Trombonist Sjef van Weert (49) viert op zondag 17 juli zijn veertigjarig jubileum bij Boxtel's Harmonie. (Foto: Peter de Koning).
Trombonist Sjef van Weert (49) viert op zondag 17 juli zijn veertigjarig jubileum bij Boxtel's Harmonie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

trombonist viert veertigjarig jubileum bij boxtel's harmonie

Muziek: rode draad in het leven van Sjef

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen Sjef van Weert negen jaar oud was, wist hij precies wat hij wilde: muziek maken. Hij werd lid van Boxtel's Harmonie. Pas later volgden zijn oudere broer Henk en vader Piet. Veertig jaar later speelt muziek nog steeds een hoofdrol in het leven van Sjef. Zondag 17 juli wordt de jubilerende Boxtelaar, samen met Tonnie van Geffen, Jan de Roij en Jan-Henk de Vries, in het zonnetje gezet door Boxtel's Harmonie.

,,Jarenlang heb ik voetbal en muziek gecombineerd. Tot ik achttien jaar oud werd en van mijn vader een keuze moest maken. Wedstrijden spelen en optreden gingen immers niet samen. Die keus was niet moeilijk. In voetbal was ik nooit zo'n ster,


Informatieavond

artrose knie/heup

bij De Dommel

Fysiotherapie De Dommel aan het Molenpad in Boxtel houdt woensdag 13 juli een bijeenkomst over artrose in de knie of de heup. Artrose kan voor veel pijn en beperkingen zorgen bij alledaagse activiteiten.

Tijdens de informatieve bijeenkomst wordt ingegaan op de vraag wat artrose is en hoe de gewrichten in een zo goed mogelijke conditie gehouden kunnen worden. De fysiotherapeuten Nienke Goedemans en Anne Kraaijeveld gaan praktisch aan de slag en op zoek naar oplossingen voor alledaagse problemen waar mensen met pijnklachten in de heup en knie tegenaan kunnen lopen. ,,We willen graag dat mensen bewust stil staan bij hun klachten om zo overbelasting en dus pijnklachten zoveel mogelijk te vermijden. Deze avond is zeer leerzaam voor iedereen met artrose in de heup en knie", licht Carlo Spee van fysio De Dommel toe.

De gratis bijeenkomst bij De Dommel op het adres Molenpad 7c in Boxtel duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via e-mail: fysio@fysiotherapiededommel.nl. Bellen kan ook: (0411) 62 44 04.

muziek maken ging me een stuk beter af", grinnikt Sjef.

Het bleek de juiste beslissing: muziek vormt immers nog steeds een rode draad in zijn leven. Na het opleidingsorkest volgde al snel het harmonieorkest. ,,Als klein mènneke zat ik tussen de ouderen..." Hij maakte ook deel uit van jeugdhofkapel De Blaauw Knupkes, toen nog bemand door enkel leden van Boxtel's Harmonie. Vervolgens kwam Die Zwetschgenbub'n in beeld, de blaaskapel die nu door het leven gaat als De Aggemarvanhuisaf Band en waarvan Sjef sinds 1994 muzikaal leider is. Invallen bij andere muziekgezelschappen, een tijdje deel uitmaken van een big band: de Boxtelaar lijkt geen moment stil te zitten. Lachend: ,,Goed plannen is erg belangrijk. Gelukkig zijn mijn vrouw Ans en dochters Desiree en Jessica ook lid van Boxtel's Harmonie. We delen dus dezelfde hobby, dat zorgt voor begrip."

MUZIKAAL GEVOEL

Sjef koos in eerste instantie koos voor de trompet, maar verruilde het blaasinstrument vijf jaar later voor de trombone. ,,Voor dit instrument moet je goed gehoor en muzikaal gevoel hebben. Voor mij zit er meer uitdaging in de trombone."

Goede herinneringen bewaart hij aan de muzikale reis die hij in de jaren tachtig maakte naar de Duitse plaats Kappelwindeck in het Zwarte Woud en grootse concerten als Remember the Dreams, dat twee jaar geleden plaatsvond in Classic Park. ,,We speelden samen met mensen met een beperking. Dat was nieuw voor mij, maar het was geweldig."

Ook lesgeven noemt hij als één van de hoogtepunten. ,,Het is leuk om mijn passie over te kunnen brengen. Vorige week volgde een jongen van acht jaar een proefles, hij was enorm enthousiast over de trombone. Ik heb hem een plastic instrument geleend om te oefenen en hoop dat hij lessen gaat volgen."

SAAMHORIGHEID

Boxtel's Harmonie staat volgens Sjef voor gezelligheid en saamhorigheid. ,,Dat zie je terug in Muziekhuis Boxtel, waarin veel mensen hun vrije uurtjes steken." Op de dagen dat Sjef geen muziek maakt of lesgeeft, werkt hij mee aan de grootschalige verbouwing van het nieuwe onderkomen van Boxtel's Harmonie. ,,Toevallig ben ik bouwvakker, dus dat is wel handig", lacht hij. ,,Er wordt geschat dat ik inmiddels 18.000 stenen heb gemetseld. Ach, die getallen zijn niet belangrijk. Ik vind het vooral fijn dat we zo'n mooie plek krijgen. Hopelijk kan ik muziek blijven maken tot ik negentig jaar oud ben..."

Naast Sjef zet Boxtel's Harmonie zondag 17 juli nóg drie trouwe leden in het zonnetje: diens collega-trombonist Tonnie van Geffen, fagottist Jan de Roij en hoornist Jan-Henk de Vries. Deze drie leden spelen 25 jaar mee in het orkest. Het gratis toegankelijke huldigingsconcert wordt gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot en begint om 14.30 uur.