Peter (Pepijn Heunen) vangt met een lasso de wolf (Ranil van Peperstraten). Boxtel's Harmonie voerde het muzikale sprookje van Sergej Prokofiev gisteravond tweemaal uit in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Peter (Pepijn Heunen) vangt met een lasso de wolf (Ranil van Peperstraten). Boxtel's Harmonie voerde het muzikale sprookje van Sergej Prokofiev gisteravond tweemaal uit in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL'S HARMONIE BOEIT JEUGD MET KLASSIEK IN MODERN JASJE

Muzikaal sprookje komt tot leven...

Voor het eerst bezocht hij een écht concert. En dat beviel hem prima. Dat hij Boxtel's Harmonie in Podium Boxtel klassieke muziek hoorde spelen, had de zevenjarige Stijn niet zo in de gaten. Hij werd gegrepen door de klanken van 'Peter en de wolf'. Het muzikale sprookje kwam dankzij verteller Jos Vervoort én de dansende hoofdrolspelers tot leven...

Stijn Bol was gisteravond niet de enige die verwonderd én enthousiast de theaterzaal aan de Burgakker verliet. Verdeeld over twee uitvoeringen luisterden in totaal een kleine driehonderd bezoekers naar de wereldberoemde melodieën die Sergej Prokofiev tachtig jaar geleden componeerde. Vooral veel kinderen, maar ook hun ouders genoten met volle teugen van 'Peter en de wolf', waarin elk personage wordt uitgebeeld door een instrument en een eigen melodietje.

En in deze uitvoering ook nog eens door een speciaal samengestelde dansgroep. Dansdocente Lotte Timmermans had samen met breakdancer Ranil van Peperstraten een aantrekkelijke choreografie gemaakt, waarin zij samen met enkele kinderen het verhaal nóg pakkender overbrachten.

Hoewel hij voor het eerst een concert bezocht, kende Stijn de klassieke melodieën die dirigent Jules van de Loo met zijn orkest voorschotelde maar al te goed. ,,Onze juf draait deze muziek als we schrijfles hebben. Dat is rustgevend", vertelde het ventje na afloop. Óf hij goed kan schrijven? Glunderend: ,,Ja hoor, juf Yvon zegt dat ik zelfs beter schrijf dan zij." Op de vraag of hij zelf ook muziek zou willen maken, knikte Stijn al net zo enthousiast: ,,Ik heb al eens een keertje gitaarles gehad. Dat was erg leuk."

NIEUWE MUZIEKOPLEIDING

Boxtel's Harmonie hoopt met 'Peter en de wolf' niet alleen een leuke uitvoering voor de jeugd op de planken te brengen, vertelde voorzitter Paul van Alphen. ,,Deze concerten vormen ook de aftrap voor onze nieuwe muziekopleiding. Na de vakantie betrekken we Muziekhuis Boxtel, het voormalige snookercentrum. Dat wordt momenteel door onze leden verbouwd tot repetitielokaal waarin we veel meer mogelijkheden krijgen om muziekeducatie aan te bieden. Voor kinderen, maar evengoed voor volwassenen. En ja, als Stijn gitaar wil komen spelen, is ook hij welkom. Want we beperken ons niet langer tot de blaas- en slagwerkinstrumenten die in een harmonie voorkomen."

PARMANTIG WAGGELEN

Twee hoofdrollen in het muzikale sprookje zijn weggelegd voor Pepijn Heunen en Merle van Laarhoven. De twee tienjarige leerlingen uit groep 6b van de Angelaschool beelden respectievelijk Peter en de eend uit. Als Peter aan bod komt, spelen de klarinetten met een bariton een opgewekt deuntje. En Merle waggelt parmantig in de spotlights als de hobo klinkt. ,,Ik heb op dansles gezeten, maar doe nu aan hockey. Onze overburen spelen in de harmonie en zo kom ik hier terecht. Het is heel leuk om te doen", vertelde Merle. Zij haalde haar klasgenootje Pepijn over om ook mee te doen. Grinnikend: ,,Ze zochten nog een extra breakdancer, vandaar. Ik kende het sprookje niet, maar het is een mooie voorstelling. En het ging goed. Weet je, we slechts zes keer gerepeteerd!"

Het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' wordt zondag 3 juli om 14.30 uur nóg een keer gratis uitgevoerd in Podium Boxtel. Aanmelden kan via www.boxtelsharmonie.nl. Vol is vol.

Muziek en dans smolten samen in het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' dat Boxtel's Harmonie gisteravond in Podium Boxtel uitvoerde. (Foto's: Peter de Koning).