Buurtbewoner Mariëlle van Alphen en burgemeester Mark Buijs onthulden gistermiddag een preventiebord op Luissel.
Buurtbewoner Mariëlle van Alphen en burgemeester Mark Buijs onthulden gistermiddag een preventiebord op Luissel. Foto: Annelieke van der Linden

PREVENTIEBORD ONTHULD OP LUISSEL

'WhatsApp-groep in de buurt geeft veilig gevoel'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De afname van het aantal politieagenten in Noord-Brabant in combinatie met een toename van de criminaliteit, zorgden een halfjaar geleden voor de oprichting van een WhatsApp-groep in buurtschap Luissel. Gistermiddag onthulden burgemeester Mark Buijs en buurtbewoner Mariëlle van Alphen een preventiebord dat duidelijk maakt dat er op Luissel een WhatsApp-groep actief is.

,,Het nam absurde vormen aan: op een gegeven moment werd er huis-aan-huis ingebroken", vertelde Van Alphen gistermiddag. ,,Zeven inbraken in een buurtschap waar 20 tot 25 woningen staan: dat is niet normaal meer. Een WhatsApp-groep oprichten was het minste wat we konden doen."

Mensen die zich bij de groepsapp aansluiten, blijven op de hoogte van verdachte situaties in de buurt. Van Alphen: ,,Het laatste bericht dat verstuurd werd, ging over een man in een zwarte stationwagen die op zoek was naar de Sint-Petrusbasiliek. Vervolgens zagen mensen de wagen in de avond wéér. Dan gaan de alarmbellen rinkelen. Ik voel me veiliger sinds ik ben aangesloten bij de groep." Eerder werd al eens melding gemaakt bij de politie van een groep jongeren dat langs de deuren ging op zoek naar werk.

BIN

De buurtbewoners zagen onlangs dat er in Esch en Haaren borden langs de weg stonden waarop stond aangegeven dat er in die buurt een WhatsApp-groep actief is. ,,We hebben contact opgenomen met wethouder Herman van Wanrooij en hij heeft zich samen met consulent openbare orde en veiligheid Astrid van de Wijdeven ingespannen voor de bordjes", aldus Van Alphen. Van de Wijdeven, die voor de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel werkt, laat weten dat er vanuit Boxtel meer aanvragen voor preventieborden zijn gedaan. ,,De borden op Luissel zijn de eerste in Boxtel. Uiteindelijk hopen we in deze gemeente een Buurt Informatie Netwerk op te starten", legt Van de Wijdeven uit. Een BIN is een samenwerkingsverband tussen bewoners, politie en gemeente met als doelstelling de veiligheid en leefbaarheid in een wijk te verbeteren.

In de buurtschap staan sinds twee weken drie van deze borden. Het verkeersbord nabij de Willibrorduskapel op Luissel werd gisteren officieel onthuld door burgemeester Buijs. ,,Ik waardeer het enorm dat mensen hier het heft in handen hebben genomen en niet hebben afgewacht. De WhatsApp-groep in combinatie met de borden zorgen voor de uitstraling dat je met deze gemeenschap niet moet 'klooien'. Al hoop ik natuurlijk dat de buurtbewoners de WhatsApp-groep zo min mogelijk hoeven te gebruiken..."


Workshop Boxtheater

Van muziek maken we theater en van theater maken we muziek. Zo luidt het thema van de workshop die Boxtheater zaterdag 16 juli van 10.00 tot 16.00 uur houdt. Belangstellenden kunnen zich tot en met 4 juli aanmelden via e-mail: boxtheaterboxtel@gmail.com. Deelname kost 25 euro (inclusief lunch).