Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STICHTING VOEDT 462 MONDEN IN BOXTEL E.O.

Voedselbank urgent op zoek naar vrijwilligers

MARC CLEUTJENS

Het bestuur van de Voedselbank in Boxtel werkt al aan de voorbereidingen van de verhuizing naar Molenweide. Volgend jaar betrekt de organisatie een gebouw aan de Achterberghstraat dat beschikbaar komt als de Zorggroep Elde het woonzorgcentrum ombouwt tot Wereldhuis. Op de werkvloer geldt echter de actualiteit van vandaag en is zeer dringend behoefte aan vrijwilligers om alle werkzaamheden te kunnen verrichten.

De Voedselbank is een niet meer weg te denken voorziening in Boxtel en omgeving. Onder regie van voorzitter Arjen Witteveen worden wekelijks 462 monden gevoed in de gemeenten Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode. De meeste cliënten zijn afkomstig uit Boxtel en kloppen elke vrijdag aan bij de Voedselbank aan het Ronduutje. Op dinsdag begroeten de vrijwilligers daar moslims; die dag worden uitsluitend halal voedselpakketten uitgereikt. Op woensdag worden vanuit een verdeelpunt in Biezenmortel cliënten uit de gemeente Haaren bediend, op donderdag zijn mensen in Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode aan de beurt.

VOEDSELVERSPILLING

Na een forse groei van het aantal cliënten in 2015 en begin 2016, lijkt nu sprake van stabiliteit. ,,Maar omdat we vier uitgiftedagen hebben en vrijwel elke dag versproducten kunnen ophalen bij supermarkten in Boxtel, is urgent behoefte aan uitbreiding van onze vrijwilligerspool", zegt Witteveen. De voorzitter zag het aantal vrijwilligers de voorbije maanden weliswaar groeien van 50 naar 65, maar komt nog steeds veel handjes tekort. ,,Vooral omdat we elke ochtend met de bus versproducten moeten ophalen en vier dagen per week pakketten samenstellen en uitdelen, is de nood hoog."

In eerste instantie zoekt Witteveen vrijwilligers die in de gelegenheid zijn om 's morgens rond acht uur als chauffeur of bijrijder met de bestelbus naar supermarkten te gaan. ,,Die stellen allerlei producten met beperkte houdbaarheid beschikbaar, zoals vlees en vis, zuivel, groente en fruit", legt de voorzitter uit. ,,Omdat we bijna elke dag pakketten uitreiken, zijn we in staat om deze producten met een beperkte houdbaarheidsdatum aan te bieden."

Bijkomend voordeel hiervan is dat de Voedselbank een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de voedselverspilling. ,,Veel versproducten zouden anders vernietigd moeten worden omdat de houdbaarheidsdatum in het geding komt. Wij kunnen deze producten op dezelfde dag nog uitreiken."

Naast chauffeurs en bijrijders zijn ook andere vrijwilligers welkom. Zij kunnen dagelijks assisteren bij het samenstellen van de voedselpakketten of een handje helpen bij de uitgifte. Belangstellenden kunnen zich melden bij het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern, dat op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.30 uur bereikbaar is via telefoonnummer (0411) 65 58 99. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwernboxtel.nl.

VERHUIZEN

Voorzitter Witteveen is blij dat er eindelijk duidelijk is over de verhuizing van de Voedselbank richting wereldhuis Molenweide. ,,Natuurlijk moeten we nog even geduld hebben, maar die tijd besteden we nuttig."

FOTO ONDER: Burgemeester Mark Buijs en wethouder Eric van den Broek assisteerden vorig jaar bij het samenstellen van voedselpakketten van de Voedselbank. (Foto: Peter de Koning).