Het weiland aan de Schijndelseweg, nabij rotonde Oosteind, is een van de weinige stukken bouwgrond die de gemeente Boxtel in eigendom heeft. (Foto: Henk van Weert).
Het weiland aan de Schijndelseweg, nabij rotonde Oosteind, is een van de weinige stukken bouwgrond die de gemeente Boxtel in eigendom heeft. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GEMEENTE BOXTEL HEEFT WEINIG BOUWLOCATIES EN MOET DUS TERUGHOUDEND OPEREREN

Voorzichtigheid nodig bij grondspeculatie

HENK VAN WEERT

De conclusies uit de nieuwe Woonvisie die de Boxtelse gemeenteraad dinsdag vaststelde, zijn duidelijk. Om in de komende tien jaren te kunnen voldoen aan de vraag naar ruim 1.300 nieuwe woningen, zal er gebouwd moeten worden. En dus riepen de fracties om het hardst waar het college van B. en W. een grote uitbreidingslocatie denkt te plannen. Niet doen, reageerden zowel burgemeester Mark Buijs als wethouder Peter van de Wiel.

Door plekken te benoemen waar grootschalige nieuwbouw kan verrijzen, worden projectontwikkelaars en particuliere grondeigenaren in de kaart gespeeld. De gemeente Boxtel verslechtert op die manier haar strategische positie om gronden te verwerven. Want dát is nodig, want zelf heeft Boxtel relatief weinig bouwgrond in eigendom.

De bestaande nieuwbouwplannen voorzien in zo'n zevenhonderd woningen. De prognose geven echter aan dat Boxtel bijna het dubbele aantal nodig heeft in de periode tot 2025. En dus vroeg raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95) hoe het staat met de uitbreidingsplannen. En na hem vrijwel alle fractiewoordvoerders. ,,Deze Woonvisie heeft veel goede ambities, maar is niet concreet genoeg om voldoende betaalbare woningen voor alle doelgroepen te realiseren. Wij willen graag op korte termijn horen waar en wanneer gebouwd gaat worden", stelde Kübra Atalay namens oppositiepartij CDA.

AAN DE SLAG!

Dave van de Ven (SP) concludeerde dat bijna de helft van de woningen die in de pijplijn zitten, in het duurdere segment van meer dan 275.000 euro vallen. ,,Wij pleiten voor meer sociale huurwoningen én goedkope koopwoningen. Wat ons betreft staan daarvoor alle opties open: uitbreiden in Selissen óf in de oksel van de spoorlijnen (Boxtel-West - red.) dat is ons om het even. Aan de slag!", spoorde Van de Ven het college aan.

Nico Bulter (PvdA/GroenLinks) zou het liefst zien dat alle nieuwbouwwoningen energie-neutraal worden, zonder aansluiting op het gasnet. Zelfvoorzienend zogezegd op energiegebied. Dat is echter niet realistisch, antwoordde wethouder Van de Wiel. Raadslid Bart Louwers (D66) wees op de mogelijkheid die gemeenten hebben om goedkoop aan kapitaal te komen. Hij pleitte ervoor om dit soort middelen in te zetten voor particuliere bouwinitiatieven en sociale woningbouw.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans trok fel van leer tegen de Woonvisie. ,,Een document van 49 pagina's tekst zonder ook maar íets concreets. De focus op wát we moeten realiseren ontbreekt volledig." Hij kwam met een motie op de proppen onder de titel 'Bouwen, bouwen, bouwen!'. Daarin vroeg hij onder meer om de uitvoeringsagenda voor woningbouw jaarlijks aan de gemeenteraad voor te leggen. Hij kreeg er geen stok mee tussen de deur.

SCHIJNDELSEWEG

Wethouder Van de Wiel gaf aan het woningbouwprogramma niet eenvoudig is. Door enerzijds woningen in een duurder segment te laten bouwen, ontstaan financiële marges om elders juist goedkopere huizen te realiseren. Daarbij staat het college nogal eens voor een dilemma, gaf de wethouder aan. Hij illustreerde dit met het weiland dat de gemeente in bezit heeft aan de Schijndelseweg.

Hij sprak over de tip nabij rotonde Oosteind die tijdelijk als zanddepot in gebruik is gedurende de herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan. De stichting Ouderen in Regie heeft aangegeven hier tien seniorenwoningen te willen realiseren. ,,Ik zeg geen ja en ik zeg geen nee tegen dit plan. Als we ja zeggen, betekent dit tegelijk dat we er geen vijftig sociale huurwoningen kunnen laten bouwen door woonstichting Sint-Joseph." Dat antwoord was koren op de molen van Balans. ,,U zit niet in het college om moeilijke zaken vooruit te schuiven. Daar worden ze minder moeilijk van. Máák een keuze!", sprak fractievoorzitter Van der Zanden.

De kritiek dat de Woonvisie abstract en weinig concreet is, heeft een reden. ,,Daardoor kunnen we flexibel opereren. In de vorige Woonvisie was alles vast omschreven en dat maakte het niet makkelijk. Met jaarlijkse woonagenda's kunnen beter inspelen op actuele ontwikkelingen", aldus wethouder Van de Wiel.