Afbeelding
Foto: Henk van Weert

ENEXIS VERBETERT STROOMTOEVOER BOXTEL

Stroomkabel boort zich
onder Stapelen door

HENK VAN WEERT

Vorig jaar werd in Boxtel op bedrijventerrein Vorst het nieuwe 150 kV-station geopend. Deze week werd nabij kasteel Stapelen in opdracht van netwerkbeheerder Enexis gewerkt om een nieuwe 10 kV-leiding aan te leggen naar het verdeelstation aan de Konijnshoolsedreef.

Voor het aanleggen van de nieuwe elektriciteitsleiding hoeft nauwelijks gegraven te worden. De firma Van Vulpen, gespecialiseerd in zogeheten gleufloze technieken, voert daarvoor een gestuurde ondergrondse boring uit. Op het parkeerterrein vóór de garageboxen van wooncomplex Stapelen is de boorapparatuur geïnstalleerd (foto links).

Het nieuwe kV-station werd gebouwd om de stroomtoevoer in Boxtel te verbeteren. Voorheen was het kV-station in Eerde de leverancier van stroom, maar vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit kon die oude voeding het niet meer aan.

Vanuit bedrijventerrein Vorst is een leiding getrokken naar de Van Salmstraat. Vervolgens gaat die onder het spoor, de Parallelweg Zuid, park Stapelen en de Dommel door naar de Konijnshoolsedreef. Overlast zal er nauwelijks zijn vanwege de ondergrondse boringen. Enexis verwacht dat de werkzaamheden tot eind juli zullen duren.