Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

PATER THEO RAAIJMAKERS UIT BOLIVIA BEZOEKT JRL

'Mensen constant nieuwe kansen geven'

MARC CLEUTJENS

Een paar maanden geleden verbleven Noor Baaijens, Nienke Bosma, Yasmine Boudlal, Izy Dekker, Juul van Engeland, Steven van Erp, Marleen Peeters en Tatum Simons twee weken in Cochabamba. De scholieren van het Jacob-Roelandslyceum bezochten onder meer de projecten van pater Theo Raaijmakers, die deze week in Boxtel was voor een tegenbezoek aan de school. Hij hield woensdag een aantal indrukwekkende gastlessen. ,,Je kunt niet alles doen voor iedereen..."

Raaijmakers (1951) verzorgde samen met de acht Bolivia-gangers van het JRL voordrachten in de lessen Global Learning die alle brugklassen van de Boxtelse school krijgen aangeboden. De pater woont en werkt al meer dan 25 jaar in Cochabamba, waar hij twee huizen voor straatkinderen runt en leiding geeft aan een lagere school. Bovendien bezoekt hij regelmatig mensen die veelal ten onrechte in de gevangenis zitten en onder barre omstandigheden maanden tot soms jaren achter slot en grendel verblijven. In totaal biedt hij hulp aan gemiddeld 250 jongeren.

Tijdens de tweede voordracht verzorgen Juul, Izy en Noor een korte presentatie over hun kennismaking met straatkinderen in de Boliviaanse stad. De klas is stil bij het zien van indrukwekkende filmbeelden. Een tienermeisje dat haar jonge lichaam voor nog geen euro aanbiedt op straat, jonge glazenwassers die worden uitgescholden, slapende jongeren onder tentzeil. ,,Heftig om te zien", reageert een van de leerlingen meteen. ,,Ik kan bijna niet begrijpen dat zo'n jong meisje die amper in de pubertijd zit al kiest voor prostitutie."

GEEN UITWEG

Pater Raaijmakers legt uit dat de straatjongeren vaak geen andere keuze hebben of geen uitweg zien. ,,Ze doen écht alles om in leven te blijven. Een beetje werken, prostitutie en natuurlijk diefstal. De situatie in veel wijken is uitzichtloos, vooral omdat er zo ontzettend veel wordt


gedronken." Veel kinderen zijn verslaafd aan lijm snuiven. ,,En dat is heel slecht voor de werking van je hersenen", legt Juul uit. ,,Ik heb wel eens uitvaartmis gedaan waarbij alle kerkgangers lijm aan het snuiven waren", vult Raaijmakers aan.

De pater vindt het 'heel belangrijk' dat een school als het JRL zich inzet voor de straatkinderen. ,,Begrijp me goed, de leerlingen die hier twee weken naartoe komen, kunnen weinig doen en gaan het probleem niet oplossen", zegt Raaijmakers. ,,Wat ze wél kunnen, is zien, ruiken en proeven hoe de wereld van hun leeftijdsgenoten eruit ziet en als ambassadeur het verhaal vertellen." De pater vindt het goed dat het JRL potentiële Bolivia-gangers laat solliciteren. ,,Je moet dit écht willen, het is beslist geen vakantietrip. Wie komt, moet de ogen en oren goed de kost geven en in Nederland de boodschap vertellen."

Dat wordt duidelijk als Juul, Izy en Noor verhalen vertellen over hun ervaringen. Ze bezochten een kindertehuis waar elke nacht vondelingen in doeken gewikkeld in een boom worden gehangen. ,,Zodra de hond blaft, weten ze dat weer een kindje is afgegeven", zegt Noor. Pas na terugkeer in Nederland drong het besef door hoeveel ellende de Boxtelse scholieren hadden gezien. ,,Als je naar de film en de foto's kijkt, zie je pas hoe erg het is", stelt Juul. ,,Dan besef je wat wij allemaal hebben en wat zij niet hebben", vult Izy aan.

De brugklassers bestoken pater Raaijmakers met vragen. Op de vraag wat zijn voornaamste levensdoel is, antwoordt de in Moergestel geboren en getogen pater dat het onmogelijk is om iedereen een beter leven te geven. ,,Dat lukte me niet tijdens de twaalf jaren die ik in India verbleef en gaat me ook in Cochabamba niet lukken. Mijn doel is om gedurende het leven in elk geval één mensenleven te redden. Als ik een paar mensen een betere toekomst kan schenken, dan biedt me dat vreugde."

TWEEDE KANS

Raaijmakers geeft aan dat hij soms streng moet zijn. ,,Natuurlijk wil ik mensen constant nieuwe kansen geven. Maar die moeten ze wel willen grijpen, anders krijgen anderen een kans op scholing en werk. Meestal lukt het om mensen op het juiste pad te krijgen. Daarom heb ik de hoop nog lang niet opgegeven." De pater besluit zijn les met een anekdote van enkele jaren geleden, toen hij thuis werd overvallen door dronken jongeren. ,,Ze hebben me helemaal in elkaar geslagen. Later ben ik met ze in contact gekomen en nu staan ze op de wachtlijst om misschien ooit Facebook-vrienden te worden. Ik denk dat dat vast gaat gebeuren. Want iedereen verdient een tweede kans, toch?"

FOTO BOVEN: Pater Theo Raaijmakers (links) geeft met Izy, Juul en Noor les over Cochabamba in de brugklas van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Marc Cleutjens).


groot feest op vrijdag 8 juli

Gala Baanderherencollege
is terug van weggeweest

In 2013 werd voor de laatste keer een grootschalig gala georganiseerd voor de eindexamenkandidaten van het Baanderherencollege (BHC). Een team van docenten en de ouderraad heeft ervoor gezorgd dat het evenement dit jaar weer plaatsvindt. Vrijdag 8 juli zijn vierdejaars vmbo-leerlingen en hun introducés in galakleding vanaf 18.15 uur te bewonderen aan de Baanderherenweg.

Op het gala worden zo'n 250 leerlingen en introducés verwacht, vertelt docent Fred Roks. ,,Dit jaar is gekozen het gala alleen voor de vmbo-leerlingen te organiseren, vanaf volgend jaar betrekken we daar het praktijkonderwijs bij."

Gekozen is het feest op school te houden. ,,Er zijn kosten noch moeite gespaard om de ruimte feestelijk aan te kleden. Het wordt een geweldig feest, dat weet ik zeker." Hij is blij dat er nieuw leven in het evenement is geblazen. ,,Een gala is voor de leerlingen een waardige afsluiting van de schooltijd op het Baanderherencollege."

De leerlingen verzamelen met hun voertuigen om 18.00 uur aan de Bosscheweg, nabij café De Postiljon. Vervolgens wordt in colonne gereden via de Mgr. Wilmerstraat, Molenstraat en Van der Voortweg naar de Baanderherenweg. Daar worden de leerlingen ontvangen en via een rode loper en ereboog naar binnen geleid. Kijk voor meer informatie op www.bhc.nl.

Leerling Izy Dekker helpt mee in een schoolklas in Cochabamba. Met zeven andere JRL-scholieren verbleef ze twee weken in Bolivia. (Foto: JRL).