Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL HEEFT PLANNEN VOOR HERINRICHTING 'KALE VLAKTE'

Stationsplein gaat deels op de schop

Het Stationsplein gaat op de schop. Dat heeft voorzitter Fons van Heesch van het Wijkplatform Centrum-Breukelen vorige week bekendgemaakt tijdens een rondgang met een delegatie van de gemeenteraad. Wethouder Herman van Wanrooij bevestigt dat er plannen op tafel liggen, maar is in gesprek met NS over een bijdrage in de kosten én over verbetering van de bewegwijzering.

HENK VAN WEERT

Volgens Van Heesch krijgt het Stationsplein na de zomervakantie een meer groene uitstraling en wordt ook gesproken over de plaatsing van een openbaar toilet. ,,Nu moeten treinreizigers doordeweeks gebruik maken van het personeelstoilet in de rijwielstalling van WSD of van de wc's in restaurant Plein 2 of Vandaag Kookt... Dat zou toch anders moeten kunnen", vindt Van Heesch. Het fietspad zal volgens hem verdwijnen. ,,Dat is ook zo'n rare situatie. Het fietspad eindigt 'nergens', vlak voor de trappen naar de perrons. Heel onoverzichtelijk."

Gerie Antonis, samen met Edwin Toonders eigenaar van restaurant Plein 2 tegenover het NS-station, heeft de herinrichtingsplannen gezien en is daar wel over te spreken. ,,Volgens mij is het plan nog niet helemaal definitief. Maar er komt meer groen op het plein en ook komen er meer zitgelegenheid. Dat spreekt mij wel aan. Het Stationsplein is nu één kale vlakte." Nu staan twee bomen op het plein, ieder in een eigen perkje. Het is de bedoeling dat de beide bomen in één groter plantsoen komen.

VERHOOGDE OVERSTEEK

Wat de horeca-ondernemer ook kan waarderen in de tekeningen die hij gezien heeft, is dat de verkeerssituatie verbetert. Tussen het station en de Stationsstraat komt volgens hem een verhoogde voetgangersoversteekplaats die tevens als snelheidsremmer dienst gaat doen. ,,Dat is ook wel nodig, want met name automobilisten die vanaf de Parallelweg Noord naar de Parallelweg Zuid rijden scheuren hier nogal eens over het plein. Ook wel begrijpelijk omdat ze goed overzicht hebben op tegemoetkomend verkeer, maar vaak ook levensgevaarlijk voor voetgangers."

NS DENKT MEE

Volgens wethouder Van Wanrooij was het aanvankelijk de bedoeling om de werkzaamheden in september uit te voeren. Hij verwacht echter dat die termijn niet wordt gehaald. ,,Mede omdat het aantal wensen toeneemt", verwijst hij naar de roep om een openbaar toilet. ,,Ik heb recent met NS gesproken en die wil graag meedenken. Ook over wat centen." Dat de herinrichting dan wat langer op zich laat wachten, neemt hij dan voor lief.

PROJECTGROEP

De projectgroep '150 jaar spoor' van Heemkunde Boxtel is nauw betrokken bij het herinrichtingsplan. De groep organiseerde vorig jaar mei een groot feest omdat het anderhalve eeuw was geleden dat de eerste trein in Boxtel stopte. Bij die gelegenheid werd ook een kunstwerk onthuld van SintLucas-docent Ron van der Ven én een verwarmd zitbankje geplaatst dat werd ontworpen door Bert Snellaars. De inrichting van het huidige Stationsplein dateert uit 2000; in dat jaar werd het stationsgebouw geopend.

Pagina 5: 'Wethouder hoopvol op betere fietsservice bij NS'.

FOTO BOVEN: Het Stationsplein moet een meer groene uitstraling krijgen. Rondom de twee bomen komt een wat ruimer plantsoen. (Foto: Marc Cleutjens).