OOK OPNAMEN BIJ EUROPALAAN/APOLLOPAD

Camera filmt verkeer
op rotonde Oosteind

MARC CLEUTJENS

In opdracht van de gemeente Boxtel wordt de verkeerssituatie op twee plekken in de wijk Oost deze week permanent gefilmd. Mobiele camera's maken zeven dagen lang 24 uur per dag opnamen op de rotonde Oosteind en op de plek waar het Apollopad de Europalaan kruist. Aanleiding is het grote aantal ongevallen en bijna-ongevallen op deze twee plekken.

Volgens verkeerswethouder Herman van Wanrooij is adviesbureau DTV Consultants door de gemeente Boxtel in de arm genomen om onderzoek te doen naar de verkeerssituatie op beide plekken. Camera's van het adviesbureau zijn begin deze week op beide locaties geïnstalleerd en maken continu opnamen. Die worden vanaf volgende week bekeken en geanalyseerd door verkeersdeskundigen die vervolgens zullen rapporteren aan het gemeentebestuur. Volgens Van Wanrooij volstaat het zeven dagen lang filmen om een goed beeld van de verkeerssituatie te krijgen en het gedrag van verschillende weggebruikers te analyseren.

Zowel op rotonde Oosteind als op de kruising van het Apollopad met de Europalaan vinden regelmatig aanrijdingen plaats, hoofdzakelijk tussen fietsers en auto's. In veel gevallen verzuimen automobilisten voorrang te verlenen aan fietsers, die over het hoofd worden gezien. ,,Camerabeelden moeten laten zien wat er gebeurt en of we vervolgens de vinger op de zere plek kunnen leggen", stelt de wethouder. Hij geeft aan dat beide verkeerslocaties voldoen aan de gestelde regels en al verschillende keren zijn aangepast. Ook zijn extra waarschuwingsborden geplaatst.

WEGPIRAAT

Van Wanrooij meldde deze week dat ook op andere plekken in Oost wel eens verkeersconflicten worden gemeld. Vorige week ontsnapte een voetgangster die twee kleine kinderen bij zich had aan een ongeval doordat ze net op tijd opzij kon springen. Op de oversteekplaats van de Puttersdreef en de Europalaan werd ze volgens de wethouder 'bijna van de sokken gereden' door een bestuurder die veel te hard reed. ,,Ooggetuigen hebben gemeld dat de auto wel 80 kilometer per uur reed. Jammer genoeg stonden de camera's er vorige week nog niet, anders hadden we deze wegpiraat vast gepakt."


Politie beledigd

tijdens aanhouding

in centrum Boxtel

De politie Boxtel heeft deze week melding gemaakt van drie aanhoudingen waarbij veel verzet werd gepleegd. Op de Facebookpagina van politieteam Boxtel werd ook een oproep geplaatst om meer respect te hebben voor politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden.

Volgens de politie ging het afgelopen weekend driemaal om aanhoudingen wegens belediging van agenten in Boxtel. Drie keer werd fysiek verzet geboden, tweemaal werden agenten met de dood bedreigd. In een geval moest pepperspray worden gebruikt om een verdachte te overmeesteren.

Het leverde een verklaring op die breed werd gedeeld op Facebook: ,,Beste mensen, wij vertrekken iedere dag van huis om u te helpen. Iedere dag maken onze partners, kinderen en ouders zich weer ongerust over onze veiligheid. Niet alleen wij lopen tegen opstandig publiek aan, ook de brandweer en ambulance. En zij beschikken niet eens over middelen om zich te beschermen. Is het nu echt zo lastig voor sommige mensen om de collega's met respect te behandelen?".