Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KUNSTSTICHTING GEEFT SUBSIDIEGELDEN TERUG AAN BOXTEL

'Boxtels kunstbeleid weer terug bij af'

HENK VAN WEERT

De reserves die de Kunst Stichting Boxtel (KSB) in de loop van haar twintigjarig bestaan opbouwde voor het realiseren en onderhouden van kunstwerken in de openbare ruimte zijn gisterochtend teruggegeven aan de gemeente Boxtel. Burgemeester Mark Buijs nam symbolisch een cheque ter waarde van 190.000 euro in ontvangst uit handen van KSB-voorzitter Gerard Schraverus. Het geld blijft beschikbaar voor kunst van en voor Boxtel.

Hoewel hij zelf pas twee jaar deel uitmaakt van het KSB-bestuur keek Schraverus toch terug. ,,In 1996 is onze stichting op initiatief van de gemeente opgericht om zo kunst in de openbare ruimte los te koppelen van politieke en persoonlijke belangenverstrengeling. Achteraf bezien kun je jezelf afvragen of het verstandig is geweest om de besluitvorming over openbare kunst in handen te stellen van een onafhankelijke derde. Ervaring leert dat portefeuillehouders zich toch steeds weer willen bemoeien met de visie en uitvoering van kunst in de openbare ruimte...", sprak Schraverus.

KSB-secretaris Joke van Koll sprak haar ongenoegen uit over het feit dat vanuit het gemeentehuis afgelopen jaar alleen maar mededelingen werden gedaan en dat er geen gelegenheid werd geboden om over meningsverschillen te praten.

EENZIJDIG OPZEGGEN

Begin vorig jaar werd de KSB naar eigen zeggen verrast toen het gemeentebestuur de samenwerkingsovereenkomst eenzijdig opzegde. Oude overeenkomsten zouden een belemmering zijn om aan te sluiten bij een nieuwe toekomst. ,,Daarmee verdween het fundament onder de KSB en besloten wij onze activiteiten voor de gemeente te staken. Het kunstbeleid in Boxtel is weer terug bij af", aldus Van Koll. De gemeente heeft sindsdien de zorg voor de openbare kunst niet of in onvoldoende opgepakt, stelt ze. Zo worden volgens het KSB-bestuur onder meer plantsoenen rondom kunstwerken niet goed onderhouden.

De KSB heeft nog getracht om een zogeheten fonds op naam te creëren bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar daar kreeg ze te weinig zekerheid dat het geld alleen voor openbare kunst in Boxtel bestemd zou blijven. En dus vloeit het geld terug in de gemeentekas.

LIQUIDATIE?

Of de KSB wordt geliquideerd, is nog onduidelijk. ,,We houden ons niet langer bezig met kunst in de openbare ruimte, maar op het gebied van educatie, voorlichting en advies hebben we natuurlijk de nodige expertise in huis die we graag willen blijven inzetten voor de Boxtelse samenleving", gaf voorzitter Schraverus aan. Aan een eventuele kunstbiënnale in kasteelpark Stapelen zal de KSB echter niet meewerken. Gesprekken met de Assumptiestichting maakten duidelijk dat uit die hoek geen medewerking valt te verwachten. De pater assumptionisten willen alleen het park openstellen, maar dat biedt onvoldoende basis voor een herhaling van de kunstexpositie zoals die vorig jaar voor het eerst werd gehouden bij het eeuwfeest van de paters, stelt de KSB.

Burgemeester Buijs gaf aan de passie en betrokkenheid van de bestuursleden van de KSB te waarderen. ,,Wat jullie gerealiseerd hebben, blijft. Bedankt voor de samenwerking die voor mij persoonlijk vorig jaar een hoogtepunt beleefde tijdens Kunst op Stapel. Ik genoot en was apetrots om daar rond te lopen met gasten." Inhoudelijk wilde Buijs niet reageren op de ontevredenheid die de KSB te berde bracht. ,,Het besluit om de samenwerking te beëindigen is een gepasseerd station. Wel zullen we aandacht schenken aan onze leermomenten qua omgangsvormen zoals jullie die aandragen."

FOTO BOVEN: Onder regie van de Kunststichting Boxtel verschenen de voorbije decennia vele kunstwerken in de publieke ruimte. In 2013 werd op Duinendaal een 'diamant' onthuld, die herinnert aan 150 jaar zusters JMJ. Het kunstwerk werd ontworpen door Huub Thorissen (derde van links). (Foto: Peter de Koning).


Dubbeltjesmarkt

In de nieuwe generatietuin tegenover de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel wordt woensdag 27 juli een dubbeltjesmarkt gehouden. Kinderen verkopen er van 14.00 tot 16.00 uur hun oude speelgoed op een kleedje.

Voorzitter Gerard Schraverus geeft symbolisch de reserves van de Kunst Stichting Boxtel terug aan burgemeester Mark Buijs. (Foto: Henk van Weert).