Het bedrijf A. Hak plaatste deze week led-verlichting bij LTV Munsel. (Foto: Peter de Koning).
Het bedrijf A. Hak plaatste deze week led-verlichting bij LTV Munsel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ltv munsel kiest voor duurzame toekomst

Tennissen bij het licht van led-lampen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Nadat eerder al zonnepanelen werden geplaatst op het dak van het clubgebouw van LTV Munsel, werden deze week de lampen rond de tennisbanen vervangen voor led-verlichting. Volgens voorzitter Ellen Snaphaan van LTV Munsel wordt hiermee gekozen voor een groene toekomst én leveren de aanpassingen een kostenbesparing op voor de club.

Het realiseren van zonnepanelen en led-


Honkballers Ducks

lijden nederlaag

De honkbalformatie van de Boxtelse vereniging Ducks trad zondag in sportpark Den Wielakker aan tegen HSV Nuenen. De ploeg werd overklast en ging in eigen huis met 4-15 onderuit.

Startend werper Jeroen van Nes opende sterk en liet geen punten toe in de eerste inning. De slagploeg van Ducks wist één puntje te scoren op een mooi geplaatste honkslag van Remco van Nistelrooij. Jan van der Wielen maakte het af. De daaropvolgende inning kwam Van Nes sterk voor de dag door alle slagmensen van Nuenen met gemak opzij te zetten.

In de derde inning kwam Nuenen terug, mede door een ver geslagen homerun van de derde slagman. Ducks wist offensief niet te overtuigen en ondanks een honkslag van Van der Wielen kwam het team niet tot scoren. De slagploeg uit Nuenen liet het hier niet bij zitten en wist in de vijfde inning de voorsprong met drie punten te vergroten. In de zesde inning werd de voorsprong nogmaals uitgebreid met twee punten. Pas in de zevende inning kwam Ducks weer tot scoren. Dit mede door een tweehonkslag van Yannick Brechenmacher, een honkslag van Van der Wielen en een listige binnenveldhonkslag van Kees van Dooremalen. Hierna stortte Ducks defensief in. Er werden over twee innings liefst zeven punten geïncasseerd.

Uitslagen zaterdag 25 juni

Beeball Rookie: Kickers - Ducks        13-13

Hb pup.: Ducks - Starlights        7-13

Hb asp.: Ducks - ROEF!        4-10

Sb asp.: Ducks - Tilburg        15-5

Uitslagen zondag 26 juni

Sb pup.: ROEF! - Ducks        1-13

Hb sen.: Ducks 1 - Nuenen        4-15

Hb sen.: Ducks 2 - Nuenen        4-15

Programma zaterdag 2 juli

Sb pup.: Ducks - Jeka        10.00

Beeball major: Ducks - Cardinals        10.00

Beeball rookie: ROEF! - Ducks        10.30

Hb asp.: All In - Ducks        11.00

Hb pup.: Gryphons - Ducks        12.30

Hb pup.: Ducks - Gryphons        14.30

Sb asp.: Twins - Ducks        15.30

Hb jun.: Ducks - Zeeuwse Honk        12.30

Programma zondag 3 juli

Sb sen.: Ducks - Neptunus        11.00

Hb sen.: Ducks 1 - ROEF!        15.00

Hb sen.: Ducks 2 - Royals        11.00

verlichting is mogelijk dankzij een subsidie die beschikbaar is gesteld door het Rijk. Meerdere Boxtelse sportclubs deden hier een gooi naar. Eerder kreeg gymnastiekvereniging Tabitta al zonnepanelen en ook voetbalclub LSV en biljartvereniging 't Ivoor ontvingen een bijdrage. De gemeente Boxtel heeft namelijk ook geld beschikbaar gesteld voor verduurzaming van Boxtelse sportparken. Voor de subsidie van het Rijk konden sportclubs zich vanaf 4 januari van dit jaar inschrijven. Snaphaan: ,,Onze aanvraag lag er toen meteen en werd gelukkig gehonoreerd. De bijdrage maakt het heel aantrekkelijk om duurzame aanpassingen te laten uitvoeren."

FLINKE WINST

Door het Boxtelse bedrijf Solartricity werden de afgelopen weken 58 zonnepanelen geplaatst op het dak van het clubgebouw. Een duurzame maatregel met een terugverdientijd van acht tot tien jaar. ,,Dat duurt even, maar uiteindelijk gaan we flink besparen", meldt Wim van Amelsfort, lid van de tennisclub én projectcoördinator. ,,Omdat er ook led-verlichting komt, zal de besparing flink zijn. Normaliter moesten we de lampen rond de banen elke drie jaar vervangen, led-lampen gaan twintig jaar mee." Snaphaan vult aan: ,,En led-lampen zijn veel zuiniger. Daar is een flinke winst te behalen."

De firma A. Hak werd aangetrokken om de lampen te vervangen. Een flinke klus, want het afstellen van de verlichting komt rond een sportveld heel nauw. ,,Ik verwacht dat de lampen dat nog wel een paar keer aangepast moet worden", vertelt Snaphaan. ,,Het licht is veel directer en dat is voor de tennissers ongetwijfeld even wennen. Maar elke verandering heeft tijd nodig en over een jaar weten we niet beter."

STILZITTEN

LTV Munsel telt 650 leden en heeft acht tennisbanen, die veelvuldig in gebruik zijn. ,,Ons ledenaantal blijft al jaren stabiel", zegt de voorzitter. ,,Onder hen zijn een aantal heel betrokken mensen dat helpt bij diverse grote projecten." Van Amelsfort is één van hen. Met een bouwkundige achtergrond is hij de coördinator van de duurzame aanpassingen. ,,En Hans Maassen van Solartricity tennist hier ook, altijd handig om zulke leden te hebben", lacht Van Amelsfort. ,,Gezamenlijk zorgen de leden ervoor dat onze tennisclub kan blijven ontwikkelen, fijn dat die inzet er is."

De tennisclub is voorlopig nog niet klaar met verbouwen. Het volgende project wordt de bar, die hard toe is aan vervanging. Snaphaan: ,,Als vereniging moet je blijven aanpassen en vernieuwen en daar zijn we volop mee bezig. We zitten niet stil."

FOTO ONDER: Het bedrijf A. Hak plaatste deze week led-verlichting bij LTV Munsel. Medewerkers klommen naar boven om de lampen vast te kunnen maken. (Foto: Peter de Koning).