Tijdens de iftarmaaltijd in De Walnoot konden Boxtelaren smullen van allerlei lekkernijen. Mohamed Rahmoune (links) van de organisatie betreurt het dat het festijn dit jaar niet door gaat. (Foto: Albert Stolwijk).
Tijdens de iftarmaaltijd in De Walnoot konden Boxtelaren smullen van allerlei lekkernijen. Mohamed Rahmoune (links) van de organisatie betreurt het dat het festijn dit jaar niet door gaat. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Platform Selissen: 'zoek naar andere insteek'

Iftarmaaltijd in Walnoot gaat niet door

MARIËLLE WIJFFELAARS

De jaarlijkse iftarmaaltijd in gemeenschapshuis De Walnoot in de wijk Selissenwal gaat dit jaar niet door. Platform Selissen heeft besloten geen geld meer uit te trekken voor de activiteit, waardoor de stichting Multiculturele Samenleving Boxtel geen middelen heeft om de iftarmaaltijd te organiseren. Voor volgend jaar wordt gekeken naar een oplossing om zo toch gezamenlijk de vastentijd ramadan af te kunnen sluiten.

De iftar-maaltijd in De Walnoot werd jaarlijks georganiseerd tijdens de ramadan. Gedurende deze vastenmaand eten moslims uitsluitend voor zonsopkomst en na zonsondergang, deze avondmaaltijd heeft iftar. De iftarmaaltijd in De Walnoot had als doel om mensen met verschillende achtergronden met elkaar kennis te laten maken. Oorspronkelijk was het vooral bestemd om bewoners van de wijk Selissenwal met elkaar in contact te brengen.

Door de jaren heen bezochten ook steeds meer mensen uit andere Boxtelse wijken de iftarmaaltijd. Reden voor Platform Selissen de subsidie stop te zetten. ,,De iftarmaaltijd ging af van ons wijkbudget, maar werd steeds meer wijkoverschrijdend", stelt Marria van den Hoven van Platform Selissen. ,,Dat was voor ons een reden om onze bijdrage stop te zetten. We willen er best aan mee werken, maar een andere opzet is daarbij noodzakelijk."

NA ZONSONDERGANG

Deelnemers aan de iftarmaaltijd kunnen smullen van allerlei lekkernijen en betalen daar niks voor. Volgens Van den Hoven zou dat aangepast moeten worden. ,,Vraag mensen een kleine bijdrage, dan wordt het voor organiserende partijen meer rendabel. Of maak er een evenement van voor heel Boxtel, dan kan het benodigde geld worden gesubsidieerd door meerdere wijkorganen of de gemeente."

Een andere reden is dat de ramadan deze keer midden in de zomer valt. Omdat pas gegeten wordt na zonsondergang, zou dat betekenen dat de iftarmaaltijd pas na 22.00 uur kan starten. ,,Dat is te laat", vindt Van den Hoven. ,,In het voorjaar of najaar is dat anders en wordt het voor mensen aantrekkelijker mee te doen."

GOEDE SFEER

Stichting Multiculturele Samenleving Boxtel is verbolgen over het besluit van het Platform Selissen. ,,Het is elk jaar heel druk en ik vind het heel jammer dat de iftarmaaltijd deze keer niet doorgaat", zegt Mohamed Rahmoune. ,,Het klopt dat er veel mensen van buiten de wijk Selissenwal komen, maar voor de organisatie is dat lastig te controleren. Het is toch juist goed dat veel Boxtelaren elkaar ontmoeten?"

Rahmoune benadrukt dat de iftarmaaltijd heel belangrijk is voor Boxtel. ,,Mensen met allerlei culturele achtergronden leren elkaar kennen en krijgen contact met elkaar. Er hangt elk jaar weer een goede sfeer", stelt hij. Voor volgend jaar hoopt Rahmoune een andere geldschieter te vinden, binnenkort is er overleg met het college van B. en W.. ,,Het kan niet zo zijn dat iets wat zo goed loopt, nooit meer door kan gaan."

Van den Hoven erkent dat de iftarmaaltijd populair is maar pleit ervoor een andere insteek te kiezen. ,,Richt het meer op heel Boxtel óf kies voor een andere invulling. Vernieuwing is soms ook nodig."

OP DE FOTO: Tijdens de iftarmaaltijd in De Walnoot konden Boxtelaren smullen van allerlei lekkernijen. Mohamed Rahmoune (links) van de organisatie betreurt het dat het festijn dit jaar niet doorgaat. (Foto: Albert Stolwijk).