Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BOXTELSE VERENIGING REIKT ACHT CHEQUES UIT

Vincentius speelt even voor Sinterklaas

TONNIE WESSELING

Feestelijk, met koffie en gebak, werden de vele vrijwilligers van de Vincentiusvereniging Boxtel maandagavond ontvangen in gemeenschapshuis De Rots. Zij hadden vooraf democratisch gestemd voor de jaarlijkse verdeling van cheques aan organisaties die - in hun ogen - in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Het geld is samengebracht dankzij de de verkoop van tweedehands goederen in kringloopwinkel 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat.

Voorzitter Toon van der Sloot opende in aanwezigheid van burgemeester Mark Buijs met een kwinkslag. ,,Het is een surprise-avond want we gaan wat uitdelen. We slagen daar nog steeds goed in omdat iedereen in Boxtel en omgeving ons hun nog goed bruikbare spullen gunt."

Volgens Van der Sloot financiert de Vincentiusvereniging de eigen kringloopactiviteiten. ,,Wat overblijft kunnen we teruggeven aan de Boxtelse gemeenschap. De vrijwilligers van onze transportploeg delen vanavond de cheques uit."

Als eerste was de Voedselbank aan de beurt met een bedrag van 4.000 euro. ,,Dat is een hele hoop geld, dat beur ik niet iedere dag, ik bloos ervan", reageerde een blij verraste voorzitter Arjen Witteveen. ,,We hebben er Sint-Michielsgestel bij gekregen én ons tienjarig bestaan gevierd, eigenlijk triest dat dit zo is. Iedere week 462 monden voeden en 25.000 pakketten op jaarbasis uitdelen. We gaan de cheque gebruiken voor zonnepanelen op onze nieuwe locatie in Molenweide en proberen voedselverspilling tegen te gaan en halen overgebleven producten van supermarkten met een eenvoudig vervoermiddel op."

NIET ONMISBAAR

De tweede organisatie die werd verrast was de stichting Leergeld die 1.500 euro kreeg. Voorzitter Richard Permentier was er verguld mee. Leergeld zorgt ervoor dat kinderen van 4 tot 18 jaar van ouders die weinig of geen geld hebben toch aan allerlei evenementen mee kunnen doen. ,,De gemeente steunt dit steeds beter, we zijn met 89 kinderen nog niet onmisbaar en zullen het op termijn drukker krijgen met vluchtelingen", aldus Permentier.

De activiteitenbegeleiding van zorgcentrum De Vlaswiek in Liempde werd verblijd met 1.000 euro. Annette van Abeelen: ,,We zijn ontzettend verrast en kunnen met dit bedrag een belevingsgerichte serre in jaren vijftig-stijl inrichten voor onze 32 bewoners. Mensen voelen zich dan veiliger."

Eveneens 1.000 euro was er voor de nieuwe generatietuin in Liempde. Initiatiefnemer Diny Stolvoort heeft een mooie bestemming voor het geld: drie hufterproof bankjes in de tuin. ,,We willen in Boxtel ook veilige plekjes creëren voor mensen", zei Stolvoort.

LUISTEREND OOR

Maddy van der Burg nam 500 euro in ontvangst voor stichting Forofiet. ,,Bij buurtkamer Forofiet is iedereen welkom die aandacht nodig heeft. Een luisterend oor is vaak al voldoende voor mensen die kampen met eenzaamheid of armoede." Ook de stichting Geitenwei in de Selissenwal werd via Anky Moonen verrast met 500 euro. ,,Hiermee kunnen we een mooie dag geven aan de kinderen van De Speelman."

Mark Spierings, vertegenwoordiger van Zorggroep Elde, kreeg 500 euro voor de activiteitenbegeleiding in verpleeghuis Liduina. ,,De vakantieperiode komt er weer aan", zei Spierings. ,,Onze bewoners blijven thuis en horen verhalen van anderen. Wij gaan met deze cheque een mooie vakantiedag voor ze realiseren."

Als laatste kreeg de stichting Ouderen in Regie een cheque van 500 euro. Ad van den Brand: ,,Wij werken met vrijwilligers aan de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. We hebben een werkgroep opgericht om eenzame mensen bij elkaar te brengen. We willen met dit bedrag onder meer het eetpunt in de Kinderboerderij ondersteunen."

VLUCHTELINGEN

Burgemeester Buijs gaf aan fier te zijn op het werk van de Vincentiusvereniging. ,,Ik ben er zó trots op dat we zoveel dynamische mensen in Boxtel hebben", zei Buijs. Na een korte pauze kreeg hij zelf het woord. ,,Ik heb Sinterklaas Toon bezig gezien", begon de burgemeester lachend. ,,Het doet me deugd dat de Vincentiusvereniging zich ook bezighoudt met eenzaamheid. Isolement doet iets met het innerlijk van de mens en dat is erg."

Buijs ging onder meer in op de opvang van vluchtelingen in Boxtel. ,,De gemeenteraad zat al klaar bij de eerste televisiebeelden. Dan sluiten de rijen zich en komt de Boxtelse inborst naar voren. Ik heb onze gemeenschap meteen aangemeld voor de Eritrese meisjes. Ik ben ervan overtuigd dat wij met z'n allen de verdeeldheid kunnen stoppen en proberen deze mensen een toekomst te geven. De tijd moet voorbij zijn dat we denken dat dit ten koste van ónze welvaart gaat."

FOTO BOVEN: Op de onderste rij van links naar rechts voorzitter Toon van der Sloot van Vincentiusvereniging Boxtel, Ad van den Brand, Arjen Witteveen en Richard Permentier. Achteraan staan van links naar rechts Maddy van der Burg, Mark Spierings, Annette van Abeelen, Diny Stolvoort en Anky Moonen. (Foto: Gerard Schalkx).

Boxtel

Lezing afgelast

De lezing over de beeldtaal van Jeroen Bosch die Marja Reitsma–Vrijling zondag 3 juli in Boxtel zou houden op uitnodiging van cultureel genootschap Ars Vivendi gaat vanwege gebrek aan belangstelling niet door.

Wie een kaartje had gekocht, kan via e-mailadres arsvivendi@home.nl naam en bankrekeningnummer doorgeven. Het betaalde entreegeld wordt vervolgens teruggestort.