Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

DONATIES LIONS CLUB BOXTEL BELLES AMIES

Ruimhartige steun voor bewegingstuin Liduina

MARC CLEUTJENS

De aanleg van een belevings- en wandeltuin bij verpleeghuis Liduina in Boxtel is een stap dichterbij na een ruimhartige donatie van Lions Club Boxtel Belles Amies. De opbrengst van de laatste Proeftuin, gehouden in de tuin van SintLucas aan de Burgakker, is grotendeels bestemd voor de tuin voor bewoners en bezoekers van Liduina. Ook werd een gift overhandigd aan de regio-afdeling van Alzheimer Nederland.

De bewoners Tiny van Asveldt en Sjef van der Zandt van Liduina die maandagavond naar restaurant Plein 2 aan het Stationsplein waren gekomen, werden er een beetje stil van. En pinkten stiekem een traantje weg toen oud-president Mirjam Janssen-Derks van de Lions Club bekendmaakte dat een bedrag van 8.000 euro wordt overgemaakt ten bate van de wandeltuin die medio 2017 zal worden aangelegd. Janssen koos in haar 'bestuursjaar' voor twee goede doelen.

De bewoners zijn tevens lid van de Liduina-cliëntenraad en waren met directeur zorg, wonen en behandeling Jef Mol van de Zorggroep Elde naar Plein 2 gekomen om te horen hoeveel het culinaire evenement van de Lions Club had opgebracht. Een bedrag van 6.600 euro dat met de Proeftuin werd opgehaald, werd overhandigd aan directeur Mol; Van Asveldt en Van der Zandt kregen een cheque ter waarde van 1.400 euro, een bedrag dat door donateurs werd bijeengebracht.

HOGE AMBITIES

Directeur Mol legt uit dat de wandel- en belevingstuin wordt aangelegd voor bewoners met zowel een somatische beperking als mensen met psychogeriatrische problemen. ,,Gek genoeg heeft de zorg de voorbije jaren het belang van buiten zijn wat uit het oog verloren", aldus Mol. ,,Nu liggen de ambities hoog en willen we een tuin aanleggen waar zowel onze bewoners als bezoekers zich veilig en thuis kunnen voelen."

De tuin is geprojecteerd rond het verpleeghuis aan de Liduinahof en zal deels aangelegd worden door studenten van Helicon in Boxtel. Zij gaan in achttallen elke week één dag aan de tuin werken. ,,Bovendien gaan we met Helicon een prijsvraag aan de tuin verbinden", vertelt de directeur. ,,Zodra we een plan van eisen op tafel hebben liggen, dagen we groepen studenten uit om een ontwerp te maken. Het beste ontwerp wordt uitgevoerd."

Mol heeft steun van meer organisaties die de aanleg van de tuin (financieel) mogelijk moeten maken. Zo vindt overleg plaats met het natuurvereniging IVN, dat fondsen kan aanboren van de Postcodeloterij. Ook wordt gesproken met de provincie Noord-Brabant, is aangeklopt bij de vriendenstichting van Liduina en wordt een beroep gedaan op de spaarpot van de Sjef van de Laar Stichting.

De directeur van Elde toonde zich maandagavond onder de indruk van de professionele wijze waarop de leden van de Lions Club Boxtel Belles Amies de Proeftuin ook dit jaar hadden opgezet. ,,Ik ben nieuw bij Elde en kende de Proeftuin nog niet. Dit evenement is een begrip in Boxtel en werkelijk iedereen is er. Ik heb er heel veel handjes kunnen schudden."

De bewoners Van Asveldt en Van der Zandt nodigden de vrouwen van de serviceclub uit om de wandeltuin te komen bekijken zodra deze klaar is in 2017. ,,We stellen ook voor dat jullie dan een boom planten, zodat we altijd een herinnering bewaren aan jullie gulle donatie", sprak Van der Zandt ontroerd. ,,Ik ben gewoon sprakeloos wat jullie voor ons gedaan hebben. Dat dit gebaar uit liefde naar ons toekomt, maakt ons dankbaar."

ALZHEIMER

Lions Club Boxtel Belles Amies had maandag ook een cheque klaar liggen voor de regio-afdeling 's-Hertogenbosch van Alzheimer Nederland. Voorlichter Charlotte de Windt-de Reeper en penningmeester Wim van Hout waren aanwezig bij Plein 2 om een bedrag van 5.000 euro in ontvangst te nemen. Ook die geldsom kon bijeen worden gebracht dankzij de Proeftuin. ,,Het bedrag gaan we besteden aan een kunstproject met ouderen die alzheimer hebben", verduidelijkte De Windt.

Ze vervolgt: ,,Met de Boxtelse kunstenares Ien van Gemert gaan we samen met ouderen schilderen, beeldhouwen, muziek maken en misschien wel fotograferen. Door mensen met dementie gedoseerd te prikkelen, stimuleren we ze om actief te blijven en bezorgen we ze een goede dag in een vaak slepend ziekteproces." De kunstwerken die voortkomen uit het project komen ten bate aan de wandel- en belevingstuin die bij verpleeghuis Liduina wordt aangelegd.

Ook De Windt toonde zich geroerd door de hoogte van het bedrag dat de vrouwen van de serviceclub samen hebben gebracht. ,,Het is zo'n ongelofelijk bedrag dat ik er emotioneel van word", zei de Boxtelse die een van de kartrekkers is in het traject om haar gemeente dementievrij te maken. ,,Met grote bewondering heb ik rondgelopen op de Proeftuin." Lachend: ,,Zoveel kwaliteit, wilskracht en creativiteit, dat kan alleen maar door vrouwen bedacht worden."

Volgens de voorlichter van Alzheimer Nederland is het cruciaal dat ook in Boxtel het besef doordringt dat dementie steeds vaker zal voorkomen. ,,Te vaak wordt het probleem onderschat terwijl de vergrijzing voortschrijdt", stelde De Windt. ,,Pas als het je in je eigen omgeving overkomt, begrijp je pas hoe ernstig en confronterend deze ziekte is."

STICHTING NABIJ

Lions Club Boxtel Belles Amies heeft voor de Proeftuin die later dit jaar zal worden gehouden opnieuw twee goede doelen aangewezen. De onlangs aangetreden president Marjo van Groeningen koos voor de stichting Nabij, die het hospice nabij verpleeghuis Liduina in Boxtel beheert. Charlotte de Windt is bestuurlijk ook actief bij Nabij. ,,En dus kom ik volgend jaar graag weer langs om een cheque op te halen", grinnikte de Boxtelse.

Een ander deel van de opbrengst van de Proeftuin zal andermaal ten bate zijn van de belevingstuin bij Liduina.

FOTO ONDER: Beeld van de uitreiking van de cheques van Lions Club Boxtel Belles Amies bij restaurant Plein 2. Van links naar rechts Steven van Groeningen (vrijwilliger), Tiny van Asveldt (Liduina), Jef Mol (Zorggroep Elde) Sjef van der Zandt (Liduina), Wim van Hout (Alzheimer Nederland), Charlotte de Windt-de Reeper (Alzheimer Nederland), Mirjam Janssen-Derks (Lions Club Boxtel Belles Amies) en Proeftuin-voorzitter Conny Claassen-Meijer. (Foto: Gerard Schalkx).