Voorzitter Michel Verhoeven van de Bazaar Boxtel poseert met burgemeester Mark Buijs in park Molenwijk. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Michel Verhoeven van de Bazaar Boxtel poseert met burgemeester Mark Buijs in park Molenwijk. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MULTICULTUREEL EVENEMENT IN PARK MOLENWIJK BELEEFT VIJFTIENDE EDITIE OP ZONDAG 17 JULI

'Bazaar geeft alle inwoners van Boxtel een gezicht'

MARC CLEUTJENS

Speeltuin De Kiekenhof aan het Maria Reginaplein bood vijftien jaar geleden onderdak aan de eerste editie van de Bazaar. Het multiculturele festival dat toen nog innig verbonden was aan de wijk Selissenwal en Bazaar Selissen werd genoemd, is thans een begrip onder de naam Bazaar Boxtel. Voorzitter Michel Verhoeven en burgemeester Mark Buijs blikken vooruit op de lustrumeditie en prijzen zich gelukkig met een evenement dat zo breed wordt gedragen door inwoners. Buijs: ,,De Bazaar Boxtel zorgt ervoor dat we open durven te staan voor elkaar en elkaar waarderen, hoe anders we misschien ook zijn."

Zondag 17 juli is het weer zover en wordt park Molenwijk door een grote groep vrijwilligers omgetoverd in een plek waar heel Boxtel welkom is om de zomer te vieren. Waar de eerste editie van de Bazaar misschien een paar honderd bezoekers lokte, was het na de verhuizing naar Molenwijk in 2003 meteen raak. Enkele duizenden inwoners, vooral bewoners van de wijk Selissenwal, vonden de weg naar het park waar onder een stralend zonnetje muziek, dans en culinaire lekkernijen hand in hand gingen.

,,Die formule is eigenlijk niet veranderd", blikt voorzitter Verhoeven terug. Met zijn bestuur heeft hij nog steeds dezelfde missie als de oprichters van toen: mensen verbinden. ,,De ontmoeting staat centraal en als je de laatste jaren ziet dat we tussen de vier- en vijfduizend inwoners mogen begroeten, kun je gerust stellen dat we heel wat verbinden." Verhoeven onderstreept dat Bazaar Boxtel geen festival is en vooral ook niet mag worden. ,,Culturen ontmoeten elkaar in Molenwijk en doen dat door samen een feestje te bouwen."

TROTS

Burgemeester Buijs, wiens echtgenote Christel al enkele jaren beschermvrouwe van de Bazaar Boxtel is, straalt als de geschiedenis van het evenement de revue passeert. ,,Ik ken de Bazaar nu enkele jaren en kan niet anders dan een dik compliment geven aan het bestuur, maar ook aan de Boxtelse gemeenschap", zegt Buijs. ,,Toen ik in Boxtel benoemd werd, was ik best benieuwd hoe dat zou gaan met al die verschillende culturen", vertelt hij. ,,Nu weet ik hoeveel dynamiek in Boxtel aan de dag wordt gelegd en hoe leuk deze gemeenschap is."

De burgemeester treft die dynamiek aan in park Molenwijk als daar de Bazaar wordt gehouden. ,,De Bazaar biedt alle mensen van Boxtel een podium waar ze zichzelf kunnen zijn en mogen laten zien welke plek ze in onze gemeenschap innemen." Buijs stelt onomwonden dat de Bazaar de voorbije vijftien jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan de acceptatie van andere culturen en mensen uit verre landen. ,,Ik maak vaak mee dat collega-burgemeesters in hun gemeente een hele andere, minder prettige discussie moeten voeren. De Bazaar zorgt ervoor dat alle inwoners van Boxtel een gezicht hebben gekregen, waar ze ook vandaan komen. Hier staan we open voor elkaar, zijn we bereid om te luisteren en komen we op voor de ander. Dat vervult me met trots."

SELISSENWAL

De eerste edities van de Bazaar waren nadrukkelijk gericht op de wijk Selissenwal, waar in het begin van de 21e eeuw werd gewerkt aan de revitalisering van een verouderde en soms ietwat verloederde woonwijk. Voorzitter Verhoeven geeft aan dat het ontstaan van de Bazaar in 2002 een teken was dat de wijkbewoners voor zichzelf wilden opkomen en wilden laten zien dat zij ook bijdragen aan de samenleving. ,,Dankzij de Bazaar hebben ze een podium gekregen waar ze zich konden laten zien."

Inmiddels is de Bazaar Boxtel een evenement dat de hele gemeenschap aanspreekt en duizenden bezoekers lokt uit alle wijken. ,,Maar het is nog steeds geen festival of braderie, maar een plek waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaars cultuur kennismaken", zegt Verhoeven. Buijs: ,,De Bazaar Boxtel laat zien dat we samen één samenleving vormen en elkaar nodig hebben. En wat is nu mooier om dat met een feestje te doen."

De burgemeester beschouwt de Bazaar als een waardevol evenement voor de sociale cohesie in zijn gemeente. ,,Weet je wat ik zo leuk vind? We gaan met z'n allen zo graag op vakantie naar andere landen om kleur te krijgen, letterlijk én figuurlijk. We willen proeven, ruiken, voelen hoe mooi het ergens anders kan zijn. De Bazaar heeft dezelfde kracht, maar wordt gewoon in Boxtel gehouden en laat zien hoe rijk onze cultuur is."

Het valt Buijs op dat niet alleen veel inwoners dit zien, maar ook het bedrijfsleven. De Bazaar wordt al vele jaren ondersteund door een trouwe groep sponsors en mag daar dit jaar vleesconcern Vion als grote sponsor aan toevoegen. Met de gemeente Boxtel maakte Vion het mogelijk om een jubileumboek te laten schrijven dat tijdens de Bazaar zal worden gepresenteerd. ,,Vion laat daarmee zien dat het ook niet zonder de mensen van Boxtel kan bestaan en relevant wil zijn in onze samenleving", meent de burgemeester.

VLUCHTELINGEN

Het evenement dat op weg is naar de vijftiende editie heeft er volgens de burgemeester aan bijgedragen dat er wederzijds respect is voor elkaars cultuur. ,,Heel intens kun je in park Molenwijk beleven wat een ander ons te bieden heeft en dat we niet bang hoeven te zijn, hoe zeer sommige politici ons dat steeds proberen voor te spiegelen."

Buijs noemt het vluchtelingenvraagstuk dat in Boxtel zo weinig rimpels in de samenleving heeft veroorzaakt. Waar in andere gemeenten veel rumoer ontstond, mede doordat grote opvanglocaties werden aangewezen voor vluchtelingen, bleef het in Boxtel rustig.

Sterker nog; veel inwoners meldden zich spontaan als vrijwilliger om de eerste groepen Eritrese vluchtelingen te helpen en te ondersteunen bij het verwerven van een plekje in onze samenleving. ,,Juist door opvang te willen bieden aan een kleine groep mensen in nood en de menselijke maat in het oog te houden, voorkomen we dat sprake is van een probleem. Want 150 mensen opvangen in een gemeente van bijna 31.000 inwoners hoeft met respect voor elkaar geen probleem te zijn."

Tijdens de derde lustrumeditie van de Bazaar Boxtel zal er nadrukkelijk aandacht zijn voor de vluchtelingenproblematiek. ,,We hebben ContourdeTwern en stichting Vluchtelingenwerk gevraagd aanwezig te zijn met een stand om uitleg te geven. Maar wel passend in het programma, luchtig en zonder opgeheven vingertje", zegt voorzitter Verhoeven. Hij heeft een uit Syrië afkomstige Boxtelaar bereid gevonden mee te werken aan het culinaire programma in park Molenwijk. Daarnaast is de verwachting dat ook de Eritrese meisjes die in Boxtel verblijven een bezoek zullen brengen aan het evenement. ,,Iedereen is welkom en ontvangen we met open armen, dus ook die groep."

Verhoeven sluit niet uit dat de meisjes een bescheiden rol in het programma krijgen.

VERNIEUWEND

Met de Bazaar in aantocht kriebelt het wel eens om de schaal te vergroten. Voorzitter Verhoeven heeft er wel eens van gedroomd. ,,Maar meteen als ik wakker word, besef ik dat we de Bazaar gewoon de Bazaar moeten laten zijn. Geen grotere bands, geen grotere podia, geen tweedaags festival. De Bazaar moet een evenement blijven waar inwoners van Boxtel elkaar kunnen blijven ontmoeten en waar verbroedering centraal staat."

Dat betekent niet dat soms nieuwe wegen worden ingeslagen. ,,Natuurlijk willen we elk jaar blijven prikkelen, is er ruimte voor nieuwe muziek en zullen we de opzet van het terrein veranderen. Dit jaar rollen we een grote kleur- en knutselwedstrijd uit op alle basisscholen in Boxtel om kinderen nog meer bij de Bazaar te betrekken. We rekenen op heel veel kleurplaten en collages die over cultuur gaan. Maar de oorsprong van de Bazaar zullen we niet zo gauw aantasten."

De Bazaar Boxtel wordt zondag 17 juli gehouden in park Molenwijk. Het evenement is gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 19.00 uur.


Kasba en HeHe

pakken uit op

Bazaar Boxtel

De vijftiende editie van de Bazaar Boxtel heeft naast een breed culinair aanbod heel veel bekende en minder bekende artiesten op het podium staan. Een van de hoofdacts is Kasba, de Boxtels-Marokkaanse band die er in 2002 ook al bij was en volgens zanger Sami El Ghousli graag terugkeert.

Andere bekende namen zijn onder meer het duo HeHe, dat gevormd wordt door Harry Hendriks en Roeland Heesbeen, de Boxtelse band Stoke en Musicmen, een heel bekend Boxtels trio dat onder een andere naam veel optredens verzorgt.

Blikvanger is voorts Racheal Botha, een Afrikaanse zangeres die recent heeft meegedaan aan The Voice of Holland. Andere groepen die optreden zijn popkoor Voices, Mehteran, Concrete Jungle en Rita Geerts. De Bazaar Boxtel wordt afgesloten met een spectaculaire muzikale slotact.

De Boxtelse groep vanBakkus zal al musicerend over het terrein trekken. Een vrijmarkt voor kinderen, een groot aantal informatiestands en kramen met tweedehands spullen maken het evenement compleet.


De zonnige editie van de Bazaar 2012 in beeld. Het optreden van DesdeKunst trekt duizenden toeschouwers. (Foto: Albert Stolwijk).