Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

petrusschool volgt project over gezonde voeding bij jumbo

'Wow, 33 suikerklontjes in fles cassis'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ontbijten, midden in supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof. Leerlingen uit groep 6 van basisschool Sint-Petrus kregen die unieke kans dinsdagochtend. En als het aan vestigingsmanager Wil van Loon ligt, komen er meer scholen langs...

Gezonde voeding en bewegen. Beide thema's stonden dinsdagochtend centraal in de Jumbo. Voordat de leerlingen van de Sint-Petrusschool mochten ontbijten, kregen ze een opdracht van Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel. De ene groep mocht producten uit de supermarkt verzamelen waarvan ze dacht dat het gezonde voedingsmiddelen waren. De andere groep toonde wat ze iedere ochtend voor ontbijt voorgeschoteld kreeg. De opbrengst was een krat vol lekkere dingen: croissantjes, chocolademelk, hagelslag, leverworst, boter en kaas. De leerlingen keken dan ook een beetje beteuterd toen bleek dat het ontbijt bij de Jumbo niét bestond uit deze lekkernijen. Toch lieten ze zich de volkorenboterhammen, stukjes komkommer en tomaat, aardbeien en gerookte kipfilet goed smaken. En tijdens dit ontbijt kregen de kinderen uitleg over alles wat met gezonde voeding te maken had.

Tijdens het evenement Stapel op Sint raakte Jumbo-manager Van Loon in gesprek met Ghislaine de Brouwer, directeur van stichting Brede Scholen Boxtel. ,,Op scholen wordt door middel van allerlei projecten stilgestaan bij gezonde voeding en beweging. Uiteindelijk is daar deze pilot uit ontstaan ", vertelt De Brouwer over het project bij supermarkt Jumbo. ,,Ik denk dat de informatie die de leerlingen tijdens deze praktijkochtend krijgen beter blijft hangen dan wanneer ze een boek lezen. We proberen ze door middel van opdrachten meer te leren over gezonde voeding. Ik zie deze ochtend als een startpunt en hoop dat we binnenkort bezoek krijgen van meer schoolklassen."

verbranden

Na het ontbijt was het tijd voor allerlei opdrachten in de Jumbo. Zo werden gezonde smoothies gemaakt van aardbeien, banaan en kokoswater en rekenden de kinderen uit hoeveel suikerklontjes er in de flessen frisdrank zaten die ze hadden uitgezocht. ,,Wow, 33 suikerklontjes in deze fles cassis", zei Jonna (10) verbaasd. ,,Gelukkig drink ik niet zo vaak frisdrank..." Om te tonen hoe lang de kinderen moesten bewegen om hun ontbijt te verbranden, stonden er allerlei speeltoestellen opgesteld in de Jumbo. Van een trampoline tot springtouw: de kinderen werkten zich behoorlijk in het zweet. ,,Ik denk dat het gelukt is: mijn ontbijt heb ik verbrand", zei Viggo hijgend. Tenslotte stelden de leerlingen een gezond menu samen en kregen ze een waardebon voor een gezond product bij Jumbo cadeau. Van Loon: ,,Uiteindelijk hoop ik ook de Boxtelse horecaondernemers bij dit project te betrekken."

FOTO BOVEN: Van aardbeien, stukjes banaan en kokoswater maakten leerlingen van de Sint-Petrusschool dinsdag een gezonde smoothie. In supermarkt Jumbo volgden zij een project waarbij gezonde voeding en bewegen centraal stonden. (Foto: Annelieke van der Linden).


Jumbo start met
thuisbezorgen
boodschappen

Supermarkt Jumbo is gestart met het thuisbezorgen van boodschappen in de directe omgeving van Boxtel. Klanten kunnen producten bestellen via de website www.jumbo.com en de Jumbo apps voor smartphones en tablets. Vervolgens bezorgen medewerkers van de winkel de boodschappen bij klanten, desgewenst tot in de keuken.

Wie liever zijn onlinebestelling afhaalt, is welkom bij het Pick Up Point in de winkel. ,,We weten dat veel van onze klanten op verschillende manieren en momenten boodschappen willen doen. We hadden al de mogelijkheid om boodschappen op te halen bij het Pick Up Point, maar nu gaan we ook thuisbezorgen. Zo bieden wij onze klanten maximale keuze om boodschappen te kunnen doen hoe, waar én wanneer zij willen", aldus Wil van Loon van Jumbo Boxtel. Wanneer klanten kiezen voor thuisbezorgen, hebben zij de keuze uit twee tijdsvakken van drie uur, in de ochtend of in de avond. Bij het plaatsen van de bestelling kunnen ze aangeven waar hun voorkeur naar uit gaat.


WSD nomineert
Social Label voor
innovatieaward

Simone Kramer en Petra Janssen, initiatiefnemers van Social Label in 's-Hertogenbosch hebben vorige week de vijfde nominatie voor de WSD Innovatieaward ontvangen. Jan Simons, algemeen directeur van WSD, overhandigde het tweetal donderdag een cheque van 1.000 euro. Het werkvoorzieningschap aan de Schouwrooij op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk introduceerde de vernieuwingsprijs bij gelegenheid van haar 60-jarig bestaansjubileum.

In haar jubileumjaar nomineert WSD acht organisaties vanwege hun innovatieve activiteiten op het gebied van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De onafhankelijke nominatiecommissie koos in de vijfde ronde voor de inzending van Social Label. Kramer en Janssen reageerden verrast: ,,Het is geweldig dat onze vernieuwende werkwijze genomineerd is voor de WSD Innovatieaward. Wij kijken anders naar werk en creëren waardevol werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met de ontwerper ontwikkelen zij een product dat ze zelf leren maken. Op die manier blijft ook vakmanschap behouden. Als Social Label faciliteren we het proces." Inmiddels heeft Social Label op zeven plekken designers en werkplaatsen bij elkaar gebracht.

In november wordt de winnaar bekendgemaakt.