Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

MIDDAGCONCERTEN VALLEN IN DE SMAAK

Stichting Kerkconcerten ziet brood in matinee

MARC CLEUTJENS

De Stichting Kerkconcerten Boxtel, die vorig jaar het gouden bestaansjubileum vierde, is zeer te spreken over het eerste matineeconcert dat onlangs in de Sint-Petrusbasiliek werd gehouden. Niet alleen wordt zaterdag 9 juli opnieuw een middagconcert gehouden, ook volgend jaar wil de stichting doorgaan met matinees.

Voorzitter Kees van Houten is enthousiast over de belangstelling voor de eerste middaguitvoering die onlangs op het monumentale Smitsorgel (foto onder) werd verzorgd. Toen nam organist Bas Koster plaats voor het orgel. ,,Dat eerste matineeconcert bleek in een behoorlijke behoefte te voorzien", zegt Van Houten. ,,Er waren veel nieuwe gezichten in de Sint-Petrusbasiliek te zien. Veelal waren het mensen die het winkelen even onderbraken voor drie kwartier stilte en luisteren naar mooie orgelmuziek."

Het Smitsorgel staat zaterdag 9 juli vanaf 14.00 uur opnieuw in de schijnwerpers als de jonge organist Adriaan Hoek uit Tholen plaatsneemt op het orgelbalkon en het instrument uit 1842 gaat bespelen. Ondanks het feit dat hij nog studeert voor de tweede fase orgel aan het Rotterdams Conservatorium - de eerste fase rondde hij cum laude af - won Hoek reeds verschillende prijzen tijdens belangrijke orgelconcoursen.

Daaronder waren vier eerste prijzen in 2015, te weten op orgelconcoursen in achtereenvolgens Korschenbroich, Alkmaar, Lübeck en Breda. Op het Schnitgerconcours in Alkmaar won hij ook de publieksprijs en kreeg hij de aantekening cum laude. Vanwege deze prestatie mag hij zich 'The Young ECHO Organist of 2016' noemen. Hoek is als organist verbonden aan het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam. Daarnaast is hij actief als concertorganist, continuo-speler, dirigent en docent.

PROGRAMMA

Op het programma in Boxtel staan op 9 juli drie grote standaardwerken en highlights uit de orgelliteratuur. Het betreft allereerst de magistrale koraalfantasie van de 19e eeuwse componist Max Reger over het meest bekende lied van Maarten Luther, 'Ein feste Burg ist unser Gott'. Vervolgens volgt een aantal variaties van Johann Sebastian Bach over de koraalmelodie 'Sei gegrüsset, Jesu gütig' en tenslotte het beroemde 'Premier Choral' van de Franse componist César Franck. De toegang is gratis.

Dit jaar staan nog vier orgeluitvoeringen van de Stichting Kerkconcerten Boxtel op het programma. Het betreft achtereenvolgens concerten van Tommy van Doorn (28 augustus), Arjen Leistra (25 september), Thed van den Aker (16 oktober) en het Vocaal Ensemble onder leiding van Reinier Wakelkamp (23 oktober).


Ondanks regen
zomerse muziek in
Comsche Hoeve

De zomerse zondag leek in het water te vallen, maar op het moment dat The Ducktownband haar eerste klanken tijdens Project Summer in partycentrum De Comsche Hoeve liet horen kwamen de zonnestralen. De zaal was met veel energie omgetoverd tot een waar zomers paradijsje…

Willy Caribbean zorgde met zijn steeldrum voor een gezellige sfeer. Het bijzondere instrument trok de nodige aandacht en nieuwsgierigheid. De artiest, oogstte enkele jaren bij het afscheidsfeest van koning Beatrix in het Rotterdamse Ahoy' veel succes en toonde zich onder de indruk van The Ducktownband. Hij gaf aan samen met de muzikanten de studio in te willen duiken voor een opname.

Naast het optreden van de steeldrummer was de toevoeging van diverse dansers van grote waarde. Het enthousiasme spatte van de optredens af. Hoogtepunt was ongetwijfeld de act waarin alle optredende artiesten samen 'Carnaval de Paris' vertolkten in een speciaal arrangement. Het publiek genoot volop.

Wie denkt dat de muzikanten van The Ducktownband na Project Summer met vakantie kunnen, heeft het mis. De muziekkapel heeft een leuke uitnodiging op zak om zondag 17 juli te komen spelen tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.