Tiny Schellekens en Jo Steenbakkers organiseren al vele jaren de Fiets Bridge Drive. (Foto: Wendy van Lijssel).
Tiny Schellekens en Jo Steenbakkers organiseren al vele jaren de Fiets Bridge Drive. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

13e editie fiets bridge drive in gemonde op 2 juli

Bridgen en fietsen: mooie combinatie

WENDY VAN LIJSSEL

Bridgen, een mooie fietstocht door de omgeving en gezellig samen lunchen. Het zijn de ingrediƫnten van de Fiets Bridge Drive die bridgeclub Gemonde zaterdag 2 juli voor de 13e keer organiseert en liefhebbers trekt uit de hele provincie en zelfs ver daarbuiten...

Elke dinsdagavond komen de 75 leden van bridgeclub Gemonde bij elkaar in dorpshuis De Kei om gezellig een avond te kaarten. Bridge is een kaartspel dat concentratie, geheugen, logisch denken en een goede samenwerking met een medespeler vereist. Je speelt het namelijk samen met iemand tegen twee andere mensen. ,,Primair staat de gezelligheid bij onze vereniging voorop. Je moet voor je plezier kaarten", aldus wedstrijdleider/bridgedocent Jo Steenbakkers uit Sint-Michielsgestel en voorzitter Tiny Schellekens uit Gemonde. De heren vervolgen: ,,Wij tellen hele goede bridgers die gedreven zijn, maar ook spelers die hier vooral voor hun plezier komen. We hebben alles organisatorisch op orde en opgeteld hebben we gewoon een goede en voor iedereen toegankelijke vereniging."

Al voor de 13e keer organiseert de vereniging een Fiets Bridge Drive. De term laat zich gemakkelijk verklaren. ,,We gaan een dagje bridgen, gecombineerd met mooie fietsroutes door de omgeving en een gezamenlijke lunch met de groep waar je ingedeeld bent", vertellen de mannen. Bridgeclub Gemonde is aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Ook zij geeft ruchtbaarheid aan deze 'drive'. Dat leidt ertoe dat er jaarlijks vanuit de hele provincie en zelfs ver daarbuiten bridgeparen naar Gemonde reizen voor deelname aan deze dag. ,,We hebben zeven locaties in en rondom Gemonde waar gekaart wordt. We vertrekken 's morgens vanaf 09.30 uur bij dorpshuis De Kei. Alle deelnemers zijn verdeeld over zeven groepen die elk op de fiets naar een andere locatie vertrekken. De routes zijn elke keer circa zes kilometer. Op de locatie aangekomen gaan de mensen een ronde bridgen. De fietstocht en een ronde bridge nemen bij elkaar circa een uur tijd in beslag. Vervolgens fietsen zij weer naar de volgende locatie", aldus het duo.

winnaars

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat elke groep 24 tot 28 deelnemers telt. Steenbakkers, Schellekens en abdere vrijwilligers van de club hebben er al enige tijd hun handen vol aan. ,,We hebben mooie routes uitgezet. Bij elke groep fietst iemand mee die de route kent. Zo verdwaalt niemand en gaat geen tijd verloren met het zoeken naar de juiste weg. Er zijn afspraken gemaakt op de locaties waar gekaart en gegeten wordt. Er staan tafels en biedboxen zodat ze bij aankomst lekker kunnen spelen. Verder is er een bridgemate; dat is een kleine computer om de scores in te voeren. Op het einde van de dag gaan we die scores verwerken en worden alle winnaars bekend. We hebben voor elke groep drie prijzen te verdelen. Van een levensmiddelenpakket, flesje wijn tot een doos bonbons", melden Steenbakkers en Schellkens. De tijd en energie die gaat zitten in het op poten zetten van deze dag is geen probleem. ,,De kick is dat we iedereen weer een leuke dag bezorgen."