TOURSPEL STEUNT GENERATIETUIN EN JAS

Koen de Kort zet euro's op winst Nairo Quintana

MARC CLEUTJENS

Vandaag en morgen vindt de inschrijving plaats van het Tourspel Liempde. Ambassadeur Koen de Kort nam zondagavond bij De Durpsherberg een voorschot op het spel waarvan de opbrengst ook dit jaar ten goede komt aan twee goede doelen in Liempde. De wielrenner, die zelf ontbreekt in de Tour de France, verwacht dat de Colombiaan Nairo Quintana van Movistar de beste papieren heeft om zondag 24 juli in Parijs als eindwinnaar gehuldigd te worden.

Stichting Woudbloem staat aan de wieg van het Tourspel Liempde. Voorzitter Willy van Zuijlen toonde zich bij de presentatie een volleerd interviewer en ondervroeg De Kort over alle berichten die rondom zijn afwezigheid in de Tour de France in de media zijn verschenen. ,,We vinden het sportief dat je toch bent gekomen, al begrijpen we dat de teleurstelling groot is", zei Van Zuijlen.

Met het wegvallen van De Kort hebben de vrijwilligers van het Tourspel Liempde de handen meer dan vol. Alle formulieren en klassementen moeten aangepast worden. Verder kunnen deelnemers - in tegenstelling tot andere jaren - nu niet voorspellen op welke plek hun Liempdse favoriet zal eindigen.

De Kort had daarvoor met Van Zuijlen een creatieve oplossing bedacht en schoof ploegmaat Tom Dumoulin naar voren. Wie meedoet aan het Extra Tourspel en juist voorspelt op welke plek hij in net eindklassement zal staan in Parijs, wint een geldprijs.

TWEE TIJDRITTEN

Dat Chris Froome van Sky de Tour de France weer gaat winnen, zoals velen voorspellen, is volgens De Kort zeer de vraag. ,,Ik denk dat het parcours meer geschikt is voor Nairo Quintana. Die is ook erg sterk in de bergen en ik denk dat Froome te weinig voorsprong kan nemen in de twee tijdritten", zei de Liempdenaar zondag in Liempde. ,,Quintana heeft zich in de voorbereiding een beetje verstopt en kan wel eens voor een grote verrassing gaan zorgen", ging De Kort verder. ,,Hij koos een andere voorbereiding door mee te doen aan de Route du Sud en niet aan de Ronde van Zwitserland of de Critérium du Dauphiné.

Hoewel De Korts ploeggenoot Tom Dumoulin ook wil pieken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus, verwacht de Liempdenaar dat hij ook in de Tour de France zal presteren. ,,Ik denk dat hij zal gaan voor een paar dagzeges. Als hij voor het klassement zou rijden, zit de top tien er zeker in, maar gelet op deelname aan de Spelen denk ik dat hij 24e wordt." Die voorspelling zette De Kort op zijn inschrijfformulier voor het Tourspel Liempde.

TWEE GOEDE DOELEN

De opbrengst van het Tourspel Liempde komt volgens voorzitter Van Zuijlen ten goede aan twee goede doelen. Dat zijn de onlangs geopende generatietuin aan de Keefheuvel en de Smidsepad en Jong Actief Sportief. Namens beide doelen gaven Diny Stolvoort van de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid en Rianne Koppen van JAS Liempde kort uitleg over de activiteiten die zij organiseren. In de generatietuin zijn inwoners van alle leeftijden welkom en is er speciaal aandacht voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen met dementie. JAS Liempde vermaakt elk schooljaar meer dan honderd kinderen met allerlei culturele en sportieve activiteiten in jeugdhuis Pius X.

Inschrijven: www.tourspelliempde.nl.