Aan de zevende editie van het strandvolleybaltoernooi Beach Break deden afgelopen weekeinde 73 teams mee, een record.
Aan de zevende editie van het strandvolleybaltoernooi Beach Break deden afgelopen weekeinde 73 teams mee, een record. Foto: Gerard Schalkx

RUIM ZEVENTIG TEAMS LEVEN ZICH SPORTIEF UIT OP BOXTELSE MARKT

Beach Break: ongedwongen volleyballen in het zand

Ondanks de regen die overvloedig viel, is het strandvolleybaltoernooi Dijkhuizen Beach Break zaterdag en zondag sportief en succesvol verlopen. Ook het muziekfeest zaterdagavond met optredens van diverse deejays sloeg aan. Met het recordaantal van 73 teams is het maximum nog niet bereikt, stelt organisator Jip van Krieken. Hij wil doorgroeien naar tachtig ploegen. De winnaars van het toernooi waren Zanderige Zwaantjes (vrouwen), Princen in een netje (mannen), Pacqt BV (gemengd) en Princen in een netje (professionals).

COEN VERBEEK

Ze zijn gehuld in het oranje. Op de rug prijkt de naam van de sponsor. Ze doen mee als HHC De Waterratten. De 28-jarige Thijs Strik voert het woord. ,,Het is puur de gezelligheid. Het is hartverwarmend als je mee mag doen aan zo'n geweldig beachvolleybaltoernooi. We hebben tot nu toe keer twee verloren en één keer gewonnen. Maar dat is volslagen onbelangrijk. De verwachting is wel dat wij er maar een eendaags evenement van maken", lacht de teamcaptain.

Maar dat zijn de ware ambassadeurs van de happening. De jongens die puur voor de lol een balletje komen slaan in het mulle zand. De regen trotserend. Zoekend naar een volgend punt over het net. Presentator Jordy van den Boer kondigt het aantal regendruppels aan. Moeiteloos noemt hij de komische teamnamen die in het veld moeten verschijnen. Veldjes die de namen meekrijgen van één van de begunstigers van het toernooi. Van den Boer kan het allemaal wel. Het aaneen praten van zo'n sportgebeuren is hem op het lijf geschreven. De plaatselijke zangartiest vervult zijn rol als rasse prater met verve.

REGEN

Deze zaterdag mag Van den Boer 36 speelrondes aaneen kletsen. Van elke poule gaan de zes beste ploegen over naar de finaleronde op zondag. Partytentjes geven de toeschouwers wat beschutting, maar de meesten nemen de druppels voor lief. Buienradar meldt dat het pas rond half vijf droog wordt. Dan zitten er al bijna dertig rondes op. De volleyballers worden er niet door gehinderd. De sportieve sfeer waarin alles verloopt is tekenend.

't Zeverhoekske – een gemengd team – loopt moeiteloos uit naar 10-6. Diana Voets en Marianne van Heesch zorgen voor de vrouwelijke inbreng. Zij zijn de fanatieke, enthousiaste dames in het team. ,,De ouderen en de jongeren doen hier mee. Alles gaat zo gemoedelijk onder elkaar. Dat is toch geweldig. We hebben alles nog gewonnen. Maar dat doet er niet toe. Voor zoiets als dit ben ik wel te porren", meldt Van Heesch enthousiast.

De regen is absoluut geen spelbreker. Er ontpopt zich een prachtige competitie. Op zaterdagavond krijgt de sport een mooi vervolg met mooie muzikale lokale acts, geweldige deejay's die de swing erin houden en een hoofdact. The Partysquad blijkt een voltreffer op de Markt. De horeca laat zich alles welgevallen. De Dijkhuizen Beach Break vaart er wel bij en groeit inmiddels uit tot één van de allermooiste sportieve evenementen op de plaatselijke kalender.

FINALEDAG

Zondag is er plaats voor de finales. Jip van Krieken, de organisator van het gebeuren, heeft alles onder controle. ,,Tja, het weer heb je niet in de hand. Maar er is veel enthousiasme en de spelers en speelsters kunnen wel tegen een stootje."

Van Krieken en de Stichting Beach Break werken met een begroting van twintigduizend euro. Twee hoofdsponsors – MSB Wagenaars en Dijkhuizen Elektrotechniek – zorgen voor een mooie, nodige financiële injectie. ,,Ik vond dat er in Boxtel te weinig te doen was. Zeven jaar geleden heb ik de organisatie ter hand genomen. Sport en muziek op één dag. Het blijkt een grandioze succesformule. Dit is de zevende editie in deze vorm en we zijn nog niet uitgegroeid. Beachvolleybal op de Markt blijkt levensvatbaar en er zit nog rek in. We kunnen volgend jaar nóg groter worden", vertelt Van Krieken. Hij wil naar tachtig teams. De 30-jarige vormgever overziet alles kalm. Organiseren kan hij als geen ander. ,,Vooral ook dankzij de support van mijn vriendin, mijn familie en vrienden, die me met raad en daad bijstaan. En de begunstigers natuurlijk."

Het moet een evenement blijven dat voor iedereen openstaat en dat laagdrempelig is. En een evenement dat bij uitstek zijn doelgroep bereikt. Jeugdige, enthousiaste sportievelingen die in het centrum van Boxtel een lekker weekend lang sporten in een ongedwongen en kameraadschappelijke sfeer.

Op zondag is het rond tienen al weer druk op de Markt. Iedereen heeft er zin in, ook al is het spelen tussen de buien door. Pluvius regeert voortdurend. Slechts af en toe laat een flauw zonnetje zich zien.

Het toernooi krijg een mooie apotheose. Maar dat is lang niet het belangrijkst. Het belangrijkste is dat dit evenement – eventueel doorgroeiend – de evenementenkalender van Boxtel nog heel lang blijft sieren. Want een sieraad is het zeker. Zonder enige twijfel.

Uitslagen

Vrouwen: 1. Zanderige Zwaantjes; 2. Hout 'm Hoog; 3. Dames van Ons Café. Mannen: 1. Princen in een netje; 2. De Deugniet; 3. Beachslappers. Gemengd: 1. Pacqt BV; 2. Spuit 11; 3. 't Zeverhuukske. Professionals: 1. Princen in een netje; 2. De Boel de Boel; 3. Zandhappers.

FOTO LINKSBOVEN: Aan de zevende editie van het strandvolleybaltoernooi Beach Break deden afgelopen weekeinde 72 teams mee, een record (foto links).

FOTO RECHTSBOVEN: Zaterdagavond werd er niet gesport, maar zorgde diverse deejays voor een gezellig sfeertje op de Boxtelse Markt. (Foto's: Gerard Schalkx).

Zaterdagavond werd er niet gesport, maar zorgde diverse deejays voor een gezellig sfeertje op de Boxtelse Markt.