Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GIANT-ALPECIN PASSEERT LIEMPDENAAR KOEN DE KORT

Even niet naar Tour de France kijken...

MARC CLEUTJENS

,,Doe maar een biertje..." Met gevoel voor zelfspot bestelt Koen de Kort (33) na de presentatie van het Tourspel Liempde een glas schuimend trappistenbier. Plaats van handeling is het terras van De Durpsherberg, thuisbasis van het Tourspel Liempde en de plek waar De Kort als ambassadeur een paar voorspellingen doet over het verloop van de wedstrijd waar hij zelf niet aan kan deelnemen: de Tour de France. ,,Als je al zeven jaar bij een ploeg rijdt en goed presteert, mag je toch best eens om je heen kijken?"

De Kort zelf was al een week op de hoogte toen Giant-Alpecin vrijdag bekendmaakte dat de Liempdenaar niet van start zou gaan in de 103e aflevering van de Tour de France. Voor velen was het een verrassing dat de ervaren De Kort zal ontbreken als het peloton zaterdag 2 juli vertrekt bij Le Mont Saint-Michel in Normandië.

Zelf was én is de Liempdenaar 'boos, teleurgesteld en gefrustreerd' dat hij niet kan starten in zijn zesde Tour de France. ,,Ik ben heel goed in vorm en dan is het jammer dat je dat niet kunt laten zien op dat toneel", knikt De Kort. ,,Eerlijk is eerlijk, ik snap er eigenlijk nog steeds helemaal niets van dat ik er niet bij ben."

EIGEN TOEKOMST

Waar Giant-Alpecin sportieve afwegingen noemt om De Kort thuis te laten, vermoedt de Liempdenaar dat er iets anders aan de hand is. Hoewel hij eerdere interviews in de media 'gechargeerd' noemt en uitspraken uit zijn verband zouden zijn gerukt, maakt hij duidelijk dat het besluit hem raakt. ,,Ik heb het aan andere renners in mijn ploeg gevraagd en ook zij snappen het niet", zegt De Kort.

Korte tijd geleden voerde hij een gesprek met de ploegleiding over de toekomstige koers van het team en zijn rol. ,,Ik heb in dat gesprek aangegeven dat ik nog even de tijd wil nemen om mijn eigen toekomst in beeld te brengen. Ik rijd nu zeven jaar in deze ploeg en wil graag eens om me heen kijken. Begrijp me goed, ik heb niet gezegd dat ik weg wil gaan. Ik moet niet weg en wil misschien wel niet weg, maar wil nu ik 33 jaar ben wel verkennen welke kansen en mogelijkheden er nog zijn."

De Kort vermoedt dat dat de werkelijke reden is waarom hij niet is geselecteerd voor de Tour de France en Giant-Alpecin dus zonder hem naar Normandië reist. ,,Ik heb gevraagd of dat zo is en ze ontkennen dat. Maar ik heb sterk het gevoel dat dit erachter steekt." Hij heeft er geen moeite mee dit openlijk te delen, ook met de media. ,,Ik ben graag transparant als het goed met me gaat, maar als het tegenzit wil ik evenmin rookgordijnen optrekken."

OP VAKANTIE

Nu De Kort zijn zesde Tour de France aan zich voorbij moet laten gaan, past hij zijn schema voor de komende maanden grondig aan. Weliswaar is hij reserve voor La Grande Boucle, maar hij verwacht niet nog opgeroepen te worden voor de eerste etappe die zaterdag op de rol staat. ,,Ik ga dinsdag met Kaitlin (echtgenote - red.) op vakantie en pak nu de rust die ik anders na de Tour de France zou nemen. De planning is dat ik ga meedoen aan de Ronde van Polen en me daarna ga voorbereiden op de Vuelta."

Zaterdag nam De Kort op Goeree-Overflakkee deel aan het Nederlands kampioenschap waar sprinter Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo als eerste over de meet kwam. ,,Het parcours was niet echt geschikt voor mij", blikt de Liempdenaar terug. ,,Maar we hebben als Giant-Alpecin er alles aan gedaan om de tactiek van LottoNL-Jumbo te dwarsbomen. Jammer genoeg waren zij met te veel renners voorin en konden Tom (Dumoulin - red.) en ik er weinig aan doen."

APART GEVOEL

De Kort blikte deze week uitgebreid terug op het wielerseizoen dat begon met een verkeersongeval in de Spaanse bergen waarbij zes van zijn ploeggenoten gewond raakten. ,,Ik verbleef zelf nog in Australië toen het gebeurde en kreeg er aanvankelijk niets van mee door het tijdsverschil. De volgende ochtend werd al snel duidelijk wat er gebeurd was. Gelukkig bleek niemand in levensgevaar, al zag het er in eerste instantie heel ernstig uit."

Volgens De Kort is iedereen vrijwel hersteld. Ramon Sinkeldam rijdt weer in het peloton en Max Walscheid werd zondag tweede in het Duits kampioenschap op de weg. Ook John Degenkolb, een van de troeven in de Tour de France, is bijna terug op topniveau. En juist hij gaf aan dat hij zijn maatje uit Liempde zal missen tijdens de Tour de France. ,,Ik kan het geweldig vinden met John", reageert De Kort. ,,We hebben samen hard gewerkt in de Ronde van Californië en in het Critérium du Dauphiné. Het is jammer dat ik die lijn niet kan doortrekken."

Om die reden verscheen de Liempdenaar zondag 'getergd' aan de start van het Nederlands kampioenschap en ging hij dinsdag met frisse tegenzin op vakantie. ,,Of ik de Tour de France kan missen? Mmm, ik denk dat ik er op vakantie niet veel naar zal kijken. Daarna rijd ik in Polen en de laatste week zal ik de Tour best wel weer volgen. Als wielerprof mag je boos en gefrustreerd zijn, maar je moet er niet te lang in blijven hangen."

Hoe De Kort zijn toekomst ziet, is ongewis. Terwijl hij een slok van zijn trappist neemt, zegt hij: ,,Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik hoef niet weg en wil niet per se weg, maar wil wel verkennen wat er zoal mogelijk is. Met Degenkolb naar Trek? Ja, dat gerucht heb ik ook gelezen. Er doen zoveel verhalen de ronde. Een langer verblijf bij Giant-Alpecin zou ook best kunnen. Als is deze kwestie natuurlijk geen pluspunt."

FOTO BOVEN: Koen de Kort vult het formulier in van het Tourspel Liempde. Naast hem v.l.n.r. Willy van Zuijlen (Tourspel Liempde), Rianne Koppen (JAS), Diny Stolvoort (Generatietuin) en Jarno de Jong (JAS). (Foto: Gerard Schalkx).