OP STAP MET VVV-GIDSEN IN BOXTEL

Zomerrondleidingen in cultuurhistorisch Boxtel

Na twee middagwandelingen start de VVV Boxtel woensdag 6 juli met een reeks cultuurhistorische avondwandelingen. De eerste tocht voert richting de Sint-Petrusbasiliek, een dag later is het Stationskwartier aan de beurt. In totaal biedt de VVV zes verschillende avondwandelingen aan.

De eerste avondwandeling naar de Sint-Petrusbasiliek start woensdag 6 juli op de binnenplaats van de VVV aan de Markt in Boxtel. De tocht voert door het oudste gedeelte van de Boxtelse dorpskern en laat deelnemers ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar versmolten waren. De kanunniken en de zusters clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van het Rijke Roomse Leven passeren de revue, net als het bloedwonder en de bloedprocessie. ,,Als toegift gaan de kerkdeuren open en kan men zich even laven aan het interieur van deze schitterende basiliek", vertelt gids Hannie van Schijndel.

STATIONSKWARTIER

Donderdagavond 7 juli staat de route Stationskwartier op het programma. Die laat zien hoe de Industriële Revolutie in Boxtel zijn beslag kreeg en welke gevolgen die had voor de groei van het inwonertal. In de omgeving van Stapelen is heel wat grond afgestaan om de ontwikkeling van Boxtel mogelijk te maken. Houtwerven, wasserijen en weverijen kwamen tot grote bloei. Ook deze wandeling start om 19.00 uur bij het VVV-kantoor.

ZOMERPROGRAMMA

Het zomerprogramma van de VVV-rondleidingen omvat de volgende excursies: route Sint-Petrusbasiliek: 6 juli, 21 juli en 17 augustus; route Kasteel Stapelen: 13 juli, 28 juli en 11 augustus; Molenroute: 27 juli; Binnendommeltjestocht: 20 juli en 4 augustus; route Stationskwartier: 7 juli, 3 augustus en 18 augustus; Breukelentocht: 14 juli, 10 augustus en 25 augustus. De Breukelentocht start telkens om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk.

Deelnemers dienen zich tijdig te melden op de plek waar de excursie van start gaat. Vooraf aanmelden kan bij de VVV Boxtel via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. E-mail: rondleidingen@vvvboxtel.nl. Deelname kost twee euro per persoon.

De VVV-gidsen verzorgen op afspraak het hele jaar door dorpsrondleidingen in Boxtel. Die zijn te reserveren via bovengenoemde contactgegevens.


Sportraad huldigt

kampioenen

in Rembrandt

Tijdens het evenement Boxtel En Route werden alle jeugdkampioenen van afgelopen jaar gehuldigd. Zaterdag 2 juli zijn de sportkampioenen vanaf 16 jaar aan de beurt. Vanaf 20.00 uur worden zij in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in het zonnetje gezet.

De sportraad laat weten dat er zo'n tachtig sportkampioenen worden gehuldigd. Zij worden allemaal naar voren geroepen en ontvangen een herinnering. Vervolgens wordt een aantal extra prijzen uitgereikt aan sporters die een zeer bijzondere prestatie hebben neergezet. Het sportgala zou plaatsvinden in Podium Boxtel, maar is vanwege geringe animo verplaatst naar Rembrandt. ,,We hebben alle verenigingen aangeschreven en bekendheid gegeven aan het evenement. Helaas moeten we constateren dat de animo voor de nominaties van de beste sporters gering is", zei voorzitter Eric Peeters van de sportraad eerder in Brabants Centrum.