...MAT SCHELLEKENS...
...MAT SCHELLEKENS...

VERREGEND LANDAGUCHA FESTIVAL TREKT 1.800 BEZOEKERS NAAR LANDGOED VELDER

'Prima sfeertje hier en leuke muziek. Echt chill!'

HENK VAN WEERT

Hoewel vooraf op 2.500 tot 3.000 mensen was gerekend, blikken de organisatoren van LandaGucha Festival op landgoed Velder met 1.800 bezoekers positief terug op de eerste editie van LandaGucha Festival. Dat meldt woordvoerster Geertje van Zoggel van het in Erp gevestigde organisatiebureau Par-T Events. ,,Ondanks de regen, hebben wij ook zon gezien. Het was erg gezellig en het publiek leek niet veel te geven om de neerslag."

,,Toen we begonnen met dit project hadden wij samen met Puinhoop Kollektiv, een energiek en interactief trio in de Nederlandse deejay-scene, een hele duidelijke visie over hoe LandaGucha moest zijn: intiem, klein, gezellig, sfeervol, goede muziek en geweldige mensen. Al deze facetten zijn meer dan geslaagd afgelopen zaterdag. En zo ook op de camping de avond ervoor, waar ongeveer tweehonderd mensen de optimale LandaGucha-beleving ervaarden", zegt Van Zoggel. Ze geeft aan dat de het veel kruim kostte om het terrein begaanbaar te maken. ,,We hebben dagen lang drainage toegepast op zowel het terrein als de parkeerplaatsen om het overtollige water af te voeren."

VERJAARDAGSFEESTJE

Intiem en sfeervol was LandaGucha beslist. Niet het grote veld waar evenementen als circusfestival Circolo worden gehouden was in gebruik genomen, maar kleinere open ruimten in het Velders bos. Met houtsnippers en plankieren was het terrein uiteindelijk toch best begaanbaar. Bij de bezoekers was het plezier van het gezicht af te lezen. Zoals bij de 19-jarige Mat Schellekens. ,,Nee, ik ben niet écht een festivalganger", erkende hij. ,,Ik kom hier een beetje bij toeval terecht omdat Pleun, een vriendin van me, hier haar verjaardag viert. We zijn met een groep van ongeveer tien man en hebben het prima naar onze zin." Terwijl hij zaterdag aan het einde van de middag van een frietje-met smulde, keek Mat tevreden om zich heen. ,,Prima sfeertje hangt hier met leuke muziek. Echt chill."

GUNSTIGE PRIJZEN

Mat studeert forensische orthopedagogie in Amsterdam, maar komt uit Boxtel. ,,Ik ken landgoed Velder wel dus. Ik was hier ook al eens met Circo Circolo. Ja, het is jammer dat het de hele middag regent, maar ik geloof niet dat het de sfeer verpest. Nu is het droog en ik hoop dat het dat nog even blijft. Zoals gezegd: de muziek is goed, de prijzen zijn gunstig en er is een relaxte sfeer."

Pleun, de jarige vriendin die Max uitnodigde voor LandaGucha, komt ook uit Boxtel. ,,Verder bestaat de groep waarmee we hier zijn hoofdzakelijk uit Amsterdamse studenten van elders. Pleun wilde hen meenemen om de sfeer in Brabant te laten proeven en dat lukt hier prima", zegt Max. In de naderende zomervakantie zal hij weinig festivals bezoeken. ,,Ik werk liever. Inderdaad, in de Amsterdamse horeca. Onder meer in het Nieuwe De La Mar-theater. Erg leuk om te doen."

RONNIE FLEX

Op LandaGucha traden meer Brabantse deejay-acts voor het voetlicht dan alleen Puinhoop Kollektiv uit Middelbeers. Er klonk house en techno door Broeikas (Tilburg) terwijl de optredens van Smèrrig uit 's-Hertogenbosch onder de categorie guilty pleasures werden gepresenteerd. Biki 90 uit Eindhoven schotelde party & bullshit voor. Op de vier podia van deze Brabantse acts traden ook nationale en internationale gast-deejays op. Onder meer Def Rhymz, Mental Theo, feestDJRuud en Roy Wong waren zaterdag te zien en horen op landgoed Velder. Maar ook de momenteel razend populaire rapper Ronnie Flex en DJ Fresh uit London traden in Liempde op.

Zomers concert
Sint-Arnoldus

De Lennisheuvelse fanfare Sint-Arnoldus sluit zaterdag 9 juli vanaf 19.30 uur het seizoen af met een zomeravondconcert in gemeenschapshuis De Orion. Het muziekkorps vertolkt een nieuw repertoire.

Onder leiding van dirigent Mariska van Brienen spelen de muzikanten onder andere 'Rhapsodia'. Deze compositie van Robert Finn wordt omschreven als een afwisselend en emotioneel avontuur. 'Just a closer walk with thee' is een titel uit de New Orleans-jazz en kenmerkt zich door het langzame tempo. De fanfare speelt voorts een compilaties met hits van zanger Tom Jones. Tijdens het zomeravondconcert speelt Orkest Next, een onderdeel van Showband Exempel uit Empel, onder leiding van Leon Wijkmans vooral bigbandrepertoire.

Dansend uit je dak gaan op een gepimpte sloopauto. Ook dat is LandaGucha.
De momenteel in Nederland razend populaire deejay en rapper Ronnie Flex in actie op het hoofdpodium van LandaGucha. (Foto's: Gerard Schalkx).
Schuilen onder de luifel van een van de vele eettentjes op landgoed Velder.