Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

raadzaal boxtel decor voor discussies tussen tieners

Scholieren BHC debatteren er op los

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met felle gebaren en zoveel mogelijk argumenten gingen de leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) vorige week de strijd met elkaar tijdens een debat. Het zo overtuigend mogelijk aanvallen of verdedigen van een stelling gebeurde donderdag op een bijzondere locatie: de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis.

,,Debatteren maakt onderdeel uit van het vak Nederlands", vertelde docent Marieke Theeuwes vorige week. Ze nam de taak van debatvoorzitter waar. ,,Een aantal collega's en ik besloten om het groots aan te pakken en we benaderden de gemeente of daar het debat mocht worden gehouden. Hopelijk is dit een begin van een jaarlijks terugkerend debat. Ik ben trots op de leerlingen. Ze luisteren goed naar elkaar."

slagroomtaart

Gekozen was voor stellingen die prima in de belevingswereld van scholieren passen, zoals 'Als je (goed) onderwijs wilt volgen, moet je je telefoon opbergen', 'Als je (naakt)foto's van jezelf verspreidt, vraag je om problemen' en 'Alcohol onder de 18 moet kunnen'.

Na een aantal rondes maakten leerlingen uit de klassen 2KA en 2TC in de finale uit wie het eerste BHC-debat zou winnen. Zij debatteerden over de stelling 'Spijbelaars die het hele jaar niet worden betrapt, moeten een beloning krijgen'. 2KA trok uiteindelijk aan het langste eind en kreeg als beloning een slagroomtaart, ter beschikking gesteld door bakkerij Van Doorn.

Wibe Langerwerf van de winnende klas was blij met het resultaat. ,,Op school hebben we tijdens drie of vier lessen de debatten voorbereid. Dan werd de klas in tweeën gedeeld en kregen we te horen of we voor of tegen de stelling waren. Vandaag mochten we in discussie met andere klassen en ook nog eens in de raadzaal. Ik vind het leuk om in het openbaar te spreken. Daar wil ik later iets meer mee doen."

FOTO ONDER: Wibe Langerwerf was één van de leerlingen van Baanderherencollege die deelnam aan het debat in de raadzaal. Na discussies over alcohol, (naakt)foto's verspreiden, telefoons en spijbelen trok 2KA aan het langste eind. Zij wonnen een slagroomtaart. (Foto: Annelieke van der Linden).