Afbeelding
Foto: Henk van Weert

joachim van den heuvel herstelt de muurschilderingen

Mariakapel Esch wordt weer als nieuw

CARRY DIRKX

De muurschilderingen in het Mariakapelletje aan de Heikant in Esch krijgen een opknapbeurt. Dat is nodig: de muren van het drukbezochte kapelletje zijn aangetast door roet, kaarsvet en vandalisme. Restaurator Joachim van den Heuvel uit Esch is de komende weken bezig met het restaureren van de binnenmuren en met name de schilderingen, in opdracht van de Heilig Hartparochie.

,,Mooi, hè. Je ziet meteen resultaat", zegt Van den Heuvel. Hij is één van de muurschilderingen in het kapelletje aan het schoonmaken, met iets wat lijkt op een grote gum. Voorzichtig 'gumt' hij over het stukje muur, dat verandert van grauw grijs in wit. Daarna pakt hij een bewerkt ijsstokje, waarmee hij kaarsvet van de muur haalt. ,,Het vet krijg ik daarmee niet helemaal weg. De rest haal ik eraf met een warme spatel of oplossingsmiddelen." Van den Heuvel is restaurator van beroep en weet als geen ander hoe hij de schilderingen moet restaureren. ,,Ik vind het een leuke en eervolle opdracht", zegt hij.

Potloodlijntjes

De Mariakapel werd gebouwd in 1954. In de jaren tachtig bracht mevrouw Kat-van Hulten twee grote muurschilderingen aan. Op de rechtermuur staat de aankondiging van de geboorte van Christus uitgebeeld, met Maria en de engel Gabriël. Links de vlucht naar Egypte, met Maria, Jozef en kindje Jezus. ,,Er zit roet en stof op de schilderingen", zegt Van den Heuvel, ,,maar er is ook veel schade door vandalisme. Zo is er kaarsvet tegenaan gegooid, met viltstift erop geklad, verf weggekrabd en er is brandschade." Aan hem de taak de muurschilderijen in oude glorie te herstellen. Leuk detail: hij deed dat in de jaren negentig al eens, toen hij student was op SintLucas. ,,Mevrouw Kat vroeg het destijds aan me en ook of ik het onderhoud wilde blijven doen. Dus ik kom een oude belofte na."

Van den Heuvel gaat de muren schoonmaken en vervolgens, op plaatsen waar de verf helemaal weg is, retoucheren. ,,Het hoeft er straks niet als nieuw uit te zien. Ik probeer juist zo min mogelijk te veranderen. Verval hoort erbij; een restaurator probeert dat te vertragen, met behoud van de authenticiteit van het kunstwerk. Alleen bij beschadigingen die echt storend zijn, werk ik de verf bij." Op de muur zijn bijvoorbeeld de potloodlijntjes zichtbaar waarmee het kunstwerk voor het eerst op de muur werd getekend. ,,Die zijn kenmerkend voor het werk. Dus die laat ik zitten."

Kaarsjes

Terwijl Van den Heuvel bezig is, komen verschillende mensen langs in de kapel. Eén bezoekster heeft een mooie anekdote: ,,Toen de schilderingen gemaakt werden, was mijn dochter net geboren. Mevrouw Kat heeft kindje Jezus geschilderd op basis van een babyfoto van haar." Het kapelletje is door de jaren heen voor Esschenaren en passanten een geliefde plek gebleven, waar altijd kaarsjes branden en verse bloemen liggen. ,,Ik denk dat de mensen in het dorp ook blij zijn als het kapelletje er straks weer netjes uitziet", zegt Van den Heuvel. Over een week of twee is hij klaar en is de Mariakapel weer als nieuw.

FOTO BOVEN: Esschenaar Joachim van den Heuvel lost een oude belofte in: de oud-student van SintLucas restaureert de muurschilderingen in de Mariakapel aan de Heikant in Esch. De belofte dat hij voor het onderhoud zou zorgen, deed hij lang geleden aan mevrouw Kat-Hulten, die de muurschilderingen aanbracht in de jaren tachtig. (Foto: Peter de Koning).


bijeenkomst op woensdag 13 juli

Haaren praat inwoners Esch bij
over aanpak overweg Runsdijk

De gemeente Haaren organiseert woensdag 13 juli een informatiebijeenkomst over de aanpak van het knelpunt rondom de spoorwegovergang tussen de Runsdijk en de Gestelseweg in Esch. De avond start om 19.30 uur in dorpshuis De Es.

Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) heeft als doel om uitbreiding van het personenvervoer per spoor mogelijk te maken. Het aantal reizigerstreinen neemt toe en er wordt meer ruimte gemaakt voor goederenvervoer. Om dit te realiseren wordt een groot deel van het goederenvervoer van de Brabantroute verplaatst naar de Betuweroute. Goederentreinen richting het zuiden rijden in de toekomst over het traject vanaf de Betuweroute, via onder andere Meteren en 's-Hertogenbosch naar Boxtel en niet meer via Breda en Tilburg.

De toename van treinen op het traject Meteren-Boxtel heeft gevolgen voor de leefbaarheid en verkeersdoorstroming rondom de spoorwegovergang in Esch. Samen met het Rijk en de provincie Noord-Brabant heeft de gemeente Haaren een bestuursovereenkomst gesloten. Hierin is afgesproken om onderzoek te verrichten naar en maatregelen te treffen voor de problematiek rondom de spoorwegovergang.

Inmiddels zijn er verschillende oplossingsmogelijkheden onderzocht. Een werkgroep, bestaande uit Esschenaren en andere belanghebbenden, is hierbij betrokken. Er zijn diverse varianten onderzocht en beoordeeld. Tijdens de bijeenkomst worden de resultaten getoond.


Opvoering F-Act

De leden van de Boxtelse musicalschool F-Act, voeren vrijdag 8 en zaterdag 9 juli vanaf 20.00 uur de voorstelling Anderland op. Net als voorgaande productie wordt de musical opgevoerd in theater De Enck. Kaartjes kosten 15 euro (inclusief reserveringskosten) en zijn te bestellen via www.musicalfact.com/anderland.

Joachim van den Heuvel knapt de muurschilderingen op in de Mariakapel aan de Heikant in Esch. (Foto: Peter de Koning).