Maquette van de Markt zoals die er na de herinrichting uit komt te zien.   (Foto: H+N+S Landschapsarchitecten, Amersfoort).
Maquette van de Markt zoals die er na de herinrichting uit komt te zien. (Foto: H+N+S Landschapsarchitecten, Amersfoort). Foto: H+N+S Landschapsarchitecten, Amersfoort

PLATANEN EN FONTEIN VERDWIJNEN BIJ HERINRICHTING PLEIN

Meer terrasruimte op 'nieuwe' Markt

Horecaondernemers aan de 'sunny side' van de Markt zullen zichzelf in de handen wrijven. Ze krijgen over twee jaar aanzienlijk meer ruimte om bij mooi weer een terras buiten te zetten. De rijbaan voor hun deur verdwijnt als het plein opnieuw wordt ingericht.

HENK VAN WEERT

De gemeenteraad moet in september of oktober nog instemmen met het ontwerp van het herinrichtingsplan dat deze week door burgemeester en wethouders werd vastgesteld. Maar of daarvoor nog heel veel water door de Dommel moet stromen is twijfelachtig. Immers, jaren geleden reserveerden de raadsfracties al 850.000 euro voor het plan. Er was natuurlijk wel heel veel commotie over het al dan niet schrappen van het merendeel van de parkeervakken, maar inmiddels is daarover ook een besluit genomen. Voordat de herinrichting van de Markt in september 2017 daadwerkelijk van start gaat, moeten aan het Zusterspad en in de binnentuin van het gemeentehuis voldoende alternatieve autovakken zijn gerealiseerd. En dat gaat ook gebeuren, benadrukt centrumwethouder Eric van den Broek gisteren.

Begin mei werd tijdens een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad over toerisme een pleidooi gehouden om bij de herinrichting van de Markt rekening te houden met voorzieningen om spontane optredens mogelijk te maken. ,,En die komen er", belooft Van den Broek. ,,Vóór cafetaria Mikies komt een soort verhoging die als podium gebruikt kan worden. Mensen die daar willen optreden als het mooi weer is, moeten dat gemakkelijk en zonder al te veel geregel hun gang gaan. Op die manier ontstaat de reuring op de Markt die we zo graag willen."

Het plein wordt ook multifunctioneel. Obstakels verdwijnen. Zoals de fontein voor het gemeentehuis, een ontwerp van de lokale kunstenaar en architect Paul Strik. Of die in zijn geheel is te verwijderen om elders in Boxtel opnieuw op te bouwen, is nog niet duidelijk. Drie andere kunstobjecten blijven op de Markt, zij het op een andere plek: De Gedachte (de bronzen paardentorso van kunstenaar Arthur Spronken, dat nu nog voor 't Hofje staat), het standbeeldje van Stop Voets bij Mikies en 'Baken' de drinkfontein die Antonie Eikemans maakte van cortenstaal en in de nis naast het gemeentehuis staat.

De dichte bladerdak van de platanen die nu de Markt omlijsten, wordt doorbroken om fraaie gevels beter zichtbaar te maken én de horecaondernemers met hun terrassen te plezieren. De 35 bomen worden deels elders in het centrum, deels op andere plekken in Boxtel herplant. Er komt twaalf grotere bomen voor terug. ,,Maar wel bomen die wat verder uit elkaar staan en die een meer open kruin hebben. We hebben gekozen voor de valse christusdoorn ofwel gleditia triacanthos", vertelt Patrick van Iersel, die als civieltechnisch beleidsmedewerker van de gemeente Boxtel bij de totstandkoming van het herinrichtingsplan is betrokken.

INLOOPAVOND

Omwonenden van de Markt zijn, net als de centrumondernemers, volgens wethouder Van den Broek nauw betrokken bij de planvorming: ,,Natuurlijk zullen betrokkenen het individueel niet met álles eens zijn, maar in grote lijnen hebben zijn positief gereageerd." Maar dat betekent geenszins dat er nu niets meer gewijzigd kan worden. Van den Broek is erg benieuwd naar wat mensen in Boxtel ervan vinden. Daarom wordt woensdag 20 juli een inloopavond gehouden waar mensen kennis kunnen nemen van het plan en een toelichting kunnen krijgen.

Dinsdag 5 juli bespreekt de gemeenteraad het ontwerp voor de herinrichting van de Markt voor het eerst. De zogeheten beeldvormende vergadering vindt plaats in de raadzaal aan de Dr. Van Helvoortstraat en begint om 19.30 uur.

Op de website en de Facebookpagina van deze krant is een video-animatie te zien van het herinrichtingsplan voor de Markt.

BOVENSTE FOTO: Maquette van de Markt na de herinrichting, gemaakt door H+N+S Landschapsarchitecten in Amersfoort. De foto is gemaakt vanaf de kant van het gemeentehuis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bij de herinrichting verdwijnt de noordelijke rijbaan van de Markt. Horeca-ondernemers aan de zogeheten 'sunny side' krijgen meer ruimte voor hun terrassen. (Foto: Henk van Weert).