RAAD BUIGT ZICH 5 JULI OVER HERINRICHTING

'Markt wordt bruisend middelpunt van Boxtel'

HENK VAN WEERT

Minder maar grotere bomen. Lichtmasten met verstelbare spots langs de gevelwanden. Een waterpartij met fonteintjes in de vorm van een kaarsrechte lijn tussen gemeentehuis en De Croon. Een verhoogd zitplateau annex podium nabij de Clarissenstraat. En één rijbaan. Het zijn de belangrijkste ingrediënten van een ontwerp voor de herinrichting van de Boxtelse Markt.

De gemeenteraad buigt zich dinsdag 5 juli over het ontwerp dat dinsdag door het college van B. en W. is vastgesteld. Na de zomer, waarschijnlijk in september of oktober, moeten de raadsfracties hun definitieve zegen geven. ,,Dit plan is het resultaat van overleg met omwonenden en centrumondernemers, maar ook met belangengroepen als Seniorenraad en monumentencommissie. Maar in aanloop naar de vaststelling in de raad zijn aanvullingen en opmerkingen van inwoners altijd nog welkom", vertelde centrumwethouder Eric van den Broek gisteren.

B. en W. denken dat met de realisering van dit ontwerp de Markt hét middelpunt van Boxtel wordt voor evenementen en om elkaar te ontmoeten. Gekozen is voor een multifunctioneel terrein zonder obstakels. Daarom verdwijnt ook de piramidefontein voor het gemeentehuis. In plaats daarvan komt een soort goot die in de lengterichting dwars over de Markt loopt. Op diverse plekken spuit straks water omhoog. Als er evenementen worden gehouden, is het 'waterornament' met een simpele draai aan de kraan verdwenen.

De 35 dakplatanen verdwijnen en worden elders in Boxtel herplant. Ze maken plaats voor circa twaalf valse christusdoorns. Deze bomen worden wat verder uit elkaar worden geplant waardoor de gevelwand van de Markt beter zichtbaar wordt. Aan de zijkanten komen grote lichtmasten met draaibare spots. Ook worden hier fietsbeugels geplaatst en enkele fietsvakken gemarkeerd voor in totaal 150 rijwielen.

RIJRICHTING OMDRAAIEN

Nu kunnen automobilisten nog een rondje over de Markt rijden, maar straks is er nog maar één rijbaan: aan de zuidzijde, dus tussen de Kruisstraat en de Rozemarijnstraat. Aanvankelijk was het idee om de huidige rijrichting te handhaven, maar inmiddels speelt de gedachte om die om te draaien. Auto's rijden dan vanaf de Rozemarijnstraat de Markt op en verlaten het plein via de Clarissenstraat. ,,Zo denken we zoekverkeer terug te dringen naar het nieuwe parkeerterrein in de binnentuin van het gemeentehuis", zegt wethouder Van den Broek. De Markt wordt grotendeels autovrij; van de ruim vijftig parkeervakken blijven er vijftien over.

Net als eerder de Kruisstraat en delen van de Clarissenstraat en Oude Kerkstraat wordt de nieuwe rijbaan op de Markt bestraat met afgezaagde kinderkopjes. De voetgangerszones krijgen gebakken klinkers.

Als alles volgens planning verloopt, start de herinrichting volgend jaar na de kermis. Voordat in 2018 het terrassenseizoen begint, moeten de werkzaamheden zijn voltooid.

Pagina 3: 'Meer terrasruimte op 'nieuwe' Markt'.