Afbeelding
Foto: Ruud Scheel

Ruud Scheel ontwikkelt app

'CHOOSE in rijtje Twitter Facebook en Instagram'

CARRY DIRKX

Witte gympen of toch de gekleurde? Spijkerbroek of jurkje? Hoe gemakkelijk zou het zijn als je vrienden - of zelfs de hele wereld - mee konden beslissen over je kledingkeuzen, terwijl je in de winkel of voor de spiegel staat te twijfelen? En niet alleen over kleding, maar over alle keuzes die je moet maken. Het kan met de nieuwe applicatie CHOOSE the App, die vorige week werd gelanceerd. De app is het geesteskind van Ruud Scheel (27), opgegroeid in Esch en nu woonachtig in Boxtel.

Ruim twee jaar geleden ontstond bij Ruud Scheel het idee voor CHOOSE, terwijl hij naar een radio-interview met een winkelier luisterde. De winkelier sprak over 'beleving' en vroeg zich af waarop mensen hun aankoopkeuzes baseerden. Bij Scheel buitelden de gedachten over elkaar, tot hij uitkwam bij: 'Mensen vinden het vooral belangrijk wat ánderen vinden'. ,,Natuurlijk hebben mensen een eigen mening of stijl, maar je wordt ook gestuurd door anderen. Je wilt weten wat je vrienden ergens van vinden", zegt Scheel. ,,Vroeger ging je met je vrienden de stad in om te winkelen, maar tegenwoordig hebben we het allemaal druk. We hebben wél meer digitaal contact en zijn zo dichtbij elkaar." Hij telde 1 en 1 bij elkaar op, en bedacht CHOOSE. ,,Hoe fijn zou het zijn als je ter plekke, via je telefoon, advies van je vrienden kon krijgen over je aankoop? Of over je outfit voor een sollicitatiegesprek?" Hij maakte diezelfde nacht aantekeningen en vond het de volgende ochtend nog steeds een goed idee.

Twijfel delen

Scheel is enthousiast gebruiker van social media. Op zijn telefoon staan de icoontjes van Facebook, Instagram, Snapchat én die van CHOOSE. Hij laat meteen zien hoe CHOOSE werkt: een gebruiker zet een dilemma, geïllustreerd met foto's, op de app. Vervolgens kunnen andere gebruikers stemmen, door groen -'Nice'- te kiezen of rood -'Think Twice'. Er komen aankoop- en kledingkeuzes voorbij op CHOOSE, maar ook de vraag 'PSV of Ajax' en 'Nog even werken of al tijd voor een biertje?'. ,,Kijk, hier zie je een vraag van ons mam voorbij komen, die gebruikt het natuurlijk ook. Ze is helemaal trots", lacht Scheel. ,,Je kunt CHOOSE gebruiken voor de lol, maar de app kan ook echt behulpzaam zijn bij keuzes", zegt hij. Hoewel de bedenker verwacht dat vooral vrouwen tussen 12 en 35 jaar de app gaan gebruiken, voor mode- en lifestylevragen, hoeft dat niet zo te zijn. CHOOSE kan overal voor ingezet worden; dat bepalen de gebruikers tenslotte. ,,Moeten er meer verkeersdrempels in Esch komen? Moet er Wieckse Witte of Hoegaarden op de tap komen in de kroeg om de hoek?", komt Scheel met voorbeelden. ,,Bij die laatste vraag kun je zien dat CHOOSE ook voor kleine en grote bedrijven interessant is", zegt hij.

Wereld veroveren

Ruim twee jaar duurde het voordat CHOOSE werkelijkheid was. Scheel mocht met zijn idee aanschuiven bij bedrijven als Google en Talpa. ,,Allerlei grote partijen hadden interesse, maar uiteindelijk was de boodschap: ga de app eerst daadwerkelijk bouwen, en kom dan terug", zegt hij. Hij zocht en vond een groep investeerders, die hem nu nog begeleiden, en die geld staken in het ontwikkelen en bouwen van de app. ,,Ik ben trots dat het gelukt is, maar nu komt de volgende stap: zorgen dat het een succes wordt." De wereld veroveren met CHOOSE: dat is het doel. ,,Als je iets of iemand online volgt, staat er nu 'volg ons op Facebook, Twitter en Instagram', met de bekende icoontjes erbij. Ik hoop dat in dat rijtje straks het icoontje van CHOOSE staat."