De winkel 1dr8 aan de Clarissenstraat is een mooi voorbeeld om leegstand in het centrum aan te pakken.
De winkel 1dr8 aan de Clarissenstraat is een mooi voorbeeld om leegstand in het centrum aan te pakken. Foto: Henk van Weert

'Ontdek de pareltjes van centrum en Breukelen'

HENK VAN WEERT

Een fietstocht langs tien pareltjes, zowel in het centrum als de wijk Breukelen, toonde de leden van het college van B. en W. én de gemeenteraad dinsdagavond dat her en der veel leuke initiatieven ontplooid worden in Boxtel. Het vorig jaar opgerichte wijkplatform bracht dat graag onder de aandacht van bestuurders en politici. En die toonden zich op diverse plekken erg verrast...

,,Verbazingwekkend, zo groot als het hier is. En dat er ook zoveel te koop is." VVD-raadslid Dymph van de Vries keek haar ogen uit in kringloopwinkel 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat. Ze geeft toe nooit eerder in het pand van de Vincentiusvereniging te zijn geweest, maar toont respect voor het werk dat vrijwilligers hier verzetten. Net als haar collega-raadsleden overigens. Die werden tijdens het wijkbezoek aan het centrum bijgepraat door voorzitter Toon van der Sloot van Vincentius: ,,Momenteel helpen vooral veel vluchtelingen die we gratis huisraad verstrekken. Twee Syrische vluchtelingen helpen mee als vrijwillger en dat is fijn omdat zij de taal spreken van de mensen die hier aankloppen."

Van der Sloots echtgenote Betsie benadrukt dat er ook spullen verkócht worden. ,,Vorig weekend draaiden we zowel op vrijdag als zaterdag een omzet van duizend euro. Als je weet dat het duurste product hier vijftig euro kost, kun je wel begrijpen dat het druk was." En het geld dat zo wordt verdiend, komt weer ten goede aan de gemeenschap. Volgende week wordt 10.000 euro uitgedeeld aan lokale goede doelen, vertelde het echtpaar.

MUZIEKHUIS BOXTEL

Lof voor vrijwilligers klonk dinsdag ook door aan Passage Riche. Daar verbouwen leden van Boxtel's Harmonie het voormalige snookercentrum tot een nieuw repetitielokaal. Ook tijdens het bezoek van de raadsleden waren vrijwilligers volop actief. ,,Geweldig wat hier tot stand wordt gebracht", stelde D66-raadslid Jos Hegeman. ,,Dit was voorheen een onooglijk steegje en het pand miste uitstraling. Goed dat dit nu verandert en het weer een bestemming krijgt. En vooral ook fijn dat de harmonie na al die jaren weer over een eigen clubhuis kan beschikken." Zijn collega Wim van der Zanden (Balans) probeerde te ontdekken waar het restant bakstenen was verwerkt dat hij beschikbaar stelde voor de verbouwing van Muziekhuis Boxtel. Maar dat bleek onbegonnen werk.

EENDRACHT

Jan Bergman van horecabedrijf Vandaag Kookt... aan het Stationsplein vertelde dat hij in het weekeinde veel treinreizigers binnen krijgt om koffie te drinken of een sanitaire stop te maken. Op het NS-station kunnen zij daarvoor niet terecht. Maar dat is niet het enige probleem, vindt voorzitter Fons van Heesch van Wijkplatform Centrum-Breukelen. Veel mensen vertrekken vanaf het station voor wandeltochten richting de Kampina. Maar het eerste stuk over bedrijventerrein Ladonk is volgens hem niet écht aantrekkelijk voor toeristen.

Een mooi voorbeeld om leegstand van winkelpanden aan te pakken, is volgens het wijkplatform te vinden aan de Clarissenstraat. Daar bracht de raadsdelegatie samen met wethouder Eric van den Broek een bezoek aan de winkel 1dr8 van Jack en Karin Swinkels. Achttien kleine ondernemers huren daar winkelschappen. ,,Waarbij we ervoor zorgen dat het onderlinge aanbod niet met elkaar concurreert."

SPEELTUINEN

In de Ons Doelstraat zijn bewoners blij met het houten schip dat daar in februari werd geplaatst in het speeltuintje. ,,Sindsdien maakt de jeugd er veel meer gebruik van", vertelden Joyce de Jong en Lenny Keulemans, twee moeders uit de buurt.

Een andere moeder, Susan van den Besselaar, gaf aan het met haar gezin prima naar de zin te hebben in haar nieuwbouwwoning aan de Pierre Janssenstraat die ze vorig jaar met haar gezin betrok. ,,Ik werk bij de Angelaschool en Kindertuin en dat is om de hoek. En voor onze kinderen is er speeltuin aan de overkant. Een ideale plek om te wonen, zo midden in het centrum. Alleen snap ik niet dat wij hier straks een parkeervergunning nodig hebben. Er is hier helemaal geen parkeerprobleem..."

In kringloopwinkel 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat keken meerdere raadsleden hun ogen uit.
Adri Bekers (rechts) van Boxtel's Harmonie geeft uitleg over het nieuwe repetitielokaal aan raadslid Wim van der Zanden.
In de deuropening van haar nieuwe huis aan de Pierre Janssenstraat vertelt Susan van den Besselaar over haar ervaringen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding