'OVERLAST HANGJONGEREN MOET STOPPEN'

Samenscholingsverbod bij moskeeën Hoogheem

MARC CLEUTJENS

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel heeft deze week naar een machtsmiddel moeten grijpen dat eerder niet of nooit ingezet hoefde te worden: een samenscholingsverbod. De maatregel is van kracht rond de Turkse en Marokkaanse moskee op Hoogheem waar een groep hangjongeren al wekenlang voor ernstige overlast zorgt en escalatie dreigt. ,,Nu is het afgelopen."

Op last van Buijs heeft de politie dinsdagavond brieven bezorgd in de omgeving van de moskee waarin de burgemeester uitleg geeft over de maatregel en benadrukt dat inwoners die het samenscholingsverbod schenden een bekeuring krijgen. ,,Het is zonde dat we deze stap moeten zetten, maar we hebben te maken met een groep jongeren die zich niet wil laten controleren of corrigeren. Dan maar harde maatregelen."

WANGEDRAG

De problemen spelen volgens Buijs al enkele weken en lijken verband te houden met de vastenmaand Ramadan. Die lokt elke avond rond zonsondergang veel gelovigen naar de moskee. ,,Het lijkt erop dat de jongeren geen moskeebezoekers zijn, maar wel rondhangen bij de moskee en zich daar schuldig maken aan wangedrag." Het zou onder meer gaan om geluidshinder tot diep in de nacht. ,,Als omwonenden om stilte vragen, krijgen ze een scheldpartij terug of gebeuren ergere dingen", zegt Buijs. Het kwam al tot enkele ruzies en vechtpartijen waarbij de politie moest ingrijpen.

De burgemeester onderstreept dat hij in nauw overleg is met de besturen van de Turkse en Marokkaanse moskee en dat ook zij geen grip hebben op de jongeren. ,,De mensen die de moskee leiden doen hun uiterste best, maar het lukt hen niet om de problemen de kop in te drukken", stelt Buijs. Hij betreurt dat omdat hij tijdens meerdere bezoeken aan de moskee juist veel warmte en gastvrijheid heeft gezien. ,,De sfeer in de moskee is voortreffelijk."

INCIDENTEN

Die sfeer heerst kennelijk niet rondom het gebedshuis van beide gemeenschappen. Daar vinden vrijwel dagelijks incidenten plaats en moet de politie ter plaatse komen om ruzies te sussen. Buijs: ,,Het komt voor dat mensen al een week niet hebben geslapen omdat er zoveel rumoer is en dat willen we niet tolereren. Nu is het afgelopen en geldt een samenscholingsverbod. Vanuit de moskeeën hebben we bericht gehad dat deze maatregel brede steun krijgt."

De burgemeester vertelt nauwe contacten te onderhouden met de Turkse en de Marokkaanse gemeenschappen in Boxtel. ,,Na de vreselijke aanslagen in Brussel hebben we meerdere gesprekken gevoerd en heb ik met wethouder Marusjka Lestrade tweemaal het vrijdaggebed bezocht. We zijn goed ontvangen, hebben open met elkaar gesproken en hebben de indruk dat bezoekers van de moskee worden aangesproken op hun gedrag en gebeurtenissen in de wereld."

wifi

De besturen van de Turkse en Marokkaanse moskee hebben volop begrip voor het besluit. ,,Al vanaf de eerste dag van de Ramadan roepen we iedereen op stil naar buiten te gaan na afloop van het avondgebed", legt Sevim Atalay namens de Turkse moskee uit. ,,Het is immers laat als we klaar zijn en we willen rekening houden met de omwonenden. Tijdens het gebed heb ik buiten wel eens stemmen gehoord en toen ik naar huis liep, zag ik wel eens jongeren zitten. De groep die bij de moskee rondhangt, komt vermoedelijk pas nadat wij zijn vertrokken." Burgemeester Buijs nam vorige week contact met haar op over de overlast en deelde dinsdag mee dat er een samenscholingsverbod zou komen. ,,We hebben er begrip voor", aldus Atalay. Ze hoopt dat mensen begrijpen dat het niet om moskeegangers gaat. ,,Het is gissen waarom de jongeren rondhangen bij de moskee. Misschien hebben ze het wachtwoord van de wifi van de moskee? Ik hoop vooral dat iedereen snapt dat wij ons uiterste best doen om zo stil mogelijk te zijn en geen overlast te veroorzaken."

Dat onderstreept ook Mohammed Rahmoune namens de Marokkaanse moskee. ,,Ook wij spreken iedereen die tijdens de Ramadan naar de moskee gaat aan op zijn of haar gedrag. Enkele jongeren waren de afgelopen dagen luidruchtig en bleven buiten hangen na afloop van de bijeenkomst. We hebben zowel de jongeren als hun ouders aangesproken." Volgens Rahmoune zijn deze jongeren slechts een klein gedeelte van de mensen die overlast veroorzaken. ,,Een boete is de juiste oplossing, ik heb het gevoel dat mensen dan wél luisteren. De Ramadan duurt nog tot en met 5 juli, hopelijk verloopt het de komende tijd rustig."

De politie laat weten dat het de voorbije avonden en nachten rustig is geweest.