'Velder' verbaasd over vertrek van Slowlands

HENK VAN WEERT

De familie Van Boeckel, de eigenaar van landgoed Velder, noemt de stap van ondernemer René Leenders om festival Slowlands te verhuizen naar het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk 'heel bijzonder'. ,,Vorig jaar is op maandag gestart met de opbouw van het evenemententerrein en vond op de donderdag de eerste activiteit plaats. Nu gaat het festival zelfs nog een dag later van start. Dus wij begrijpen eerlijk gezegd niet wat het probleem is", zegt Velder-woordvoerder Vic van Boeckel. Vijf dagen om op te bouwen zijn niet toereikend, verwacht Leenders.

Leenders stelt dat hij, door de komst van Jacht & Buitenleven, in het laatste weekeinde van augustus, te weinig tijd heeft om het terrein in orde te maken voor zijn festival. Van Boeckel verbaast zich over deze reden. ,,Alle evenementen die hier worden gehouden hebben een week nodig om op te bouwen. Bovendien: Jacht & Buitenleven gebruikt 5 hectare van de totale 21 hectare die wij beschikbaar hebben. En Slowlands zelfs nog minder." En dus hoeven de twee evenementen elkaar organisatorisch niet in het vaarwater te zitten, redeneert Van Boeckel. ,,Bovendien heeft Leenders kort na de jaarwisseling het eerste weekeinde van september bij ons gereserveerd. Het is nu te laat om nog een andere activiteit in te plannen." De familie ziet zich een bron van inkomsten door de neus geboord.

HANDREIKINGEN

Van Boeckel zegt Leenders de nodige handreikingen te hebben gedaan om Slowlands toch op Velder te kunnen houden. ,,Zo hebben we aangeboden dat de materialen die nodig zijn voor het festival al twee weken voor aanvang hier opgeslagen zouden kunnen worden. Zodat de opbouw van het terrein meteen op maandagochtend zou kunnen starten."

Niet alleen over de keuze van Leenders om zijn festival te verplaatsen is de familie Van Boeckel verbaasd. Ook over het feit dat de gemeente Boxtel aangeboden heeft om Slowlands te houden in de spoorzone achter het NS-station aan de Van Salmstraat krabben de eigenaren van Velder zich achter de oren. ,,We hebben jaren geleden immers samen met het gemeentebestuur heel veel moeite gedaan om een evenementenvergunning te krijgen waarbij we rekening houden met het broedseizoen..."


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 27 juni een repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt die avond tekstbundels uit. De meezingavond start om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis. In de maanden juli en augustus wordt geen smartlappenavond georganiseerd.