Afbeelding
Foto: Peter de Koning

rolstoel proof liempde: in actie voor verbetering wegen

'Toegankelijkheid mag geld kosten'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,'Hult en bult', zo omschrijven we de meeste straten in Liempde", aldus Toos van den Biggelaar (69) en Riet Verhoeven (72), die beide gebruikmaken van een scootmobiel. Al vele jaren is de slechte staat van wegen en trottoirs in het dorp onderwerp van gesprek onder de inwoners. Om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de erbarmelijke staat van het wegdek, met name in het centrum van Liempde, is een burgerinitiatief opgericht: Rolstoel Proof Liempde.

Bomen en lantaarnpalen die in het midden van de trottoirs staan, los liggende stenen door wortelgroei, ongelijke tegels: Van den Biggelaar en Verhoeven kunnen talloze punten in Liempde noemen die verbeterd zouden moeten worden. ,,Mensen die net als wij gebruikmaken van een scootmobiel, kunnen vaak nog over de rijbaan rijden, maar anderen die rollators of kinderwagens bij zich hebben, zijn veroordeeld tot de slechte trottoirs. ", legt Van den Biggelaar uit. Ze sloot zich daarom, net als Verhoeven, graag aan bij de klankbordgroep van het recent opgerichte Rolstoel Proof Liempde. Van den Biggelaar: ,,Als we mensen hierbij kunnen helpen, dan is het een kleine moeite." Verhoeven hoopt dat er snel verbetering komt. ,,Voor sommige mensen is het pijnlijk en vervelend om hobbelend over een pad te moeten rijden of lopen. De scootmobiel zorgt ervoor dat ik mobiel blijf."

politieke wil

Rolstoel Proof Liempde is een initiatief van enkele fractieleden van Combinatie95, daarnaast is een aantal afgevaardigden van belangenorganisaties aangesloten. ,,De aanhoudende klachten en groeiende onvrede over het wegdek dat alsmaar slechter wordt, zorgde ervoor dat we actie wilden ondernemen", licht Mario Knoops toe. ,,De politieke wil is er al, verschillende partijen hebben eerder al aan de bel getrokken. Nu moeten we er echter voor zorgen dat er ook iets gebeurt, in samenwerking met de inwoners van Liempde." Samen met Harrie Raaimakers, Wim van Erp (KBO Liempde), ondernemer Kees Quinten, Louis van de


Onderzoek naar
grafsteen Gemonde

Recent werd het middenpad op het oude kerkhof aan de Dorpstraat in Gemonde opgeknapt. Tijdens de werkzaamheden werd een interessante archeologische vondst gedaan: een bijna geheel gave grafsteen uit de zestiende eeuw.

Heemkundevereniging Den Hogert laat op haar website weten dat de herkomst nog niet kon worden vastgesteld. Mogelijk is de zerk afkomstig van de eerste begraafplaats van Gemonde op Den Hogert. Op de steen staat vermeld dat Willem Haubraken eronder begraven ligt. Het jaartal is onduidelijk, maar het moet na 1523 zijn. Mensen die onderzoek doen of hebben gedaan naar de naam Haubraken, Houbraken of Habraken en over informatie beschikken, kunnen zich melden bij Jan Steenbergen, tel. (073) 55 12 194 of e-mail: hkg-archief@live.nl.

Wiel en Diny Stolvoort maakt Knoops deel uit van de kerngroep. ,,Mensen worden geacht langer thuis te blijven wonen", stelt KBO-voorzitter Van Erp. ,,Dat houdt in dat er meer mensen met scootmobielen en rollators in Liempde leven. Daarom is het belangrijk dat paden toegankelijk zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor oudere mensen, maar ook voor mensen die met kinderwagens op pad zijn. Op sommige stukken ligt de straat er zó slecht bij, dat kinderen bijna uit de wagen dansen... Onderhoud kost geld, maar toegankelijkheid, veiligheid en bewegen is een groot goed. Dat mág geld kosten."

zeven kilometer

Begin mei vond in De Kloosterhof een bijeenkomst plaats waarin de knelpunten werden geïnventariseerd. ,,Zo'n zeven kilometer aan wegdek moet verbeterd worden", zegt Knoops. ,,We hebben met name gekeken naar het kerngebied waar de winkels gevestigd zijn en de toegangswegen naar het centrum." Hij geeft aan dat er contact is met SPPiLL, die onlangs een herinrichtingsplan voor het gedeelte tussen D'n Tip en de Nieuwstraat lanceerde. Knoops: ,,In dit plan is al goed gekeken naar de toegankelijkheid voor mensen die minder mobiel zijn, dus dat is fijn. Daarnaast merken we ook dat ondernemers welwillend zijn als we ze op de toegankelijkheid van hun bedrijf wijzen."

Het burgerinitiatief heeft medewerkers van Arcadis in de arm genomen om te kijken naar oplossingen voor de aangemerkte wegen. ,,We hebben natuurlijk genoeg wensen, maar het moet wel kunnen. Vandaar dat we er professionals naar laten kijken", aldus Van Erp. De bevindingen worden in het najaar aan de klankbordgroep gepresenteerd. En daarna? ,,Dan is de politiek aan zet." Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Mario Knoops, tel. (0411) 63 26 02 of Wim van Erp, tel. 63 18 07.

FOTO BOVEN: Toos van den Biggelaar (links) en Riet Verhoeven tonen aan dat gedeeltes van de straat Nieuwe Erven in slechte staat zijn. (Foto: Peter de Koning).