Afbeelding
Foto: Henk van Weert

REÜNIE ZILVEREN MOTORCLUB D'N BOER

'Met vrienden toeren op de motorfiets is heerlijk'

HENK VAN WEERT

Motorclub D'n Boer bestaat 25 jaar en viert het zilveren jubileum zaterdag 9 juli met een reünie en feestavond. Natuurlijk in het café waar de club haar naam aan te danken heeft: D'n Boer aan de Corpus in Boxtel. Aanleiding om de club op te richten? Jolanda van Erp, die samen met haar man Harrie de bruine kroeg uitbaat, behaalde in 1991 haar motorrijbewijs...

Enkele jaren vóór de oprichting van de motorclub startte buurtbewoner Sjef van Stekelenburg van De Boxtelsche Watermoolen met een jaarlijkse toertocht voor motorrijders. Deze zogeheten Molenrit staat nog altijd op het programma op de derde zondag van september. ,,De belangstelling was de tweede of derde keer zó groot dat Sjef soep te kort kwam. Daarop trakteerde hij de motorrijders na afloop en om niemand teleur te hoeven stellen, klopte hij hier aan met de vraag of we nog een blik soep voor honderd man op voorraad hadden", grinnikt Jolanda. Sindsdien is café D'n Boer de uitvalsbasis voor de Molenrit die in 1988 voor het eerste werd verreden. Bij de eerste lustrumeditie schreven zich liefst 350 deelnemers in.

LEDENSTOP

,,Ja, dat waren nog eens tijden. Motorrijden was in die jaren een echte hype. Het was ook relatief goedkoop", vertelt Piet van der Steen die samen met de al jaren geleden overleden Van Stekelenburg, diens dochter Annemarie, Harrie Appeldoorn en Martien van de Laak de motorclub oprichtte. De vereniging telde in haar gloriejaren 140 leden en er werd zelfs een ledenstop ingevoerd. ,,Nu zijn nog zo'n 25 mensen aangesloten die lang niet allemaal meer meerijden. Maar tussen maart en november houden we nog elke drie weken met vrienden een toertocht. Heerlijk om te doen", vertelt Theo de Kroon uit Liempde, die meestal de routes uitstippelt. ,,Waarbij ik me vooral laat leiden door het weer. We rijden altijd in de richting van de zon..." Nieuwe leden kunnen zich nog altijd aanmelden. ,,Graag zelfs, want de motorclub is door de jaren heen wel wat vergrijsd", erkent Jolanda, die met haar 58 jaar het jongste lid is.

Het merk motor dat de leden rijden loopt erg uiteen, weet Jan Bax. ,,En iedereen vindt van zichzelf dat hij de beste heeft." Kastelein Harrie heeft de oudste motor van de club. ,,Een Gilette uit 1949. Een Belgisch merk dat in het leger werd gebruikt. Ik tank eenmaal in de twee jaar", vertelt hij. Zo zuinig? ,,Ja, ook. Maar vooral omdat ik de motor maar één per jaar meeneem. Juist ja, voor de Molenrit. Maar ook al heeft het voertuig een jaar lang niet gereden, ik hoef maar te starten en hij doet het." Toon Vriens knikt: ,,Met dien verstande dat uit de uitlaatpijp eerst flink wat rook komt. Die ook nog eens flink stinkt..."

AANMELDEN

Voor de reünie op zaterdag 9 juli heeft MC D'n Boer 220 uitnodigingen rondgestuurd. ,,Maar daarmee zullen we beslist niet alle oud-leden bereiken", beseft Theo. Wie (desgewenst met partner) wil deelnemen aan de feestavond kan zich nog aanmelden bij Theo de Kroon, telefoonnummer 06-28 16 78 64. Belangstellenden kunnen ook 25 euro per persoon overmaken op IBAN-nummer NL55 RABO 0108 8458 69 onder vermelding van naam en 'MC reünie'.

FOTO ONDER: De Molenrit op de derde zondag van september is nog altijd een van de hoogtepunten op de jaarkalender van de Boxtelse motorclub D'n Boer. (Archieffoto: Albert Stolwijk).