Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

tweede kamerlid vera bergkamp brengt bezoek aan boxtel

'Signalen meenemen naar Den Haag'

Om een indruk te krijgen van het sociaal domein, met name op het gebied van jeugdhulp, bracht Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) maandag een bezoek aan de gemeente Boxtel. ,,Dat we gemeenten tijd en ruimte moeten geven, is voor mij een duidelijk signaal."

,,We hadden een hele themaweek over dit onderwerp kunnen organiseren, zóveel informatie is er", zei Gerard Schönfeld van de gemeente Boxtel grinnikend. Hij ontving maandag Tweede Kamerlid Bergkamp, samen met onder meer wethouder Alexander van den Dungen van de gemeente Sint-Michielsgestel, statenlid Ine Meeuwis en fractievoorzitter Birgit Cordes van D66 Vught. Centraal stond het thema jeugdhulp. Na een bijeenkomst op het gemeentehuis in Boxtel verkaste de delegatie naar Sint-Ursula, volgens Schönfeld een passende locatie. ,,Jaren geleden vormden de nonnen in dit voormalige klooster een sociaal wijkteam, nu is er opnieuw een team dat dichtbij de mensen staat."


Brandweertoets

Van de acht brandweerploegen die vorige week deelnamen aan de tweede ronde van de gewestelijke vaardigheidstoetsen klasse TS-HD, is het Boxtelse team als laatste geëindigd. De wedstrijdploeg onder leiding van René van Schijndel plaatste zich in Zwartebroek niet voor de landelijke finale. Toch is het team niet ontevreden. Afgelopen voorjaar startten immers 224 wedstrijdploegen aan de competitie.

tranformatie

Politica Bergkamp ving tijdens het werkbezoek een aantal signalen op, zo vertelde ze achteraf. ,,De decentralisatie van de jeugdhulp is en blijft een enorm karwei. In Boxtel hoor ik dat er geen kinderen tussen wal en schip zijn gevallen. Daarnaast merk ik dat het belangrijk is om als overheid niet te snel in te grijpen. We moeten gemeenten tijd en ruimte geven." Ze refereert hier ook aan de discussie over de overschotten op het budget voor het sociaal domein bij verschillende gemeenten. ,,De transformatie op het gebied van jeugdzorg is nu een vol jaar aan de gang. Geef dit een aantal jaar de tijd", aldus Bergkamp. Ook de bureaucratie en hoge regeldruk bij jeugdhulp is een belangrijk aandachtspunt. ,,Daarom zijn deze werkbezoeken zo prettig. Alle signalen neem ik mee richting Den Haag, zodat er dingen kunnen veranderen." Volgens Bergkamp is er in Boxtel genoeg aandacht voor jeugdhulp, onder meer door te investeren in de overgang van jongeren naar volwassenheid. Gemeentemedewerker Schönfeld voegt toe dat er donderdag 30 juni een symposium voor bestuurders plaatsvindt bij de gemeente Boxtel dat in het teken staat van Let's Move, waarbij de gemeente Boxtel en de Koraal Groep de handen ineen hebben geslagen en samen in beweging komen voor de jongeren uit Boxtel en de jongeren die verblijven bij De La Salle.

Om nóg een duidelijker beeld te krijgen, deed Bergkamp maandag een belofte: ze komt volgend jaar terug naar Boxtel om te horen welke resultaten er zijn geboekt op het gebied van jeugdhulp.

FOTO BOVEN: Vera Bergkamp (links) bracht een werkbezoek aan de gemeente Boxtel. Zij kreeg uitleg over jeugdhulp, onder meer van wethouder Alexander van den Dungen van de gemeente Sint-Michielsgestel (tweede van links).


Ouderen in Regie:

vele opties voor

wooninitiatieven

Stichting Ouderen in Regie hield vorige week een inspiratieavond over kleinschalige wooninitiatieven. Naast voorbeelden van gerealiseerde projecten in Boxmeer en Eindhoven, kwam Ouderen in Regie met een lijst met opties in Boxtel en Liempde die geschikt zouden zijn voor zo'n kleinschalig wooninitiatief voor ouderen.

Onder meer de geplande nieuwbouw in kasteelpark Stapelen, de Clarissenstraat 35, de Esschebaan, Het Ronduutje en de Hamsestraat/Roderweg in Liempde werden genoemd als opties. Op verzoek van Ouderen in Regie zorgde sKin Architects voor een ontwerp op het perceel aan de Schijndelseweg nabij viaduct Peters Hoek. Hier zouden tien grondgebonden woningen kunnen worden gerealiseerd. ,,We pleiten vooral het accent te leggen op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden", aldus voorzitter Ad van den Brand van Ouderen in Regie. De bijeenkomst trok 75 bezoekers naar De Walnoot.