Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'SLOWLANDS' LAAT OOG VALLEN OP BRAAKLIGGEND TERREIN

Weinig animo voor spoorzone Boxtel

Het bedrijfsleven toont vooralsnog weinig belangstelling voor de zeven kavels die de gemeente Boxtel aanbiedt in de zogeheten spoorzone aan de Van Salmstraat. Volgens wethouder Eric van den Broek hebben zich slechts enkele kandidaten gemeld. Ondernemer René Leenders wil er begin september zijn 'belevingsfestival' Slowlands houden, maar die plannen stuiten op weerstand bij werkgeversvereniging SPIN.

Begin dit jaar zetten de gemeente Boxtel en SPIN (de opvolger van werkgeversvereniging WeB - red.) de kavels in de spoorzone en ook op bedrijventerrein Vorst in de etalage. Met deze gezamenlijke campagne wilden beide partijen aangeven dat Boxtel open staat voor alle ondernemersinitiatieven die passen op een bedrijventerrein. In de spoorzone, die grotendeels bestaat uit het vroegere terrein van houthandel Langenhuijsen, is ongeveer één hectare beschikbaar. Op de website van het bedrijvenloket in Boxtel staat dat het terrein is verdeeld in zeven kavels van 1.160 tot maximaal 2.011 vierkante meter.

Volgens wethouder Van den Broek (SP), die zich onder meer bezighoudt met economische zaken, is de belangstelling voor de spoorzone tot nu toe gering. ,,Er hebben zich wel enkele geïnteresseerden gemeld, maar tot concrete afspraken zijn we nog niet gekomen." Met SPIN zou Van den Broek graag zien dat de kavels aan de Van Salmstraat 'structureel' worden bezet door bedrijven die passen op Ladonk. ,,Het is ons bekend dat er ondernemers zijn die nadrukkelijk de markt verkennen in Boxtel, zeker nu de economie weer aantrekt", stelt de wethouder.

Hij geeft aan dat de spoorzone een aantal aantrekkelijke vestigingsfactoren heeft, zoals de goede infrastructuur, de nabijheid van het NS-station en de aanwezigheid van veel andere bedrijven. Zowel industriële bedrijven als kantoren zouden volgens Van den Broek passen in de spoorzone. ,,We roepen ondernemers op om met eigen ideeën te komen."

UITSTRALING

Voorzitter Henk Wagenaars van SPIN stelt dat de spoorzone tal van voordelen biedt voor het bedrijfsleven. ,,Net als de gemeente denken we graag mee met plannen die ondernemers lanceren", reageert Wagenaars. ,,In het verleden heeft Boxtel iets te ambitieus ingezet en bleek het lastig om bedrijven te werven", vervolgt de SPIN-voorzitter, doelend op plannen om aan de Van Salmstraat onder meer een hotel en congres- en sportfaciliteiten te realiseren. ,,De lat lag erg hoog in het verleden. Nu kijken we realistischer naar de spoorzone, al zien we niet graag dat er zomaar wat loodsen worden gebouwd. Het moet wel enige uitstraling hebben."

RIJDENDE TREIN

De komst van belevingsfestival Slowlands, die deze week werd aangekondigd door festivalorganisator Leenders, ziet SPIN beslist niet zitten. ,,Ladonk is een bedrijventerrein en geen plek voor evenementen", reageert Wagenaars op de plannen. Leenders maakte in het weekend bekend dat Slowlands niet zal plaatsvinden op landgoed Velder, maar verkast naar de spoorzone. ,,Een festival past niet op een bedrijventerrein en we overwegen als SPIN om bezwaar aan te tekenen. Ladonk mag geen concurrent worden van landgoed Velder of andere terreinen zoals Classic Park."

Wethouder Van den Broek gaf deze week aan 'onaangenaam verrast' te zijn door het bericht over Slowlands. ,,Leenders heeft op 2 juni een vergunning aangevraagd voor de spoorzone en we hebben juist gevraagd terughoudend te zijn met het communiceren over deze locatie. Er kleven best veel haken en ogen aan en de vergunningsprocedure is in volle gang." De festivalorganisator zat woensdag met alle betrokken partijen aan tafel. ,,Slowlands is een rijdende trein die niet meer gestopt kan worden", meent Leenders.

Pagina 15: 'Spoorzone Boxtel ideaal voor Slowlands'.