Eerste editie LandaGucha in Liempde

Deejays draaien vanaf
botsautobaan op Velder

MARIËLLE WIJFFELAARS

Par-T Events en deejayact Puinhoop Kollektiv lanceren zaterdag 25 juni de eerste editie van het LandaGucha Festival. Op landgoed Velder in Liempde betreden bekende en internationale acts als Ronnie Flex, deejay Fresh en Mental Theo het podium. Niet in grote festivaltenten, maar vanuit een arena, botsautobaan en een bar zorgen de deejays voor een programma vol eclectische muziek, house/techno en hiphop.

Het idee voor een nieuw muziekfestival kwam van Puinhoop Kollektiv. Deze act treedt al jaren op tijdens festivals en wilde een ander soort muziekevenement neerzetten. ,,Sommige stijlen komen tijdens Nederlandse festivals wat minder aan bod en dat is jammer", vindt Lars den Otter van Puinhoop Kollektiv. ,,We hebben er ook bewust voor gekozen om wat kleinere podia op te bouwen waar wél grote namen staan. Kleinschalig en toch groots." De deejayact wordt bij de organisatie ondersteund door Par-T Events, bekend van de festivals FestyLand en 7th Sunday.

Tijdens LandaGucha worden vier 'area's' gerealiseerd met elk een ander thema. De verschillende podia worden geleid door verschillende Brabantse groepen: Puinhoop Kollektiv (eclectisch), Broeikas uit Tilburg (house/techno), Smèrrig uit Den Bosch (guilty pleasures) en Biki 90 uit Eindhoven (party & bullshit). Den Otter: ,,Zij zijn de hosts van de podia en zorgen voor een dagprogramma waar verschillende acts elkaar afwisselen. Veel variatie in muziekstijlen én deejays zodat elke bezoeker iets van zijn gading kan vinden."

Onder meer Def Rhymz, Mental Theo, feestDJRuud en Roy Wong zijn zaterdag te zien en horen op landgoed Velder. Maar ook de populaire Ronnie Flex betreedt het podium. ,,Dat is een deejay die veel mensen wel kennen, Ronnie is momenteel erg populair in Nederland", vertelt Den Otter. Maar ook een internationale bekendheid als DJ Fresh zal in Liempde komen draaien. De deejay - afkomstig uit Londen - is een grote naam bij liefhebbers van eclectische muziek, maar bij het grote publiek is DJ Fresh redelijk onbekend. Den Otter: ,,Tijdens LandaGucha kunnen fans hun idolen in actie zien en andere bezoekers kunnen juist kennismaken met voor hen onbekende stijlen."

PRACHTIGE PLEK

De organisatie richt zich met name op de provincie Noord-Brabant en zocht daarom ook de samenwerking met andere Brabantse groepen. Volgens Den Otter worden in de randstad al veel van dergelijke festivals gehouden, maar is LandaGucha voor Noord-Brabant een heel nieuw concept. ,,Geen grote festivaltenten, maar muziek vanaf een botsautobaan en uit een arena. Dichtbij het publiek én met nieuwe muziekstijlen. LandaGucha is écht vernieuwend", betoogt Den Otter. ,,Het past daarom ook goed bij landgoed Velder want een dergelijke festivallocatie is uniek. Het is een van de mooiste plekken voor een muziekfestival."

Morgenmiddag, vrijdag 24 juni gaat de camping al open, bezoekers kunnen hier gratis gebruik van maken. Ook is er dan een pre-party, maar zaterdag barst het festival pas écht los. Ook op zaterdagavond kunnen bezoekers nog overnachten op de camping waarna LandaGucha op zondagmiddag passend wordt afgesloten. Den Otter: ,,Een prachtig festivalterrein én camping tussen de bomen, nabij het NS-station van Boxtel en een steengoede line-up. Voor ons kan LandaGucha nu al niet meer stuk."

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.landagucha.com of op zaterdag bij de entree van het festivalterrein.