Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HISTORISCHE MUZIEKTENT UIT 1935 NOG ALTIJD IN PRIMA CONDITIE

Boxtelse kiosk fonkelt in... Gemonde

MARC CLEUTJENS

Terwijl de gemeente Boxtel zich geen raad weet met de kiosk die architect en stedenbouwkundige Paul Strik ooit ontwierp voor de Markt, staat de muziektent die tot 1995 regelmatig werd opgebouwd te fonkelen in Gemonde. De kiosk die in 1935 werd gebouwd, is eigendom van Henk Klomp die deze week de laatste hand legt aan een uitgebreide schilderbeurt. ,,Als ik klaar ben, is mijn kiosk weer zo goed als nieuw..."

Klomp is trots op de kiosk, die hij ooit overnam van de familie Maas die vlakbij zijn woning café De Koebak uitbaatte en de muziektent opbouwde voor evenementen, zoals de jaarlijkse Opel-meeting die op het terrein achter de kroeg werd gehouden. ,,De kiosk is zo'n twintig jaar geleden door de gemeente Boxtel afgestaan of verkocht aan de muzikanten van Lekt M'n Vestje, een orkest uit Gemonde. Die hebben er altijd goed voor gezorgd. Nu staat de kiosk bijna het hele jaar bij mij in de garage en wordt hij gebruikt voor familiefeesten."

GEEN GEREEDSCHAP

Klomp vertelt dat de muziektent ook eenmaal per jaar wordt opgebouwd tijdens het Plattelandsfestival in Nijnsel. Dat wordt georganiseerd door de Klassieke Landbouw Werktuigenvereniging en staat dit jaar voor de dertigste keer op de evenementenkalender. ,,De kiosk doet dan dienst als podium voor allerlei muziekskes, maar wordt ook gebruikt voor loterijen", vertelt de Gemondenaar.

De eigenaar is trots op de muziektent die momenteel op het gazon in zijn tuin aan de Diepenbroek staat. ,,Met vier, vijf man zet je hem in een paar uur op", lacht hij. ,,En weet je wat bijzonder is? Er komt geen gereedschap of ladder aan te as. Alle onderdelen passen naadloos in elkaar en een voor een zetten we de stokken onder het dekzeil. Vervolgens de hekken aan elkaar vastmaken en de vloer erin en klaar is Kees."

SCHILDERWERK

Volgens Klomp is de kiosk grotendeels authentiek. ,,Sowieso alle ijzerwerk, het trapje en de vloer zijn origineel, als is hier en daar ooit een plankje vervangen", stelt Klomp. Volgens de overlevering zou de muziektent omstreeks 1995 zijn gerestaureerd. ,,Sindsdien kan ik me beperken tot het schilderwerk. Ik hoop later deze week alles af te hebben. Dan pakken we de kiosk in en zetten we hem op in Nijnsel."

Een van de grootste blikvangers van de kiosk is de windwijzer. Die heeft de vorm én de kleur van een klomp en verwijst natuurlijk naar de naam van de eigenaar. ,,Het schijnt dat er vroeger een keistampersbeeldje op gestaan heeft", grinnikt Klomp. ,,Maar dat schijnt ooit verloren te zijn gegaan. Toen heb ik een windwijzer gemaakt die laat zien uit welke richting de wind waait. Mooi toch?"

Of de kiosk nog ooit in Boxtel te bewonderen zal zijn, durft Klomp niet te voorspellen. ,,In principe wordt de muziektent niet verhuurd en komt ie alleen uit de garage voor het Plattelandsfestival en onze familiedag in Gemonde." Wie de kiosk wil aanschouwen, kan zaterdag 2 en zondag 3 juli terecht op het festival in Nijnsel. Naast muzikale optredens zijn er onder meer shows van oude tractoren.

FOTO BOVEN: Henk Klomp aan het werk aan de kiosk die tot circa 1995 regelmatig werd opgebouwd op de Markt in Boxtel. De muziektent verkeert in prima staat en is begin juli te zien op het Plattelandsfestival in Nijnsel. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 27 juni een repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt die avond tekstbundels uit De meezingavond start om 20.00 uur. In de maanden juli en augustus wordt geen smartlappenavond georganiseerd.

Archiefopname van de Boxtelse kiosk, gemaakt in 1984. De kiosk is medio jaren negentig overgedragen aan Lekt M'n Vestje in Gemonde. (Foto: Piet van Oers).