Afbeelding
Foto: Peter de Koning

wandelaars worden morgen feestelijk onthaald

Vierdaagse Gemonde: zónder blaren...

TONNIE WESSELING

Buiten op het terras van zaal Kloosterzicht in Gemonde zitten Gerry van der Eerden en Francine van Weert dinsdagavond om half zes te wachten op de eerste wandelaars van de avondvierdaagse. De hoeveelste? Dat weet niemand in het gemoedelijke dorp.

Van 21 tot en met 24 mei wordt dit sportieve evenement gehouden in Gemonde. Van der Eerden en Van Weert zijn verkeersregelaars. ,,Ons belangrijkste doel is de voetgangers veilig over te laten steken", zegt Van der Eerden. Ze doen dit werk al jaren.

Marijke Schellekens loopt voor het eerst met beide dochters en een buurmeisje de vijf kilometer. ,,Vorig jaar kwamen ze langs ons huis en de kinderen, nu vier, vijf en zes jaar, vonden dit zo leuk dat ze dit jaar zelf mee wilden doen", zegt ze. Er zijn prijzen te verdienen voor de loopgroep met de leukste naam. ,,Wij heten Ver Stappen", lacht Schellekens. Max (7) loopt dit jaar ook voor het eerst mee. Hij denkt dat het 'misschien' wel leuk is en hoopt het droog te houden. Maar deze wens zal niet in vervulling gaan. Ilke (9) loopt dit jaar voor de negende keer mee met een aantal vriendinnen. ,,Ze neemt al vanaf de kinderwagen deel", verduidelijkt moeder Anette.

blaren

Twee vrouwen zijn druk bezig met de inschrijvingen. Per dag krijgt iedereen een controlekaartje mee dat onderweg afgestempeld moet worden en recht geeft op een versnapering. De tieners Fleur, Abel en Carlijn van 14 en 15 jaar lopen voor de zesde keer mee. Het is een vriendengroepje al vanaf de basisschool. ,,We doen het voor de lol en omdat we het gezellig vinden. En blaren hebben we nog nooit gehad", grinnikt Abel.

Precies om zes uur vertrekt de vijf kilometer en de deelnemers hebben er duidelijk zin in. Vooral moeders blijken 'de klos' te zijn als begeleider. Maar daar is ook Jurgen Valks met zijn familie. Hij loopt voor de eerste keer mee. ,,We heten De Toppers!", verzint Vesma Valks ter plekke. Corine Op 't Hoog en Ingrid van Heertum zijn twee volwassen vriendinnen uit Schijndel. ,,We hebben daar twee weken geleden gelopen en het was ons zo goed bevallen dat we de tien kilometer hier ook gaan proberen." Gewapend met rugzak stappen ze naar buiten.

De oudste deelneemster is Gerda Buijs, ze loopt voor de 35ste keer mee en heeft nog nooit blaren gehad. ,,Ik loop iedere dag en heb nu mijn twee Nordic walking-stokken meegenomen, dat loopt veel lekkerder". En o ja, volgende week wordt ze 77 jaar...

Alwien Geerts van de organisatie is tevreden over de opkomst: zo'n 138 deelnemers. ,,Er wordt vanavond langs de Dommel gelopen, we kiezen zoveel mogelijk voor het mooie buitengebied. Leden van de EHBO lopen mee omdat dat moet, maar hebben zelden werk", constateert hij tevreden.

Morgen, vrijdag 24 juni is de laatste wandeldag en worden de wandelaars bij het sportpark aan de Kaal Hoefsteeg feestelijk onthaald door fanfare Sint-Lambertus en voor hun verdiende medailles of kruisjes naar café-zaal De Schuif begeleid.

FOTO BOVEN: De avondvierdaagse in Gemonde ging dinsdag van start met een wandeling door het buitengebied van Gemonde. Morgen, vrijdag 24 juni, lopen de wandelaars gezamenlijk vanaf gildeaccommodatie Datmunda naar café-zaal De Schuif. (Foto: Peter de Koning).


inloopavond in gemeenschapshuis

Inwoners praten mee over nieuw plan 'Kom Gemonde'

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft voor Gemonde een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het plan 'Kom Gemonde' omvat het volledige 'bebouwd' gebied van het dorp en betreft een actualisatie van al bestaande plannen. Om inwoners te informeren wordt woensdag 29 juni een bijeenkomst gehouden in gemeenschapshuis De Kei.

Het voorontwerpbestemmingsplan heeft al ter inzage gelegen. De inloopavond in De Kei is hier een aanvulling op. Belangstellende Gemondenaren kunnen tussen 19.00 en 20.30 uur binnenlopen en vragen stellen aan beleidsmedewerker Peter van Boxtel, wijkmakelaar Anja Leerintveld en wethouder Ed Mathijssen.

Het plan 'Kom Gemonde' bevat met name aanpassingen op het gebied van regelgeving. Eerder werden al plannen voor Den Dungen en Maaskantje vastgesteld, voor Gemonde gaan dezelfde regels en bestemmingen geldig. ,,Zo trekken we één lijn voor alle kernen", licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl is 'Kom Gemonde' te raadplegen.


sportevenement op zondag 25 september

Hardlopen in Gemonde

David Mornout uit Gemonde en Robin Bogers uit Sint-Oedenrode, leerlingen van gymnasium Beekvliet, organiseren op zondag 25 september een hardloopevenement in het buitengebied van Gemonde: de Profielloop. Het duo koos ervoor de loopwedstrijd onderdeel uit te laten maken van het profielwerkstuk.

De Profielloop gaat zowel over verharde als onverharde wegen, waarbij deelnemers een inkijkje krijgen in de fraaie natuur rondom Gemonde. Lopers kunnen kiezen uit 5,5 of 11,5 kilometer; de afstanden gaan om 11.00 uur van start. Voor de basisschooljeugd wordt voorafgaand aan de loopwedstrijd om 10.30 uur een Kidsrun georganiseerd over één kilometer. De start en finish is bij voetbalvereniging Irene aan de Kaal Hoefsteeg 2 in Gemonde. Inschrijven is mogelijk via www.facebook.com/profielloop2016.


Vogelmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 25 juni van 07.30 tot 11.00 uur haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt in en om de schietaccommodatie van handboogschutterij L'Union aan de Heidezoom 2, met uitzondering van (sier)pluimvee, loopvogels en postduiven. Er wordt door de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit streng gecontroleerd. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.