De eerste editie van Slowlands werd gehouden op landgoed Velder. Organisator René Leenders heeft zijn ogen nu laten vallen op de spoorzone in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
De eerste editie van Slowlands werd gehouden op landgoed Velder. Organisator René Leenders heeft zijn ogen nu laten vallen op de spoorzone in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marc Cleutjens

FESTIVALORGANISATOR RENÉ LEENDERS BREEKT MET LANDGOED VELDER

'Spoorzone Boxtel ideaal voor Slowlands'

MARC CLEUTJENS

Het draaiboek van belevingsfestival Slowlands is geschreven voor landgoed Velder. Maar nu organisator René Leenders heeft besloten om Slowlands te verplaatsen, past het concept van het driedaagse evenement in zijn ogen ook prima op een andere locatie in Boxtel. Die locatie is de spoorzone aan de Van Salmstraat, waar het festival in het eerste weekend van september zal neerstrijken. Al zorgt die verhuizing voor nogal wat commotie...

Medio mei heeft Leenders bij het gemeentebestuur van Boxtel aangeklopt met de vraag of Slowlands op een andere plek gehouden zou kunnen worden. Aanleiding was een geschil met de familie Van Boeckel, de eigenaren van landgoed Velder. De festivalorganisator verwijt de familie kort voor Slowlands een ander meerdaags festival geprogrammeerd te hebben. Dat is de beurs Jacht & Buitenleven. ,,Daardoor heb ik veel te weinig tijd om Slowlands op te bouwen en krijg ik onvoldoende garanties dat het festivalterrein in goede staat zal verkeren." Leenders zegt minstens twee weken nodig te hebben. ,,Natuurlijk kan ik ook enkele dagen van tevoren beginnen, maar dan moet ik een heleboel bedrijven inhuren. Die meerkosten zal Van Boeckel vast niet willen betalen."

Verwijzend naar de hevige regenval van de voorbije weken, stelt Leenders bevreesd te zijn dat Velder na Jacht & Buitenleven veranderd zou kunnen zijn in een modderpoel. ,,Wij hebben geen middelen zoals Paaspop om even een heel grasveld vol te leggen met rijplaten." Een aantal voorzieningen combineren met Jacht & Buitenleven, bleek volgens Leenders niet bespreekbaar. ,,Het heeft ertoe geleid dat we helaas afscheid hebben genomen van Velder en geen vertrouwen meer hebben om daarheen te gaan. We hebben ons festivalplan herschreven voor de spoorzone waar Slowlands prachtig gehouden kan worden."

THUISWEDSTRIJD

De organisator van Slowlands kreeg van de gemeente enkele locaties aangeboden waar het festival mogelijk gehouden zou kunnen worden. Naast park Molenwijk, Classic Park, De Langspier en evenemententerrein D'n Tip in Liempde - dat momenteel wordt heringericht - kwam de spoorzone in beeld. Leenders, enthousiast: ,,Een ideale plek. Prima bereikbaar voor de inwoners van Boxtel en voor ons een thuiswedstrijd. Bovendien makkelijk te bereiken per trein en met voldoende parkeergelegenheid."

Hij stelt de voorbije weken alles in het werk gesteld te hebben om aan alle voorwaarden te voldoen. Dat was naast de aanvraag van een vergunning onder meer contact leggen met NS en ProRail, die beide bereid zijn Slowlands dicht bij de spoorbaan toe te laten. Ook het ministerie van Defensie is al in de arm genomen omdat nabij de spoorzone een brandstofleiding aanwezig is. ,,We gaan niet over één nacht ijs", benadrukt Leenders, die ook met tal van festivalpartners het terrein verkend heeft. ,,Denk aan tenten- en podiumbouwers en leveranciers. Iedereen is enthousiast en ziet kansen. Geluidshinder zal er niet zijn; de boxen richten we naar het zuiden, richting Vion."

TERUGHOUDEND

In het gemeentehuis is deze week terughoudend gereageerd op de plannen voor Slowlands. Wethouder Eric van den Broek geeft aan 'onaangenaam verrast' te zijn door de berichtgeving over het festival. De vergunningsprocedure is pas op 2 juni opgestart en gaat zo'n acht weken duren.

Er kleven volgens hem nog veel haken en ogen aan de spoorzone én er kunnen nog bezwaren ingediend worden. Hij geeft onder meer aan dat het huidige bestemmingsplan niet voorziet in het organiseren van evenementen ,,We hebben Leenders daarom geadviseerd terughoudend te zijn in de communicatie", stelt Van den Broek.

Festivalorganisator Leenders zegt dat zijn communicatieplan al weken bekend is, ook in het gemeentehuis. ,,Vanaf deze week worden bijvoorbeeld 250 reclamespotjes op Radio 2 gedraaid die mensen naar Slowlands gaan lokken. Ik zit in een rijdende trein die niet zomaar even gestopt kan worden." Hij geeft overigens aan vertrouwen te hebben in de vergunningaanvraag, zeker omdat hij al positieve berichten van meerdere instanties heeft gehad. Hij beseft dat de vergunning nog even op zich zal laten wachten. ,,Vorig jaar werd die ook pas op 1 september afgegeven, amper twee weken voordat Slowlands begon."

Werkgeversvoorzitter Henk Wagenaars van SPIN meent dat Slowlands niet thuishoort op bedrijventerrein Ladonk en gaf deze week aan dat zijn organisatie bezwaar zal aantekenen. ,,Ladonk is geen evenemententerrein. Bovendien zien we meer problemen, zoals parkeren. Niet iedereen zal immers met de trein komen." Leenders betreurt dit standpunt van SPIN. ,,Bedrijven kunnen zelfs geld verdienen als ze hun parkeerterreinen openstellen voor onze bezoekers. En wat is er nou leuker om met alle medewerkers naar Slowlands te gaan en bij ons je personeelsfeestje te vieren?"

LANDELIJK

De festivalorganisator hoopt en verwacht de komende periode tot een oplossing te komen en rekent op een vergunning voor de tweede editie van Slowlands. In de ogen van Leenders kan zijn festival - gepland voor 2, 3 en 4 september - ertoe bijdragen dat Boxtel met een landelijk evenement toeristisch op de kaart wordt gezet. Hij is graag bereid om eventuele bezwaarmakers uitleg te geven over Slowlands.