De drie samenwerkende bridgeclubs organiseren jaarlijks met medewerking van Rotary Boxtel-Haaren-Oirschot een bridgedrive voor het goede doel in de Tijberzaal. (Foto: Peter de Koning).
De drie samenwerkende bridgeclubs organiseren jaarlijks met medewerking van Rotary Boxtel-Haaren-Oirschot een bridgedrive voor het goede doel in de Tijberzaal. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VANAF SEPTEMBER VERVOLGCURSUS VOOR STARTENDE BRIDGERS

'Onze samenwerking werpt vruchten af'

Het opzetten van de beginnerscursus vergde de nodige kruim, erkent Bert Hermkens. Hij is bestuurslid van de oudste Boxtelse bridgeclub Revanche. Samen met voorzitter Pieter Springer (BC Boxtel) en Frank van de Schans (BC Liempde) nam hij het initiatief voor de lessen die worden verzorgd door gediplomeerd bridgedocent Ton Walbeek. Tot aan de jaarwisseling waren er theoretische lessen en vervolgens konden de deelnemers 'vlieguren' opdoen bij een van de drie clubs.

Boxtel kent veel afzonderlijke bridgeclubs. ,,Onze drie verenigingen zijn echter de enige die aangesloten zijn bij de landelijke bridgebond NBB. We spelen volgens de landelijke regels met erkende spelleiders en arbiters die zaken kunnen rechtzetten zoals het hoort", vertelt Hermkens. Van de Schans knikt: ,,Vaak hoor je bridgers zeggen dat ze het onderling wel oplossen als er onregelmatigheden voorkomen, maar daarbij benader je andere speeltafels en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn." ,,Bij een club die lid is van de bond, weet je dat volgens de officiële regels wordt gespeeld", benadrukt Springer. ,,Dat impliceert volgens veel mensen dat het er bij ons 'dus' minder gezellig aan toe gaat. Iets dat pertinent onjuist is..."

THUISBRIDGERS

De drie clubs richten zich met hun begin-

Duivensport

Meerdaagse fond
is prooi voor
Van Laarhoven

Voor de leden van de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost stonden afgelopen weekeinde twee vluchten op het programma. De meerdaagse fondvlucht vanuit Saint-Vincent werd gewonnen door Frans van Laarhoven. De combinatie Berrie van den Brand en Jaap Rademaker was succesvol tijdens de midfond vlucht vanuit Sézanne.

Aan de vlucht vanuit Saint-Vincent deden 69 duiven mee, ingezet door twaalf deelnemers. De combinatie Van Heesch-Eindhoven werd tweede en bezette ook de posities 4, 5, 6, 8, 9, 11, 14, 15, 16 en 19.

Overige resultaten: 3, 20, 21, 23. A. Lucius; 7. Berrie v.d. Brand en Jaap Rademaker; 10. Wim Langenhuizen; 12. H.J. v. Schijndel; 13. Peter Hulshoff; 17. Comb. v. Rooij-Platenburg; 18. Cees Willems; 22. Twan Pagie.

Op de vlucht vanuit Sézanne werden 152 duiven uitgezet door acht leden van De Luchtpost. De combinatie Berrie van den Brand/Jaap Rademaker eindigde naast de eerste plaats ook op de plekken 3, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14, 15, 18, 19, 22, 23 en 25.

Overige resultaten: 2, 4, 9, 11, 21, 24. Roland v.d. Langenberg; 13. Frans v. Laarhoven; 16. Comb. Van Rooij-Platenburg; 17. Marco & Nicole Verbeek; 20. Ad Blummel.

ners- en vervolgcursus vooral op de zogeheten thuisbridgers. ,,En dat zijn er best veel", zegt Hermkens. ,,We hopen daarbij ook een jongere generatie aan te spreken. Dan denk ik vooral aan veertigers en vijftigers. Want de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze ledenbestanden danig vergrijzen. En iedereen mag meedoen aan de cursus; niemand hoeft daarvoor lid te worden van een van onze clubs. Al hopen we dat er hierdoor natuurlijk wel nieuw aanwas komt..."

Naast de gezamenlijke cursussen houden de drie clubs samen met Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren jaarlijks in het voorjaar ook een bridgedrive voor het goede doel. Dit jaar werd zo 5.300 euro bijeengebracht voor WensAmbulance Brabant. En op 10 december tekenen ze voor de tweede editie van het open Boxtels bridgekampioenschap. Op de vraag of de samenwerking uiteindelijk ook tot een fusie leidt, wordt terughoudend gereageerd door Springer, Van de Schans en Hermkens. ,,Uiteindelijk zal het waarschijnlijk wel tot een samenvoeging komen, maar nu is daarvoor nog geen noodzaak. Revanche telt negentig leden, BC Boxtel 170 en BC Liempde 110. Daarmee hebben de clubs voorlopig nog voldoende bestaansrecht", zegt Springer.

Op de websites van de drie bondsclubs is meer informatie te vinden over de mogelijkheden om te bridgen en opleidingen te volgen.

FOTO BOVEN: De drie samenwerkende bridgeclubs organiseren jaarlijks met medewerking van Rotary Boxtel-Haaren-Oirschot een bridgedrive voor het goede doel in de Tijberzaal. (Foto: Peter de Koning).

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslag dinsdag 21 juni

Francie Geurts/Hans Jolie        64.06

Iet & Gerard Damen        56.77

Nico v.d. Poel/Jaap de Wolf        56.77

Bridgeclub Rembrandt

Uitslag dinsdag 21 juni

A-LIJN

Jeanne v.d. Biggelaar/Henk Goes        60.42

Frans Daniëls/Jan Peerlings        53.65

Jan Fischer/Henk Maas        52.60

B-LIJN

Annie v. Doremalen/Henk v. Laatum        60.54

Els Kemna/Douwe Landman        60.16

Anny v. Uden/Tineke v. Uijtert        59.67

Bridgeclub Liempde

Uitslag donderdag 16 juli

A-LIJN

Mw. Prinsen/Hr. Legius        65.83

Echtpaar Vermulst        59.58

Heren v. Heeswijk/Bekkers        54.17

B-LIJN

Dames v. Overbeek/v.d. Biggelaar        66.32

Echtpaar v. Schaijk        64.58

Mw. v.d. Heijden/Hr. Quinten        56.67