Afbeelding
Foto: Jeroen Weijers

VEEL PUBLIEK BIJ VIJFDE AANKOMST STER ZLM TOER

'Huh, is het vandaag Bloedprocessie?'

MARC CLEUTJENS

De vijfde aankomst van de Ster ZLM Toer in Boxtel heeft zondag opnieuw vele honderden wielerfans op de been gebracht. Het publiek stond vooral rond de finish in de Stationsstraat rijendik te wachten op de drie doorkomsten en de slotsprint van de etappekoers die woensdag van start was gegaan in Goes. Wim Stroetinga was de verrassende winnaar, Sep Vanmarcke ging aan de haal met de eindzege. En daarmee kreeg het wielerspektakel ook dit jaar een grote winnaar...

Of Vanmarcke zondag na zijn winst de gelukkigste wielrenner van België en verre omgeving was, zoals speaker Kees Maas op het Marktpodium stelde, werd niet helemaal duidelijk toen de Vlaming van Lotto-Jumbo werd gehuldigd. Evenmin biggelden er tranen over zijn wangen, zoals Maas meende te constateren. Maar blij was de renner zeker. Waar Vanmarcke doorgaans een man van de eendagskoersen is, schreef hij nu eens een meerdaagse wedstrijd op zijn naam.

,,En het was een topwedstrijd", onderstreepte voorzitter Anton Ganzeboom van de Ster ZLM Toer na afloop van de zinderende finale in Boxtel. ,,We kunnen terugzien op een prachtige wielerweek met een heerlijke ontknoping", stelde de Liempdenaar. ,,Dat vandaag tot 50 kilometer per uur is gekoerst, is niet te bevatten en een bewijs dat de ploegen onze wedstrijd écht serieus nemen." Ganzeboom was lovend over de samenwerking met de gemeente Boxtel. ,,Boxtel heeft iets met wielrennen en daarom komen we zeker terug, ook met een wielerontmoetingsavond voor de echte liefhebbers."

KOPGROEP

Niet overal stond het publiek trouwens rijendik. Op de brug over de Dommel in de Bosscheweg was bijna niemand te bekennen, ook al konden hier prachtige kiekjes van een koersend peloton gemaakt worden. In de Baroniestraat was het iets drukker. ,,Ik maak foto's van mijn zoon Taco van der Hoorn", lachte een trotse moeder die een groot fototoestel richting Prins Bernhardstraat richtte. ,,Hij fietst bij Cyclingteam De Rijke en hoopt ooit tot de echte top door te dringen. Straks heeft hij een tijdje meegereden met de kopgroep, dus hij heeft zich goed laten zien vandaag."

Niet iedereen leek te beseffen wat er zondag gaande was. Een vrouw die noodgedwongen moet afstappen omdat verkeersregelaars de doorgang versperren, reageert hoofdschuddend. ,,Wat is er toch aan de hand vandaag? Is het vandaag Bloedprocessie ofzo?" Dat de Ster ZLM Toer viermaal door het centrum koerst is de Boxtelse helemaal ontgaan. ,,Nou ja, ik lees wel in de krant hoe het is afgelopen...", zei ze toen ze tien minuten later haar weg mocht vervolgen.

KERMISKOERSEN

In de Stationsstraat had een echtpaar uit het Belgische Sint-Niklaas zich achter de dranghekken genesteld. ,,We zijn goede vrienden van Timothy Dupont die rijdt voor Willems Veranda's", zegt de Vlaming. ,,Timothy is nu derdejaars prof, maar logeerde vroeger veel bij ons thuis. We bezoeken vaak koersen in België en Nederland." De Ster ZLM Toer bevalt het stel prima. ,,Woensdag hebben we de proloog gezien in Goes en gisteren (zaterdag - red.) de wedstrijd in de Ardennen. Boxtel is ook leuk, al vind ik de aankomst wel erg smal."

Dupont zal geen hoge klassering rijden, verwacht het stel. ,,Zijn ploeg heeft onderweg wat renners verloren. Sowieso is het lastig koersen nu voor jonge profs. Overal is het geld op en met kermiskoersen kun je ook al niet veel meer verdienen."

Jeroen Blijlevens, oud-wielrenner en thans ambassadeur van de Ster ZLM Toer, geniet van de wedstrijd. ,,Het is een meerdaagse koers die op het juiste moment wordt verreden", vertelt 'Jerommeke'. ,,Je hebt renners die terugkeren uit de Giro d'Italia en renners die zich prepareren op de Tour de France. Ook zitten alle elementen van het wielrennen erin: een tijdrit, een bergrit en een paar vlakke ritten met sprints. Mooie koers", meent de Zeeuwse sprinter van weleer.

CENTRAAL STATION

Als de derde doorkomst achter de rug is, stijgt de spanning in de Stationsstraat. Steeds meer fotografen melden zich aan de meet. Omroeper Kees Maas voert de spanning per minuut op. ,,Als de renners eraan komen, mag er niemand meer oversteken", waarschuwt Maas. ,,De sluizen van Boxtel moeten gesloten zijn."

Als Maas verneemt dat vier sprintploegen op weg naar de aankomst in Boxtel aan kop rijden - Etixx-Quick Step, Lotto-Jumbo, Lotto-Soudal en Giant-Alpecin - orakelt hij over vier sneltreinen. ,,Centraal station Boxtel is te klein voor vier sneltreinen." Als het peloton vanuit de Parallelweg Zuid de Stationsstraat in dendert en de sprint wordt aangetrokken, maakt de speaker het nog bonter: ,,Hier komen ze Boxtel! Een peloton als een draak met opengesperde bek komt eraan en zal u allemaal verpulveren."

Zover komt het gelukkig niet, al is de Ster ZLM Toer een sportspektakel dat Boxtel moet blijven koesteren. Zeker nu de organisatie heeft aangegeven ook een wielerontmoetingsavond te willen houden en dus brood ziet in nog meer sportevenementen.

Met de Ster ZLM Toer biedt Boxtel - en Liempde - gratis vertier voor jong en oud, met wielrenners van naam en faam die over twee weken gewoon van start gaan in de Tour de France. Die reden op Vaderdag toch maar mooi over de Boxtelse keien en deelden na afloop in alle rust handtekeningen uit...

FOTO BOVEN: Wim Stroetinga komt juichend over de finish in de Stationsstraat. De renner was onder meer Jos van Emden en eindwinnaar Sep Vanmarcke te snel af in de massasprint. (Foto: Jeroen Weijers).