De kampioenen van de Angelaschool poseren maandagochtend tijdens de huldiging in de aula. 'We Are The Champions' werd natuurlijk massaal gezongen... (Foto: Peter de Koning).
De kampioenen van de Angelaschool poseren maandagochtend tijdens de huldiging in de aula. 'We Are The Champions' werd natuurlijk massaal gezongen... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELS MEISJESTEAM VEROVERT NEDERLANDSE TITEL

Angelaschool schrijft voetbalhistorie

Aangemoedigd door een bus vol supporters begonnen de meisjes van de Angelaschool zaterdagochtend aan een nieuw hoofdstuk voetbalgeschiedenis. Nadat enkele maanden geleden het Boxtels kampioenschap op Cruyff Court was gewonnen - het team werd eerste op het Cruyff Court van orthopedagogisch instituut De La Salle aan de Schijndelseweg - werden regionale en provinciale kampioenschappen in onder meer Eindhoven en Oosterhout winnend afgesloten.

Na winst in de halve finale, stond in Strijp-S de eindstrijd op het programma. Daarin streden tien meisjesteams uit heel Nederland om de titel. Dat deden ook tien jongensteams; hier ging de titel naar de ploeg van De Schager Leeuwen uit Schagen in Noord-Holland.

Het meisjesteam van de Angelaschool werd geleid door de leerkrachten Abel Adams en Daan Slaats. Het team werd gevormd door Nodescha Dewman, Laura van Erp, Lieke van Hal, Lynn van Heesch, Romy van Kessel, Lonneke Spoor, Femke van der Steen en Bente Vermeer. De meiden werden ondersteund door onder meer Ahmed Umar, die via Buurtsport Boxtel en ODC enkele trainingen verzorgde. ,,Om echt klaar te zijn voor de finale, hebben we ook een training gehad van Maarten Peijnenburg", vertelde Adams in Eindhoven. Boxtelaar Peijnenburg voetbalde vele jaren in de jeugd van PSV en maakt deze zomer de overstap naar eredivisieclub FC Utrecht.

WEINIG KANSEN

In poule A moest de Angelaschool afrekenen met vier andere scholen. Twee wedstrijden werden met 3-0 gewonnen, tweemaal werd met 1-0 gezegevierd. Vooral het laatste duel tegen de Martin Luther Kingschool was razend spannend en werd moeizaam over de streep getrokken. De zege bleek voldoende voor een plek in de finale, waarin de winnende ploeg uit poule B de tegenstander was. Dat waren de meiden van een school in De Bilt.

In de finale waren beide teams aan elkaar gewaagd en leek De Bilt beter opgewassen tegen de spanning. De Angelaschool creëerde weinig kansen en moest zich vooral beperken tot verdedigen. Veel doelpogingen liet ook De Bilt niet zien en als op de goal werd geschoten, was keeper Lynn van Heesch een onneembare horde. In de defensie lieten Bente Vermeer - als enige speelster afkomstig uit groep 6 - en Femke van der Steen zien dat ze veel voetbalervaring hebben. Vrijwel iedere aanval van De Bilt kon tijdig onschadelijk worden gemaakt.

Na tweemaal zeven minuten stond op het scorebord nog altijd de stand 0-0 en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Beide teams moesten om de beurt drie penalty's nemen. De Angelaschool opende de reeks met Romy van Kessel, die keihard raak schoot. Nadat De Bilt had gemist, was het Bente Vermeer die de tweede Boxtelse treffer tegen de touwen joeg. Toen keeper Lynn vervolgens de tweede strafschop tegenhield, was het duel beslist en ging de cup naar de Angelaschool.

,,We hadden helemaal niet getraind op strafschoppen", bekende aanvoerster Femke na het behalen van de titel. ,,We vonden het echt héél spannend, maar ik ben blij dat we hebben gewonnen", vulde Bente aan. ,,Ik geloof dat we straks gehuldigd worden in Boxtel", glunderde Romy. ,,Onze ouders hebben een platte kar geregeld en we gaan juichen op het balkon van 't Hart van Boxtel." De zegetocht door Boxtel voerde richting de Markt, waar zich enkele tientallen ouders en leerkrachten van de school hadden verzameld.

Docent Adams sprak in Eindhoven al van een 'ongelofelijke prestatie'. ,,Het is al geweldig dat we hier bij de beste tien scholen van Nederland staan", jubelde hij. Na drie zeges was al duidelijk dat het erepodium in zicht kwam. ,,Als we straks de finale durven te winnen, hebben we een wereldprestatie neergezet."

HULDIGING

De meer dan vijfhonderd leerlingen van de Angelaschool hebben hun voetbalhelden maandagochtend gehuldigd in de aula van de school. Daar klonk het 'We Are The Champions' nogmaals nadat schooldirecteur Jos Korsten de acht meiden een voor een op het podium had geroepen. ,,Eerst werden jullie Boxtel kampioen, toen wonnen jullie de kwartfinale. En na de winst in de halve finale wonnen jullie ook het Nederlands kampioenschap. We zijn supertrots op jullie", jubelde Korsten. ,,Straks gaan de meiden vast handtekeningen uitdelen", grapte Korsten. Daarna moesten de voetbalsters snel naar huis. Bijna allemaal zitten ze in groep 8 en reisden ze naar Esbeek. Waarom? ,,We gaan op kamp!", lachte aanvoerster Femke.

Yes! De beslissende strafschop is gestopt door keeper Lynn en de Angealschool wint het Nederlands kampioenschap. (Foto's: Marc Cleutjens).
Tijdens de diverse wedstrijden werden felle duels gespeeld...
Femke, Romy en Bente bouwen een muurtje voor de vrije trap van tegenstander Roos.
Vele supporters van de Angelaschool moedigden hun team aan in Eindhoven.
Na het behalen van het Nederlands kampioenschap ging het Angelateam natuurlijk op de platte kar door het centrum van Boxtel.