Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SNOEIAFVAL BIEDT MEDICATIE VAN CHEMOTHERAPIE

Boxtel biedt steun aan actie Taxus Taxi

TONNIE WESSELING

Gewoon als medewerker van de milieustraat in een opvallend oranje hesje liep wethouder Herman van Wanrooij zaterdag mee. Hij had een bijzondere missie: de strijd tegen kanker aangaan via de stichting Taxus Taxi. Deze stichting, opgericht in 2009, verzamelt ieder jaar van half mei tot half september snoeiafval van de taxusplant. De toppen van deze plant worden in laboratoria verwerkt tot taxol, dat onderdeel is van de medicatie van chemotherapie.

Vorig jaar konden via deze stichting liefst drieduizend chemotherapieën gerealiseerd worden en men hoopt er dit jaar ruim overheen te gaan. De gemeente Boxtel ondersteunt de stichting in deze actie, onder meer door aandacht voor de inzameling van snoeiafval te vragen. ,,Hier in Boxtel wordt heel veel groen aangeleverd, we zijn goed in groen. Toen deze actie bij de gemeente langskwam, dacht ik: 'Ik ga hier een ochtend staan om de mensen te attenderen op de stichting Taxi Taxus met een woordje, een flyer en speciale tassen voor als men zelf een taxusheg heeft of iemand kent met zo'n heg'."

GRONDSTOF

Van Wanrooij is sowieso een groot voorstander van het scheiden van afval: ,,Van alles wat als afval aangeboden wordt, noemen wij 95 procent grondstof. Deze grondstof verdwijnt nu nog vaak in de grijze kliko. Een streven van ons is om in 2030 per jaar slechts vijf kilo restafval per inwoner over te houden. Als je op deze manier met afval bezig bent, is de stap maar taxus klein. Er lopen steeds meer mensen met kanker rond, het is schering en inslag. De reacties aan de poort vandaag zijn leuk en alleen maar positief."

HEG SNOEIEN

Albert Knoops, buurtgenoot van Van Wanrooij, was een van de inwoners die snoeiafval kwam brengen. ,,Ik was gisteravond tussen de buien door de heg aan het snoeien en had toevallig gelezen over deze actie. Dit is een mooie gelegenheid om het hier vandaag af te geven. Een hele goede actie voor deze nare ziekte."

José van Oosterhout, zelf ex-kankerpatiënt, kwam ook in actie. Toen ze op de milieustraat vernam dat taxustoppen het kankerremmende middel Taxol leveren, nam ze een folder mee. ,,Ik geef hem aan mijn buurman, hij heeft een taxushaag."

Marc van den Biggelaar had eveneens over de actie gelezen via de ingezonden brief van Ger van der Horst in deze krant. ,,Ik vind het een hele goeie actie. Zelf heb ik geen taxus maar zal het aan mensen doorgeven."

Inwoners die mee willen doen en snoeiafval van de taxusplant hebben, kunnen de Taxus Taxi bellen op telefoonnummer (085) 489 63 50 of kijken op de website van de stichting: www.taxustaxi.nl.

OXALIS

Dichter bij huis kunnen mensen ook terecht bij de firma Oxalis Opvallend Groen aan de Mijlstraat 102 in Boxtel. Ook op die locatie kunnen jonge scheuten van de taxusplant ingeleverd worden.

Oxalis roept mensen die een taxushaag hebben op te snoeien tussen 15 juni en 31 augustus en de jonge, groene scheuten schoon en zuiver aan te bieden. Op deze manier kunnen ze gebruikt worden als bestanddeel voor medicatie tegen kanker.

FOTO BOVEN: Boxtelaar Marc de Winter (links) krijgt hulp van wethouder Herman van Wanrooij bij het uitladen van zijn tuinafval, waaronder wat stukken taxus. Helaas was het snoeiafval niet meer bruikbaar voor de actie. Van Wanrooij praatte hem bij over het inzamelen van taxus. Later deelde hij bij de ingang van de milieustraat folders en inzamelzakken uit aan bezoekers. (Foto: Peter de Koning).