Afbeelding
Foto: BAeSS

ARCHITECTEN PRESENTEREN DIGITALE MAKE-OVER HARTJE BOXTEL

BAeSS: inspiratie voor centrumgevels

Lonneke Hoondert

De knalgele gevel van de Zeeman in de Rechterstraat, de dichtgeplakte Blokker aan de Rozemarijnstraat of de foeilelijke pui van de voormalige Schoenenreus aan de Stationsstraat: het draagt niet bij de uitstraling van het Boxtelse centrum. Ondernemers en centrumbewoners uit de Rechterstraat, Kruisstraat, Markt, Rozemarijnstraat en het gedeelte van de Stationsstraat tot aan de Rabobank waren donderdag uitgenodigd in het gemeentehuis voor een ontbijtsessie, waarin zij mee konden denken over de Boxtelse centrumgevels.

In 2012 bracht de Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen Samenwerking (BAeSS) haar bevindingen over het straatbeeld in het Boxtelse centrum al eens bij de gemeente onder de aandacht. Op zijn beurt daagde de wethouder de stedenbouwkundigen uit om een inspiratieboek voor de centrumgevels te maken.

Het Boxtelse architectencollectief ontwikkelde een boek waarin ondernemers, bewoners en eigenaren van panden in het centrum van Boxtel ideeën kunnen opdoen over de aankleding van straten en gevels. Dit als aanvulling op lopende plannen, zoals onder meer de herinrichting van de cultuurhistorische as (route STA-P) en de herontwikkeling van de Markt, om het centrum om te toveren tot bruisende kern.

Het eerste concept is klaar en in september zal een definitieve uitgave verschijnen. ,,Het is een richtlijn. Iedereen in het centrum die plannen heeft voor zijn pand, kan straks het inspiratieboek induiken om te kijken wat allemaal mogelijk is. In de publicatie staan een uniforme uitstraling van het centrum en de relatie tussen het gebouw en de cultuurhistorie van Boxtel centraal", vertelt wethouder Eric van den Broek. ,,Er komt subsidie beschikbaar vanuit het stimuleringsbudget voor het centrum, dat een miljoen euro bedraagt. Pandeigenaren kunnen hier, indien ze zich laten inspireren door de voorbeelden van BAeSS, aanspraak op maken."

Zeeman

De Boxtelse architect Jeroen Weijers lichtte namens BAeSS het inspiratieboek toe aan de hand van oude foto's van Heemkunde Boxtel en gephotoshopte afbeeldingen van bijvoorbeeld het pand van Zeeman. ,,We willen nadrukkelijk niet 'historiserend' bouwen. Maar we hebben ons wél laten inspireren door het Boxtel van vroeger. In het verleden was het straatbeeld veel rustiger en zat er meer eenheid in de 'look' van de straat. Ook was de Dommel overal zichtbaar. Die sterke punten hebben we naar voren gehaald. Vaak kun je met kleine aanpassingen al het straatbeeld veranderen."

En inderdaad, de Zeeman oogt na de digitale make-over – het gebouw is stemmig grijs geschilderd en de reclameborden prijken subtiel aan de gevel - een stuk karakteristieker. ,,Een aantrekkelijke kern ontstaat niet zomaar. Dit zullen de Boxtelse centrumbewoners écht samen moeten gaan doen", vond Weijers.

Centrumondernemers, pandeigenaren en bewoners konden donderdag allemaal hun zegje doen tijdens de presentatie van het inspiratieboek van BAeSS. Zo'n dertig belangstellenden kwamen op de oproep van de gemeente af. ,,Ik vind dit inspiratieboek te vrijblijvend. Waar zijn de grote pandeigenaren, zoals die van Zeeman en Blokker?", vroeg centrumbewoner Arjen Witteveen zich af. ,,De gemeente moet juridische kaders stellen en streng handhaven. Regelgeving is een stok achter de deur als je wil dat landelijke ketens meewerken", voegde horeca-ondernemer Richard Strik toe.

,,Ik ben erg benieuwd hoe deze ideeën straks worden doorvertaald. Ik hoop dat dit boek de kapstok gaat worden voor een groter geheel", zei Ingeborg van den Bogaard. Zij woont boven modewinkel Shoeby en runt daar een bed & breakfast. Hoewel ze onder de indruk is van de ideeën van BAeSS betwijfelt ze, evenals de andere aanwezigen, of een uniform centrum haalbaar is. ,,Eigenaren van landelijke ketens laten zich nooit zien, laat staan dat ze zich druk maken om de uitstraling van het centrum."

Architect Weijers gaf toe dat het lastig is landelijke ketens te bewegen om mee te werken aan een ander gevelbeleid, maar kent uit de praktijk wel enkele succesverhalen. ,,Het is vaak een kwestie van een lange adem. Maar als je als ondernemers en gemeente een front vormt en flink aandringt, zien grote winkelbedrijven vaak wel de noodzaak er van in."

OP DE FOTO'S: De gevel van het pand van (voorheen) Schoenenreus aan de Stationsstraat inspireerde de architecten en stedenbouwkundigen tot het bovenstaande ontwerp. Op de kleine foto is de huidige situatie te zien. BAeSS benadrukt dat het slechts ideeën zijn. (Foto's: BAeSS).

Afbeelding
Afbeelding