Na een dag fietsen was het vorig weekend goed toeven in de MoESCHtuin, met wat te eten en drinken. Ook werd de eerste Essche honing aangeboden. (Foto: Carry Dirkx).
Na een dag fietsen was het vorig weekend goed toeven in de MoESCHtuin, met wat te eten en drinken. Ook werd de eerste Essche honing aangeboden. (Foto: Carry Dirkx). Foto: Carry Dirkx

FIETSEN LANGS 'SAMENTUINEN' IN HAAREN

Eerste honing uit Essche Moeschtuin

CARRY DIRKX

De tuiniers van de zeven 'samentuinen' in de gemeente Haaren houden één keer per jaar een fietstocht langs de tuinen. Zo kunnen ze bijpraten, ervaringen uitwisselen en elkaars tuinen bewonderen. Vorige week deden zo'n twintig mensen mee aan deze fietstocht. Ze eindigden in de Moeschtuin, de samentuin in Esch, voor een gezamenlijke maaltijd. Ook konden ze honing proeven, want de allereerste Moeschtuin-honing is geoogst…

In een samentuin - de naam zegt het al - zijn mensen samen verantwoordelijk voor het werk in een moestuin. Er wordt samen gezaaid, gewied én geoogst. Drie jaar geleden probeerde de LNMH, de natuurvereniging in de gemeente Haaren, in ieder dorp van de gemeente zo'n samentuin op te zetten. Met succes: ieder dorp kent inmiddels één of meerdere samentuinen. In Esch werd dat de MoESCHtuin, die dit jaar het derde seizoen is ingegaan. Achttien gezinnen dragen zorg voor het bewerken van een stuk grond van hovenier Jos Timmermans, aan de Witvensedijk.

Iedere tuin heeft zijn eigen karakter, zegt Ad van Opstal, bestuurslid van de LNMH en grote roerganger van de samentuinen. ,,De Essche tuin noem ik de educatieve tuin omdat er zoveel kinderen meedoen en meehelpen", vindt hij. In de Moeschtuin werden de fietsers getrakteerd op soep en ander lekkers. Daarvan kwam weinig uit eigen tuin, want de slakken vormen dit jaar een grote plaag.

Imker Pauline van den Braak plaatste vorig jaar een bijenvolk in de tuin en presenteerde nu vol trots haar allereerste honing. ,,Ik zeg altijd dat ik niet imker voor de oogst, maar nu de honing er is, vind ik het erg bijzonder,", zegt ze. Het is een frisse en bloemige honing geworden. ,,De honing ruikt naar bloesem van appel en ander fruit", zegt Van den Braak. ,,De bijen hebben veel nectar van de bloesem van de fruitbomen gehaald. Dat bepaalt de smaak: in dit geval is die dus fris, bloemig en fruitig. Nu zijn de bijen vooral aan het vliegen op de lindebomen. Honing daarvan smaakt straks beslist anders."