Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

nieuwe winkel aan het raadhuisplein in liempde

Workshops en cadeautjes bij Oplage12

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Visleer maken van zalmhuiden, glasetsen, 'blije kippen' schilderen of een zomerse pareo maken. Penny van Vlerken startte begin april met Oplage12, de winkel aan het Raadhuisplein 5 in Liempde waar mensen terecht kunnen voor creatieve workshops én unieke cadeautjes. ,,Ik wil de mensen graag verrassen."

Kasten in alle kleuren van de regenboog waarin allerlei hebbedingetjes liggen uitgestald, kleurige bordjes en schilderijtjes aan de muur en een lange tafel van steigerhout: Van Vlerken heeft het pand aan het Raadhuisplein, dat al langere tijd leegstond, omgetoverd tot een kleurrijke en uitnodigende winkel. De eigenaresse woont nu vier jaar met haar gezin in


Essche Fietsdag

beleeft 28e editie

op zondag 26 juni

Voor de 28e keer wordt dit jaar de Essche Fietsdag gehouden, traditioneel op de laatste zondag in juni. Op 26 juni kunnen fietsliefhebbers een ronde van 40, 70 of 100 kilometer fietsen, met startpunt Esch.

De Essche Fietsdag, bekend om zijn mooie routes, voert de fietsers dit jaar richting de Kempen. De 40-kilometertocht is vooral voor gezinnen, de 70 kilometer is de vrijetijdstocht en de 100 kilometer is speciaal voor de wielrenners. De wielrenners wordt dit jaar afgeraden mee te doen aan de 70 kilometertocht, omdat deze route minder geschikt is voor de echte snelle jongens.

Vertrek van de fietstocht is bij dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c in Esch. Starten voor de 40 kilometer kan tussen 09.00 en 13.00 uur. De 70 kilometer start tussen 08.00 en 12.00 uur en de 100 kilometer tussen 08.00 en 10.30 uur. Inschrijfgeld is vier euro, kinderen tot 12 jaar gratis. De opbrengst van het inschrijfgeld gaat naar vijf (jeugd)verenigingen in Esch.

Liempde. ,,Ik droom al langere tijd van een plek waar ik creatieve workshops zou kunnen geven. Als ik met de kinderen naar school wandelde, kwam ik telkens langs dit pand. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat ze hun dromen achterna moeten jagen. Tot ze op een dag zeiden: 'Mama, waarom doe jij dat dan niet?' Toen heb ik besloten het gewoon te gaan doen."

STAD EN LAND

Van Vlerken volgde de afgelopen jaren vele creatieve workshops. ,,Ik reisde stad en land af", lacht ze. ,,In mijn winkel wil ik dan ook laten zien dat er meer is dan workshops mozaïeken of decopatch." Ze geeft niet alle workshops zelf, maar probeert juist creatieve mensen te strikken om cursussen te verzorgen. ,,In Liempde en omstreken zit veel creatief talent. Ik stel mijn ruimte beschikbaar aan mensen die graag een workshop zouden willen geven." Aan de lange houten tafel, die geschikt is voor zes tot acht personen, heeft inmiddels een aantal cursussen plaatsgevonden. ,,Door de kleinere groepen is er persoonlijke aandacht voor iedereen. Ik wil het graag laagdrempelig houden, zodat mensen elkaar treffen in huiskamersfeer en er oog is voor iedereen", legt Van Vlerken uit. Mensen die graag een workshop zouden willen geven, kunnen zich melden bij de eigenaresse van Oplage12. ,,Alles is mogelijk." Ook voor creatieve kinderfeestjes is de ruimte geschikt.

Naast de workshopruimte verkoopt Van Vlerken allerlei producten, zoals interieuraccessoires en kindercadeautjes. Alle hebbedingen zijn slechts in een beperkte oplage van twaalf verkrijgbaar. ,,Ik vind het belangrijk om vaak te rouleren met de spulletjes, vandaar dat ik voor dit concept heb gekozen. Bepaalde producten zijn erg populair, dan is het wel jammer dat ik voor een beperkte oplage heb gekozen", lacht Van Vlerken. Ze vindt het belangrijk om samen te werken met dorpsgenoten. Zo worden tegels met leuke wijsheden verkocht, gemaakt door Trees van Nunen, en bij Oplage12 zijn speciale 'bijtsieraden' te koop van een bedrijf waar iemand uit Liempde werkzaam is. ,,Daarnaast heb ik nog vele plannen, ik bruis echt van de ideeën", glundert Van Vlerken. ,,Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en geniet er echt van."

Kijk voor meer informatie over de winkel in Liempde op www.oplage12.nl of via Facebook. Elders op deze pagina is een overzicht van het workshopaanbod van de komende periode te vinden.

FOTO BOVEN: Sinds april is het Liempdse winkelaanbod uitgebreid met Oplage12. Mensen kunnen in de winkel van Penny van Vlerken terecht voor interieuraccessoires of kindercadeautjes, daarnaast is het mogelijk om creatieve workshops te volgen. (Foto: Annelieke van der Linden).

Liempde

Index Velder/Heerenbeek

Heemkundestichting Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde hebben in 2014 het initiatief genomen voor een boek over de landgoederen Velder en Heerenbeek. Het boek 'Velder en Heerenbeek. Oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud' werd geschreven door Ger van den Oetelaar en is te koop in de boekhandel en via www.picturespublishers.nl. Al snel bleek dat er behoefte is aan een uitgebreide index van dit lijvige boek. Deze index is beschikbaar via de website www.natuurwerkgroepliempde.nl onder het kopje Nieuws.