De jubilarissen van het gemengd kerkkoor Gemonde. (Foto: Martin van Mil).
De jubilarissen van het gemengd kerkkoor Gemonde. (Foto: Martin van Mil). Foto: Martin van Mil

vier jubilarissen in gemonde

Koor luistert al vijftig jaar kerkdiensten op

Wendy van Lijssel

Het vijftigjarig jubileum van het gemengd kerkkoor uit Gemonde werd zaterdag toepasselijk gevierd: met feestelijk gezang tijdens de eucharistieviering. Maar óók met een genoeglijk samenzijn. Omdat zij al vijf decennia lid zijn, werden tijdens die bijeenkomst ook Annie van Grinsven, Nellie van de Brugge, Annie van de Zande en Lies Steegs in het zonnetje gezet met een bloemetje en speld van verdienste.

In de vorige eeuw werd in Gemonde een mannenkoor opgericht dat de kerkdiensten met gezang opluisterde. Dat veranderde op 6 juni 1966. Het werd een gemengd koor. Volgens voorzitter Cor Huijberts een goede zet. ,,Het koor werd zo een stuk groter. Ik heb me in 1971 aangesloten. Het koor telde in die dagen wel zestig leden. Niet alleen ouderen, maar vooral ook veel jongeren." Huijberts erkent dat die gloriedagen van korte duur waren. ,,Eind jaren zeventig stopte veel jeugd. Een domino-effect."

Jubilarissen

Onder leiding van dirigent Frans Vrijdag luistert het koor, tot de dag van vandaag, drie keer in de maand zaterdagavond de viering in de Sint-Lambertuskerk op. Zestig leden telt het koor allang niet meer. Er zijn nog achttien zingende leden die elke woensdagavond van half acht tot half tien repeteren. Annie van Grinsven en Nellie van de Brugge zingen intussen niet meer, maar zijn erelid en dat leverde hen zondag een bloemetje en speld van verdienste op. Annie van de Zande en Lies Steegs zingen sinds de oprichting mee en ook zij werden in het zonnetje gezet.

De toekomst van het gemengd koor is onzeker. Huijberts zou graag meer nieuwe leden verwelkomen. ,,Dat proberen we al lang en dat valt niet mee. We zingen echter door zo lang we kunnen", besluit hij.