Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'DOMMEL DOOR BOXTEL' KRIJGT SUBSIDIE

Spoortunnel Duits Lijntje
wordt Streetart Center

HENK VAN WEERT

Op initiatief van de zwerfvuilploeg De Dommel Door Boxtel wordt de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2 een Street Art Center voor graffiti-kunstenaars. Later dit jaar organiseert de club een demonstratieweekeinde. ,,De datum is nog niet bekend, maar het zou logisch zijn om aan te sluiten bij kunstroute De Rode Draad", meldt voorzitter Theodoor van Leeuwen van De Dommel Door Boxtel.

Van Leeuwen reageerde gisterochtend enthousiast toen hij hoorde dat het college van B. en W. van Boxtel 3.000 euro subsidie beschikbaar heeft gesteld voor het initiatief van zijn vereniging. ,,Met dat geld willen we een hoogwerker inzetten en stellages bouwen tijdens het demonstratieweekeinde. Dan kunnen de wanden van de tunnel tot bovenaan worden versierd met graffiti-kunst", vertelt Van Leeuwen.

Buurtbewoners van het voet- en fietspad Lange Loop in Boxtel-Oost verwijderen tweewekelijks zwerfvuil uit de bermen langs de Dommel. Zij waren aangenaam verrast toen zij twee jaar geleden hun 'werkgebied' uitbreidden met onder meer het spoortunneltje nabij de Laarakkerweg. ,,Toen ontstond het idee om er iets meer te doen met de graffitikunst die hier gemaakt wordt. Het is een doorlopende expositie die zich om de paar werken vernieuwt. Je vindt het mooi of niet, daarover kun je natuurlijk van mening verschillen. Maar wij vinden het prachtig. Dit verdient gewoon meer aandacht."

Van Leeuwen zocht contact met wat hij noemt de graffiteurs. ,,Ze komen vanuit de wijde omgeving om hier hun kunstwerken te maken. Maar ook uit deze regio zijn er artiesten die er met hun spuitbussen regelmatig aan de slag gaan." Zij bleken wel te porren om hun creaties meer onder de aandacht te brengen.

De voorzitter van De Dommel Door Boxtel heeft voor zijn initiatief ook de medewerking gekregen van de gemeente, Rijkswaterstaat en ProRail. ,,De gemeente en ProRail zijn immers eigenaar van de grond. ProRail heeft de zanderige bodem al aangepast zodat het niet langer een modderboel wordt als het heeft geregend. En Rijkswaterstaat vindt het prima als de tunnelwanden ook tot bovenaan met graffiti worden bespoten. Voorwaarde is wel dat de het plafond van de tunnel ongemoeid wordt gelaten. Dat heeft alles te maken met periodieke controles van de constructie", weet Van Leeuwen. Bewegwijzering en opname in wandel- en fietsroutes moet er toe leiden dat het Street Art Center een toeristische attractie wordt.

FOTO ONDER: De spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2 is al sinds de aanleg in de jaren negentig van de vorige eeuw een geliefde plek voor graffiti-kunstenaars. Door de plek aan te wijzen als Street Art Center Boxtel-Liempde krijgen zij nu een officiƫle status. (Foto: Peter de Koning).