Fietsvierdaagse Gemonde: 'Van regen smelt je niet'

Wendy van Lijssel

Een sportief festijn, maar immer afhankelijk van het weer: de IreneGeerts avondfietsvierdaagse in Gemonde. Het jaarlijkse evenement werd dinsdag afgetrapt in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg en duurt nog tot en met morgen.

Fietsers kunnen tijdens de avondfietsvierdaagse kiezen uit een route van circa 15 kilometer of een tocht van ongeveer 25 kilometer. Deelnemers krijgen de route mee op papier, want aan 'uitpijlen' wordt niet gedaan. ,,Stel je voor dat onverlaten die pijlen een andere kant opdraaien", aldus Mies van der Linde, één van de organisatoren.

Het weer zat dinsdag niet mee. Een dreigend wolkendek verleidde enkel de échte liefhebbers om op hun fiets te stappen. Zoals Mien van Kessel en haar kleinzoon Jelani van Vliet (10). ,,Ik doe al voor de tiende keer mee. We sponsoren zo de club en van een beetje regen smelten we niet", vertelt Van Kessel opgewekt. Jelani fietst al mee vanaf zijn derde. ,,Onderweg krijgen we iets lekkers en ik vind het leuk om te doen met oma," laat hij weten. Ook de 85-jarige Harrie Groenendaal is vaste klant. ,,Omdat mijn vrouw ziek is, fiets ik dit keer met mijn vriend Jo Verhagen."

Zoektocht

Aangezien er ook na vier dagen op het einde geen medaille lonkt, dient de vraag zich aan waarom er stempelposten zijn. ,,Iedereen krijgt er een bij vertrek, halverwege en op het einde. De posten hebben een lijst met deelnemers en we controleren zo of iedereen arriveert," legt Van der Linde uit. ,,Het werkt echt. Een paar jaar geleden misten we drie dames en zijn we een zoektocht gestart. Bleken ze halverwege naar huis te zijn gegaan", lacht hij. Het gemiddelde aantal deelnemers ligt altijd rond de honderd, maar dat werd dinsdag niet gehaald.