Afbeelding
Foto: Peter de Koning

zorggroep elde realiseert obesicare in liduina

'Ook met obesitas heb je recht op zorg'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zes jaar geleden werd in woonzorgcentrum Liduina een cliënt met morbide obesitas (extreem overgewicht) aangemeld. Het plaatste de medische staf en verzorgers voor een uitdaging. De bedden waren te klein, er waren geen passende zorgmiddelen en er waren veel verzorgers nodig om de cliënt te helpen. Reden voor Zorggroep Elde om te gaan kijken naar de mogelijkheden om mensen met obesitas goede en passende zorg te kunnen geven. Het resulteerde in Obesicare, een integraal behandel- en begeleidingsplan. En hiermee is de Boxtelse zorgorganisatie een voorloper in Nederland.

Op het moment dat Liduina de bewuste cliënt van 230 kilo in huis kreeg, merkte Cees Raaijmakers als hoofd Verzorging en Verpleging dat dit voor een aantal praktische problemen zorgde. ,,Alleen al het uit bed komen was een flinke uitdaging. Gemiddelde mensen kunnen zich omdraaien en op de rand gaan zitten en zo zonder problemen opstaan. Mensen met obesitas kunnen dat niet. Sowieso waren onze bedden niet ingesteld op zwaardere cliënten en dus hebben we een bed moeten stutten. Niet echt een ideale situatie. Niet voor het verplegend personeel maar zeker ook niet voor de cliënt, die zich behoorlijk opgelaten voelde."

Stad en land werd afgezocht naar een geschikt bed, maar dat bleek in Nederland en andere Europese landen niet beschikbaar te zijn. Uiteindelijk werd in Amerika een bed gevonden dat eigenlijk meer weg had van een soort grote sta-op-stoel. Raaijmakers: ,,Deze mevrouw kon dus toch haar bed uitkomen en daar was ze ons heel dankbaar voor." Ook werden een bredere po-stoel, een grotere douchestoel aangekocht. Én een tillift die tot 350 kilo aankan. Een flinke investering. ,,De materialen worden niet in Nederland gemaakt en zijn daarnaast erg duur. We krijgen voor cliënten met morbide obesitas geen extra geld. Daar laten we ons echter niet door tegenhouden, want we hebben gewoon een zorgplicht. Iedereen heeft recht op passende zorg", vindt Raaijmakers.

EVACUATIE

Een ander probleem waar de organisatie tegenaan liep was de evacuatie bij een eventuele noodsituatie. Het calamiteitenplan is er inmiddels op aangepast. ,,We beschikken nu over een evacuatiematras", licht stafverpleegkundige Miriam Weijgerse toe. ,,Deze is standaard in het bed aanwezig en in geval van een calamiteit kan een cliënt met overgewicht makkelijk worden verplaatst. Het extra brede bed past namelijk niet door de deur, dus hebben we dit erop gevonden. Bij de opvang van deze cliënten komt dus meer bij kijken dan alleen een ander bed."

Er zijn veel vooroordelen over mensen met overgewicht. ,,Obesitas heeft vaak een anatomische of medische achtergrond", licht Weijgerse toe. ,,Het is echt niet zo dat deze mensen het zelf hebben veroorzaakt door te veel eten. Het is voor hen al pijnlijk genoeg, ook zonder alle vooroordelen en meningen." Raaijmakers: ,,Wel zullen mensen steeds zwaarder worden en daar moet de gezondheidszorg op in gaan spelen."

Zorggroep Elde wil voorlichting gaan geven en andere organisaties helpen zodat deze ook zwaardere cliënten goede zorg kunnen geven. Een mooie opsteker hiervoor was het programma Waardig & Trots waarvoor zorginstellingen vernieuwende projecten indienen. Raaijmakers: ,,Ik heb een presentatie mogen geven en verschillende organisaties zijn komen kijken in Boxtel. Er komt landelijk steeds meer vraag naar faciliteiten voor cliënten met morbide obesitas en omdat wij daarin al wat verder zijn, geven wij graag advies."

INSPELEN

Liduina kreeg met Obesicare in één klap nationale bekendheid toen Algemeen Dagblad een verhaal publiceerde over zorginstellingen en obesitas. Al snel volgde andere nationale media én zelfs de Daily Telegraph uit Engeland kwam naar Boxtel. Raaijmakers: ,,Het brengt Obesicare extra onder de aandacht. We hopen uiteindelijk te bereiken dat ook in Nederland een productielijn wordt gelanceerd voor speciale zorgmiddelen voor deze doelgroep."

Dat de vraag naar zorgmiddelen voor zwaardere cliënten pas de laatste jaren in opkomst is, vinden Raaijmakers en Weijgerse niet zo vreemd. ,,Mensen hadden vroeger ook wel obesitas, maar daar werd niet op ingespeeld. Tegenwoordig kijken we meer naar de mogelijkheden die mensen nog hebben en proberen we daarin te faciliteren", aldus Weijgerse. Raaijmakers: ,,Zorg is er voor iedereen, dus ook voor mensen met obesitas. Ze zijn niet anders dan anderen."

FOTO BOVEN: Cees Raaijmakers demonstreert de lift waarmee mensen met obesitas uit bed kunnen worden getild. (Foto: Peter de Koning).


NIEUW INITIATIEF IN B-TOWN

Jongeren jammen samen
in Boxtelse Backline Bar

,,Het is best moeilijk om een band te vinden als je jong bent. Je weet vaak niet waar je moet beginnen", vertelt Max Denteneer (20). Samen met vrijwilliger Sjoerd Hoffmans (25) vond de stagiair van jongerencentrum B-Town het hoog tijd om daar verandering in te brengen. ,,De drempel moet omlaag. Daarom organiseren we zaterdag The Backline Bar."

Muzikale jongeren kunnen zaterdag 18 juni tussen 19.00 en 22.00 uur terecht in B-Town aan de Baroniestraat om samen te jammen. ,,Ik mis in Boxtel een plek waar je als jongere samen met anderen muziek kunt maken of alternatieve muziek kunt luisteren", zegt Max. ,,Toen ik 14 was, zat ik de hele dag op mijn kamer gitaar te spelen. Dit was ideaal geweest voor mij." Ook als je geen instrument bespeelt, is de Backline Bar dé plek om van muziek te genieten en gelijkgestemden te ontmoeten, menen de organisatoren. ,,En misschien raken anderen geïnspireerd om ook een instrument op te pakken."

Muzikantentinder

Tijdens deze avond organiseren de twee jongens ook een marktplaats voor muzikanten. ,,Jongeren die graag een band willen vormen kunnen op een soort prikbord hun gegevens uitwisselen. Bijvoorbeeld welk instrument ze bespelen en wat voor soort muziek ze willen maken. Muzikantentinder noemen we het", grapt Sjoerd. Naar de gelijknamige dating-app, waar je je perfecte match kunt vinden.

KWEEKVIJVER

,,De Backline Bar mag best een kweekvijver zijn voor jong talent. Als deze avond aanslaat, gaan we het zeker vaker organiseren", zegt Max. ,,Wellicht kunnen we het zelfs uitbouwen. Met een hoorcollege over popmuziek of muziekquiz bijvoorbeeld", glundert Sjoerd. Max vult aan: ,,Maar deze eerste editie houden we het simpel. We zetten een paar relaxte fauteuils neer, pakken onze gitaren erbij en gaan voor de Nirvana Unplugged-sfeer."

Sjoerd Hoffmans (links) en Max Denteneer organiseren de Backline Bar.